12.8 C
Budapest
2024. április. 23. kedd
HomeTudástárAutók - motorok - hajók2,5 millióval olcsóbban – Amikor a párom megtudta, hogy azért nem veszek...

2,5 millióval olcsóbban – Amikor a párom megtudta, hogy azért nem veszek hétszemélyes autót, mert lövésem sincs róluk, odaadta a SpeedZone titkos tippjeit – Mutatjuk

Még egészen a jövő év végéig vehetik igénybe a nagycsaládosok állami autóvásárlási támogatását.

 

Mármint azok, akik megfelelnek a 45/2019. (III. 12.) számú kormányrendelet által támasztott követelményeknek (bővebben itt). A támogatott típusok listája nagyon hosszú, ezért inkább az alapvető kritériumok felől közelítjük meg a legideálisabb megoldást és minden csoportban adunk egy titkos tippet is.

Pár alapvető szempontot azonban mindenképpen érdemes figyelembe venni még vásárlás előtt:

1. Mekkora csomagtér marad ha a leghátsó üléssor is használva van illetve mennyire variálható az üléskonfiguráció?

A hétszemélyesként hirdetett és a támogatásra jogosult gépjárművek között szép számmal akadnak olyanok, amelyek valójában inkább 5+2 ülésesként jellemezhetőek (leginkább az SUV-k ilyenek), a leghátsó üléssor már középtávon sem kényelmes, hozzáférhetősége messze van az ideálistól, kényelmetlen szükségülésekkel rendelkezik és alig marad mögötte hangyányi csomagtér. Ha ténylegesen három üléssort fogunk használni rendszeresen, akkor az sem mindegy, hogy mennyire ülnek a leghátsó üléssor utasai a hátsó ablakban. Senki nem szeretné, hogy a gyermekei képezzék a hátsó ütközőzónát, ha netán hátulról nekünk jönne bármi.

2. Mekkora a hasznos terhelhetősége?

Ezzel kevés gyártó dicsekszik, de érdemes utánanézni ennek az adatnak, hiszen nagyon könnyű túllépni a forgalmi engedélyben megengedett össztömeget, pláne, ha megtöltjük az utasteret és a családi nyaralás kellékeit egy esetleges tetőcsomagtartóban visszük. Ez pedig könnyen zsíros büntetést vonhat maga után és az autó menettulajdonságaira is komoly hatással van. Ehhez bátran hozzávehető a motorteljesítmény és a dinamizmus kérdése is, hiszen ami a próbaúton, egy vagy két személlyel megfelelően dinamikusnak tűnik, az egyáltalán nem biztos, hogy megterhelve is az. Érdemes ilyenkor az inkább nagyobb nyomatékot adó turbódízelek felé fordulni, ha nem szeretnénk élethalálharcot vívni a szippantós Ifával az érdi emelkedőn, hátunk mögött a családdal és a nagyszülőkkel.

3. Milyen garanciális feltételeket kínál a márkakereskedő illetve van-e mód kiterjesztett garanciára?

Az állami támogatást igénybe véve a gépjárműre elidegenítési és terhelési tilalmat kell bejegyezni a következő három évre. Ez alatt nem értékesíthető, sem az üzembentartói jog nem ruházható át. Ezért is fontos tudni, hogy milyen költségekkel érdemes kalkulálni a jövőben illetve nagyon nem mindegy, hogy ha netán a három év elteltével eladnánk, akkor garanciális-e még vagy sem. Erre jó a kiterjesztett garancia intézménye, hiszen jól látjuk, hogy az autóipar jelenlegi átalakulása mellett az idő múlásával egyre nehezebben értékesíthetők majd a belsőégésű motorral szerelt autók.

Most pedig nézzünk szét a piacon, hiszen lehetőségeink tárháza végtelen, nézzünk pár közkedvelt típust.

1. Legolcsóbbak

Dacia Lodgy Arctic Blue DCi 115

A Dacia az állami támogatás legnagyobb nyertese és egyben az egyik (ha nem a) legközkedveltebb típus a támogatottak között. A receptje nagyon egyszerű: ez a legolcsóbb. Az ennyire árérzékeny piacon, mint amilyen a hazai a vevők sok esetben hajlanak a kompromisszumra, hiszen a 2,5 milliós támogatást igénybe véve már bőven hárommillió forint alatt övék lehet a hőn áhított hétszemélyes, új autó. A nagy belterű Lodgy egy jól használható (a harmadik üléssorban nem csak pigmusokat tud fogadni) és kellően erős turbódízellel a legolcsóbb és bár igaz, hogy a beltér ergonómiája és felszereltsége hagy kívánnivalót maga után (az emelő például a hátsó ülésben ülők könyökénél meredezik), de nem esik benne az eső, manuális klímája van, nagyon kevés felárért érintőképernyős navit is ad és hát olcsó.

