8.8 C
Budapest
2024. március. 3. vasárnap

31. alkalommal is Régi Zenei Napok

Dátum:

Megosztás:

hirmagazin 2015 06 15 140653Idén immár 31. alkalommal rendezik meg a Régi Zenei Napokat június 27. és július 4. között. A hazai és külföldi előadók koncertjeit és felsőfokú zenei mesterkurzusokat is magába foglaló programsorozatnak Fertőd-Eszterháza ad otthont, de egy soproni kiránduláson is részt vehetnek a látogatók.

Az idén 31 éves Régi Zenei Napok a megalapítása óta kettős funkciót tölt be: egyszerre historikus zenei koncertsorozat és felsőfokú zenei továbbképzést biztosító mesterkurzusok színtere. Magyarország legnagyobb és legszebb barokk kastélyát kétségkívül Joseph Haydn tette világhírűvé, így a kastélytól elválaszthatatlan a muzsika. A fesztivál folyamán a koncerteket a mesterkurzusok vezető professzorai és a régi zene hazai legjobbjai adják. A program eredetileg barokk orientációjú, de amióta az új helyszín Haydn egykori működésének színtere, a bécsi klasszicizmus is hangsúlyosabban van jelen a kínálatban. Különlegessége a kezdetek óta az, hogy a fiatal muzsikusoknak lehetőséget biztosít a barokk táncok alapjainak elsajátítására is, mely kiemelt jelentőségű a zenével professzionális szinten foglalkozók számára.

Az idei Régi Zenei Napok programsorozatát a fesztivál rendszeresen visszatérő együttesei, az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus, valamint a Capella Savaria koncertjei keretezik. Az előbbiek a nyitókoncerten a fertőszentmiklósi templomban Vivaldi Gloriájával és Bach kantátáival, az utóbbi együttes pedig a záróhangversenyen különleges versenyművekkel lép fel a Marionettszínházban, Telemann és Fasch concertóival, a vendég-professzorok közreműködésével. A fesztivál meghatározó jellegzetessége a baráti hangulat és a közös koncertezés. A világ különböző pontjairól meghívott előadóművészek több koncerten, több formációban is együtt muzsikálnak: Malcolm Bilson (USA) szólóestje mellett Barthold Kuijkennel (B) és Szászvárosi Sándorral (H) is fellép. Dmitry Sinkovsky (RUS) Kalló Zsolttal és Bozzai Balázzsal, valamint Alexandra Korenevával (RUS) koncertezik, míg az orosz csembalóművésznő kíséri a kiváló holland furulyaművészt, Erik Boosgraafot is. Őt aztán a Capella Savaria szólistájaként is hallhatjuk Barthold Kuijkennel együtt, aki egyébként Ewald Demeyere (B) oldalán is koncertet ad majd.

A fesztivál programját gazdagítja a soproni kirándulás Spányi Miklós orgona-koncertjével, Bilson és Kuijken mester zenetudományi előadásai, zenés tárlat-látogatás, barokk piknik és korhű táncház.
Kulcsszavak: régi zenei napok

Forrás: kultura; Kép: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu

 

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ma este folytatjuk a Silvester Stallone maffiás sorozatát – Tusla királya 6-9 – videók

Tusla királya 6 Tusla királya 7 Tusla királya 8 Tusla királya 9 Kellemes szórakozást a filmekhez! Még több film itt! Our media displays content...

Ha most cselekszünk, ontani fogja a virágot a muskátli

Bár még nincs itt az idő, hogy kitegyük a szabadba pompázni kedvenc cserepes virágunkat, a muskátlit, már kezdhetjük az...

Dúvadrekord a Bakonyban – képek

A Képesfa Vadásztársaság mesébe illő területén mutatta be a Bakonyi tájegység idei dúvadterítékét. Az egy híján száz dúvaddal...

Acsa: eladó villa, kastély 13 szobás – 5,197,5 millió Ft, de akkor ez mennyi? .. Te mit gondolsz?

5 Milliárd 197 Millió 500 ezer, vagy 5,197,5 millió Ft, azaz 51.975.000.000.- Ft? Na ne nézzük meg a képeket,...