7.7 C
Budapest
2022. december. 4. vasárnap

3 módszer a rágcsálók távoltartására

Dátum:

Megosztás:

3 módszer a rágcsálók távoltartására

ragcsalo
A kép forrása: pexels.com

Ma egyre divatosabb, mondhatni mozgalom a DIY (do it yourself), azaz magyarul csináld magad. Szinte bármiről lehet találni egy-egy YouTube-videót, amiben a felkészült vagy kevésbé felkészült illető megmutatja, hogyan lehet dezodort, madáretetőt, ruhákat, szinte bármit elkészíteni otthon, hozzáférhető alapanyagokból. Nemcsak használati tárgyak készítéséről, hanem például a villanybojler vízkőtelenítéséről is láthatunk videót. A rágcsálók otthonunktól való távoltartása sem kivétel ez alól, hiszen számos tippet és ötletet találunk az interneten, akár a YouTube-on is, ami hosszan taglalja, hogy ez vagy az a módszer milyen hatékony a kis kártevők ellen. Fontos, hogy minden ilyet megfelelő kritikával kezeljünk, hiszen azért, mert valaki meggyőzően állítja, még nem biztos, hogy igaz is. Például a patkányriasztók között ez a helyzet az úgynevezett ultrahangos vagy elektromos patkányriasztóval is. De ne szaladjunk ennyire előre, nézzük, mit tehetünk azért, hogy lehetőleg ne költözzön be hozzánk egér vagy patkány.

1. Egércsapda, patkánycsapda

Az egerek és patkányok alapvetően élelmet és fészekrakó helyet keresnek maguknak, amikor szemet vetnek az otthonainkra. A kamrák, padlások, fűtött garázs, a falak mind olyan helyek, amik vonzóak számukra. Már azzal sokat tehetünk a dézsmálás kivédéséért, ha a kamrában lévő tésztákat, magvakat, lisztet jól záródó dobozokban tartunk, így nem jutnak hozzá az ennivalóhoz ergo nem is lesz számukra szimpatikus a hely.

Biztonság kedvéért a kamrába, a padlásra, eldugott helyekre tehetünk ki egér- és patkánycsapdákat, így talán már az első betévedő egyedek megfoghatók, még azelőtt, hogy fészekkészítésre, ellésre kerülne sor… Ez a megoldás elég tiszta, hiszen nem kell méreggel bajlódni. Az állat ott pusztul el, ahova a csapdát tettük, tehát könnyen el is távolítható a kettő együtt.

A csapdákkal kapcsolatban az a nehézség, hogy az egereket még viszonylag könnyen meg lehet fogni velük, a patkányokat viszont már nehezebb. Az egerek és a patkányok a falakban is könnyen mozognak, sőt olyan kis résen is átférnek, amit mi elsőre lehetetlennek gondolnánk, ebből következik, hogy nem biztos, hogy épp az útvonalukra helyezzük ki a csapdát. A ház sok olyan részén mozoghatnak, ahova mi nem érünk el.

Mégis, a ház szigetelése, a falak réseinek, lehetséges bejutási pontoknak az átvizsgálása nem haszontalan. A használaton kívüli sufnikat is érdemes átnézni, nem látszik-e valahol fészekkezdemény. A patkány például sokféle anyagot fel tud használni a fészek építéséhez, például a szigetelőanyagot is.

2. Méreg kihelyezése

A csapdánál eggyel erőteljesebb, viszont veszélyesebb megoldás lehet méreg kihelyezése. Egér és patkány ellen is lehet kapni különböző mérgeket. Ezek általában kis csomagok, amik biztonsággal kihelyezhetők a ház bizonyos részeire. Ettől függetlenül nem célszerű ezt a módszert szakember segítsége nélkül alkalmazni, mert veszélyes anyagokról van szó. A házi kedvencek is kárát láthatják, ha véletlenül rábukkannak a méregre. Kisgyermekes családok semmiképp se használják.

A méreg kihelyezésével az a probléma, hogy az állat fogyaszt belőle, de nem valószínű, hogy jól megközelíthető helyen éri a halál. Ha ez történetesen a falban vagy a padló alatt történik, és ott indul oszlásnak a tetem, akkor egy kellemetlen problémát egy hasonló vált fel. A fertőzésveszély mellett az oszlás szaga is elviselhetetlen. A falat vagy a padlót megbontani pedig senki se akarná egy rágcsáló miatt.

Mérgekkel amúgy sem szerencsés bajlódni, bár szigorúan követve az előírásokat hatásos tud lenni. Nem mindegy azonban, hogy hova helyezzük ki a mérget, milyen fajtát, mekkora mennyiségben. Ezeket mind jó szakembertől megkérdezni.

3. Szakember bevonása

Sajnos nem tudunk mindent magunk megoldani, bármilyen jó volna is, szerencsére erre vannak a szakemberek. A rágcsálóirtás területén igaz az, hogy több módszert ötvözve lehet elérni a legjobb eredményt. Ha például a csapdaállítást a megfelelő szerrel kombináljuk. A patkányirtáshoz kapcsolódóan van még egy méregmentes, sőt csapdamentes megoldás, ez pedig a vadászgörény.

A vadászgörény befér olyan helyekre is, ahova csapdát vagy mérget nem tudnánk kihelyezni. A rágcsálóirtók fel vannak szerelve ezzel a környezetkímélő és hatásos megoldással is. A vadászgörény bevetése végképp megfelelő szakértelmet kíván.

Szakemberrel nemcsak azt beszélhetjük meg, hogy a már meglévő problémát miképp lehet orvosolni, hanem tanácsot is kérhetünk, hogy a házunk vagy lakásunk adottságaiból kiindulva mire érdemes figyelni.

Ha például nem kertes házban élünk, hanem lakásban, és kutyát vagy macskát tartunk, akkor az eledelét is mindennap zárjuk el, a maradékot takarítsuk el. A nyílt színen magát kínáló étel ugyanis vonzó lehet a rágcsálók számára.

A szakember segít továbbá abban is, hogy az olyan módszerekről, mint az ultrahangos patkányriasztó lerántsa a leplet. Ez talán ideig-óráig zavarhatja az állatokat, de önmagában nem lesz elég a távoltartásukra.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia

Kapcsolódó hírek

A foci VB eseményei.. – videók

Ma a franciák a lengyelekkel játszanak, 16.00 órakor, és 20.00 órakor Anglia Szenegállal.. Kivonatosan, itt tudod megnézni ami volt,...

Tiltakozást szervez a MOK az egészségügy átalakítása miatt: „Nincsen benne gyakorlatilag olyan intézkedés, ami ne adna lehetőséget a visszaélésre”..

Tiltakozó akciót tervez a Magyar Orvosi Kamara (MOK), miután a kormány nem vette figyelembe a javaslataikat, melyeket az...

Eltűnt két gyermek és egy fiatal lány!

Mindhármukat rendőreink jelenleg is keresik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság XIV. Kerületi Rendőrkapitányság 01140-157/581/2022. körözési számon eljárást folytat az ismeretlen helyen...

27 milliárd dollárra perlik a hatóságokat a texasi iskolai lövöldözés áldozatainak hozzátartozói

Texasban 27 milliárd dollár (mintegy 11 ezer milliárd forint) kártérítésre tartanak igényt a 21 ember életét követelő májusi...