A Dacia Lodgy a legolcsóbb a kategóriájában

A Dacia Lodgy a legolcsóbb a kategóriájában

Titkos tipp: Fiat 500L Wagon

Kis szerencsével már négymillió forint alatt (nagycsaládos támogatás+kedvezmény) hozzáférhető a stílusos Fiat-egyterű, ráadásul kétféle turbódízellel és jól kombinálható extrákkal egy kategóriával feljebb pozícionálható a Dacia hétszemélyesénél. Hátránya, hogy a plusz két ülést ténylegesen csak 166 centiméteres magasságig ajánlja használni maga a gyártó is, előnye viszont a sokkal nívósabb beltér, kifinomultabb járáskultúra és a fedélzeti rendszer, valamint az egészen egyedi formaterv.

Egy kategóriával feljebb: Fiat 500L Wagon

Egy kategóriával feljebb: Fiat 500L Wagon

2. Praktikusok

Peugeot Rifter/Citroen Berlingo/ Opel Combo Life/Toyota Proace City Verso

Talán a legjózanabb választás mind közül a PSA-csoport EMP2-es platformjára épült négyes. Lényegében ugyanarról a típuísról beszélünk, hiszen nem csak a műszaki alapjai, de szinte minden alkatrészük megegyezik. A bevezetés pár hónapot csúszott anno, mert a Toyota megkövetelte a saját maguk által megállapított minőségi kontroll-normákat, de a piacra dobás után elég hamar megtalálták a helyüket a kis dobozosok. Hatalmas előnyük, hogy a közepes- illetve hosszú kivitel (M és XL a Berlingónál) is kérhető hét üléssel, ráadásul a hosszabbik még értékelhető csomagteret is kínál a harmadik sor mögött. Emelt hasmagassággal, látványos kiegészítőkkel és tetszőlegesen variálható, nagyon tágas belterével (síneken mozgatható illetve kivehető ülések) lényegében mindenre megoldást kínálnak. A nagy üvegfeleületeknek hála a beltér világos, ezernyi színes kiegészítővel vidám és otthonos, a menetkomfort is inkább a régi francia autókat idézi. Áraik a nagycsaládos kedvezménnyel (felszereltségtől függően) 4-5 millió forint körül mozognak, érdemes elgondolkodni a nyolcsebességes automataváltón, mint hasznos extrán. Akik viszont rendre sokadmagukkal utaznak és sok csomaggal, azoknak inkább az erősebbik 1.5-ös turbódízel motor a javasolt.

A Peugeot Rifter és társai két méretben is rendelhetőek

A Peugeot Rifter és társai két méretben is rendelhetőek

Titkos tipp:

Szintén a PSA-csoporttól jön a C4 Grandtourer és a Peugeot 5008 duó, amely már egyértelműen az egyterűek komfortját (bár az 5008-ast szeretik SUV-nak titulálni) és személyautós menettulajdonságokat kínál ellentétben a dobozos furgonokból kialakított fenti négyessel szemben. A még mindig a lélektani ötmillió forintos határ körül mozgó páros extravagáns formatervet és lényegében az összes menetbiztonsági illetve komfortelektronikát képes felvonultatni, a harmadik üléssor pedig teljes egészében a padlóba hajtogatható.

3. A legerősebb szegmens: SUV-k

Skoda Kodiaq 1.5 TSI ACT

Nagyot megy a Skoda legnagyobb szabadidőautója a nagycsaládos támogatásnak köszönhetően, hiszen nem csak robusztus formatervet, hanem praktikus kiegészítőket is tartalmaz a kedvezményes csomag, melyet külön e támogatást igénybe vevők számára állítottak össze. Ez tartalmazza nem csak az elektromos csomagtérajtót, hanem az ülések fejtámláira rögzíthető tablet-tartót is vagy a légzsákokat a leghátsó üléssorban is. A 6 895 000 forintos kedvezményes ár nagyon erős ebben a szegmensben- és méretosztályban, hiszen még házon belüli legnagyobb konkurense – a Seat Tarraco – is csaknem egymillióval drágább. A Kodiaq előnye legfőképpen a szolid minőség, a hatalmas helykínálat és remek menettulajdonságai. A kiterjedt szervízhálózatnak köszönhetően lényegében bárhol segítséget kapunk, ha beütne a baj.

