13.6 C
Budapest
2022. szeptember. 26. hétfő

300-an halhattak meg a mariupoli színházban

Dátum:

Megosztás:

Tovább folynak a harcok a tengerparti városban. Még 100 ezer civil vár arra, hogy elhagyja Mariupolt.

Március 16-án érte bombatámadás a mariupoli színházat, ahol nagyjából 1300-an kerestek menedéket. Az épületet annak ellenére támadták, hogy elé nagy betűkkel felfestették a „Gyerekek” szót. A támadás után közvetlenül mintegy 150 túlélőt szabadítottak ki a romok alól. A többiek helyzetét nehezítette, hogy a színpad alatt rejtőzködtek, és a törmelék elzárta a kiutat. A színház közelében zajló heves harcok is akadályozták a mentési kísérleteket.

A városi önkormányzat szóvivője pénteken azt közölte, hogy szemtanúk beszámolója alapján úgy tűnik, nagyjából 300-an haltak meg a színházban a bombázás következtében.

„A legvégsőkig nem akartam elhinni ezt a borzalmat. A legvégsőkig azt akartam hinni, hogy mindenki ki tudott szabadulni, de az épületben tartózkodók szavaiból más derül ki” – olvasható a közleményben, amit a The Guardian szemlézett.

A közlés szerint a színház eddig a város egyik fénypontja volt, hivatkozási pont, találkozóhely, ám nincs többé, „helyén a mariupoli lakosok fájdalmának új pontja látszik, romok, ahol ártatlan emberek százai kerestek utolsó menedéket.” Az épületet fel lehet újítani, de a barátokat, szomszédokat, rokonokat nem lehet visszakapni soha – írják.

Oroszország cáfolta, hogy a színházat bombázta volna.

Mariupolból péntekre is humanitárius folyosót terveztek felállítani. Még 100 ezren ragadtak a városban, ahol már nincs víz, élelem, áram és gyógyszerek. Csütörtökön 3300-an tudták elhagyni az ostromlott várost.

Vagyim Bojcsenko polgármester szerint a humanitárius helyzet tovább romlik, Oroszország pedig tovább akadályozza a segélyek szállítását.

„A város egy részét orosz erők foglalták el, de katonáink továbbra is irányításuk alatt tartják Mariupolt, megállás nélkül folyik a harc” – mondta.

’A város elpusztult. Évekbe fog telni az újjáépítés.”

A polgármester szerint 300 tonna humanitárius segély vár a kiszállításra, de „az orosz erők egyszerűen nem engedik be”.

 

Nyitókép: MTI/AP/Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Arzénos családirtásra épített praxist: Gerzsány Mária, a sorozatgyilkos hátborzongató története (18+)

Megdöbbentő történet egy kegyetlen emberről. Sokáig azért nem sikerült lebuktatni, mert a falubeli megrendelői összejátszottak vele. Sok hátborzongató történetet...

Megtartotta körzetét a baloldal Újpesten

Győzött az ellenzék a IV. kerületben. Egy baloldali körzetet hozott a vasárnap tartott időközin az ellenzék, Maholányi Zsolt, a DK, az...

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében. A műsor hat...

Hiába ment Gyurcsány Miskolcra kampányolni, a Fidesz jelöltje nyert

Barta Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje közösségi oldalán köszönte meg a választók bizalmát. Barta Gábor nyerte Miskolc 3. számú egyéni választókerületében...