Home Főhírek Külföld 3 magyar katona halt meg a horvátországi helikoopter-balesetben!

3 magyar katona halt meg a horvátországi helikoopter-balesetben!

0
Nyitókép: MTI/HINA/Mario Strmotic

A Magyar Honvédség helikoptere a gyakorlótérről már visszafelé tartott a bázisra, amikor ismeretlen okból lezuhant. A horvát légierő parancsnoka azt mondta, a személyzetnek kell figyelnie a légteret, és ott az a szabály, hogy „figyelj, és kerülj ki minden akadályt”.

Szolgálatteljesítés közben lezuhant egy magyar katonai helikopter Horvátországban.

A Magyar Légierő Airbus H145-ös helikoptere légi kiképzési feladatot teljesített a horvát légtérben, amikor az egyik helikopter – három emberrel a fedélzetén – egyelőre tisztázatlan körülmények között, Horvátország középső részén lezuhant.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter Budapesten szerda délután sajtótájékoztatón nem kívánt a baleset részleteiről beszélni, mint közölte, majd a helyszíni vizsgálat után lesz nyilvános, mi is történt Horvátországban.

A legfrissebb hírek itt!

Ezzel egy időben a speciális légi egységek nemzetközi kiképzőközpontjában tájékoztatót tartott Mario Banozic horvát védelmi miniszter, és több részlet is kiderült a magyar katonák tragédiájáról.

„Tudjuk, hogy hárman tartózkodtak a fedélzeten, a vizsgálatot hamarosan megkezdjük, amely részletes választ ad majd arra, hogy mi is történt”

– mondta a miniszter, és hozzátette, minden segítséget megadnak a magyar hatóságoknak az eljárásban, és egyben részvétét nyilvánította a hozzátartozóknak.

24sata.hr tudósítása szerint a horvát fegyveres erők vezérkari főnöke, Robert Hranj jelezte, a vizsgálatot a NATO-szabványoknak megfelelő folytatják le, és már várják a magyar szakértők érkezését.

„Két helikopter végzett gyakorló repülést, az utolsó kapcsolat akkor volt a legénységgel, amikor éppen visszafordultak. Nincs információnk arról, hogy mi okozta a balesetet, amely

nem a gyakorlási zónában történt, hanem már a visszaúton a bázisra”

– mondta Hranj, és hozzátette, nem érdemes bizonyíték nélküli elméletekkel előállni.

(A horvát sajtó szemtanúk szavai alapján arról írt, hogy a magyar helikopter egy kötélpályába akadhatott bele.)

A horvát légierő parancsnoka, Michael Krizanec azt közölte, hogy a pilóták kötelessége, hogy figyeljék a légteret repülés közben. „Nem akarok senkire sem ujjal mutogatni, de

az a szabály, hogy »figyelj, és kerülj ki minden akadályt«.

Háromszáz méter alatt sosem lehetsz biztos abban, hogy nincs semmi előtted a levegőben”

– mondta a tábornok.

Forrás nyomán

Hirmagazin.eu

Exit mobile version
Megszakítás