A Kodiaq a Skoda legnagyobb szabadidőautója

A Kodiaq a Skoda legnagyobb szabadidőautója

Hyundai Santa Fe 2.4 GDI 4WD

Az új Santa Fe szinte az egyedüli olyan nagy SUV, amely a szívóbenzines motort párosítja az összekrékhajtással, a gazdag feleszereltséggel, meglepően jó minőségű beltérrel és a kilométerkorlát nélküli, ötéves garanciával. Árban ugyan jóval a belépőszintű Kodiaq felett (9,1 millió Ft) van, cserébe összehasonlíthatatlanul magasabb felszereltséget kínál, a beltér szép és elegáns és aki netán irtózik a kicsi turbómotoroktól, az elégedett lesz a 185 lóerős, csaknem 2,4 literes négyhengeressel, még ha papíron többet is fogyaszt, mint egy kicsi turbómotor.

A Hyundai Santa Fe mellé ötéves garancia jár

A Hyundai Santa Fe mellé ötéves garancia jár

Titkos tipp:

Mitsubishi Outlander 2.0 Family (2WD)

Szinte időtlen idők óta velünk van az Outlander, alig-alig veszik számításba, hiszen a márka PR-tevékenysége nem különösen átütő, viszont az tagadhatatlan, hogy a 150 lóerős, szívómotoros, műszakilag végtelenül kiforrott – bár kissé koros – Outlander az egyik legmegbízhatóbb típus világszerte. 6,9 millió forintért vihető haza állami támogatással és bár tény, hogy nem egy villantós típus, cserébe egy igazi igásló, amely mentes a váratlan hibáktól, természetesen a rendszeres szervizelést megadva neki.

A Mitsubishi Outlandert az egyik legmegbízhatóbb típusnak tartják

A Mitsubishi Outlandert az egyik legmegbízhatóbb típusnak tartják

4. Kisbuszok, nagy egyterűek: a hétszemélyes személyszállítás nagyágyúi

A választék hatalmas, hiszen a 7 millió forint alatt már hazavihető, óriási belterű Peugeot Traveller kisbusz éppúgy belefér, mint a csaknem kétszer annyiba kerülő (12,48 millió) Volkswagen Multivan 6.1 vagy a közkedvelt Ford Tourneo Custom. Akiknek nem derogál a busz-érzés, azoknak érdemes összevetni a Peugeot és a Ford ajánlatát, a Multivan már szinte hagyománytiszteletből is borsos felára nem biztos, hogy hosszútávon megtérül majd az új, Európai használtautó-piacon. Figyelem! A tolóajtók rettentően praktikusak ám!

A Ford Tourneo Custom kisbusz-kategória

A Ford Tourneo Custom kisbusz-kategória

A sajnos egyre inkább háttérbe szoruló, ámde nagyon praktikus egyterűek piacán szintén nincs nagy változás. A szegmensben tradicionálisan erős Seat Alhambra/Volkswagen Sharan és a Ford Galaxy a legkelendőbbek. A Ford a 150 lóerős, 2.0 TDCi motorral, Titanium felszereltségi szinttel már 8,54 milliótól, míg a VW-csoportos konkurensei 9,2 milliótól elvihetőek. Ezekkel az árakkal azonban lassan, de biztosan bele-bele karcolnak a prémium SUV-ok szegmensébe, azokkal ellentétben azonban valódi hétszemélyesek, tisztességes helykínálattal és kényelemmel a harmadik üléssorban is.

A VW Sharan a szegmens egyik legkelendőbb típusa

A VW Sharan a szegmens egyik legkelendőbb típusa

5. És a hibridek?

Bizony, akad már pár ilyen a piacon, bár borsos árukat csak megsimogatja az állami támogatás. A Volvo XC90 már régen elérhető plug-in hibridként is, ahogyan a VW-csoport nagy prémium SUV-jai is. A legfrissebb szél ebben a kategóriában a Kia Sorento hibrid, amely ütős formatervével és kedvezményes árával happolhat el vásárlókat az Európai konkurensek elől, hiszen már 10 millió forinttól elvihető.

6. A kakukktojás

Hétszemélyes, teljesen elektromos, így mindkét állami támogatásra jogosult a Nissan E-NV200 Evalia, amely egyedüliként a piacon kínál ilyen tisztán elektromos lehetőséget a nagycsaládosok számára. A WLTP szabvány szerinti 300 kilométeres hatótávval rendelkező kisbusz ára kedvezményekkel 11,3-12 millió forint körül alakul, viszont érdemes tudni, hogy hamarosan már csak a tisztán elektromos hajtású járművek lesznek jogosultak a zöld rendszámra és ha egy 10 év múlva is eladható hétszemélyes járművet kellene most vásárolni, akkor szinte ez az egyedüli kielégítő alternatíva.

A Nissan E-NV200 az egyetlen elektromos hajtású jármű nagycsaládos kedvezménnyel

A Nissan E-NV200 az egyetlen elektromos hajtású jármű nagycsaládos kedvezménnyel

Az Euro 7 károsanyag-kibocsájtási norma bevezetése bizony a feje tetejére állítja majd a használtautó-piacot is.

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work