9.4 C
Budapest
2024. április. 24. szerda
HomeFőhírekKülföld2300 kilométerre a lakott vidékektől: egyedül él a világ legtávolabbi szigetén a...

2300 kilométerre a lakott vidékektől: egyedül él a világ legtávolabbi szigetén a modern Robinson

Napjaink Robinsonja, a 27 esztendős Jame­s Sinclair a brit tengeren­túli területhez tartozó Déli-­Georgia szigetén él, amely mintegy 2300 kilométerre található Argentína partjaitól. Nincsenek állandó lakosok – rajta kívül, így azzal büszkélkedhet, a föld lakott területektől számítva legtávolabbi szigetén tölti a napjait. A brit Antarktisz-kutató szervezet alkalmazottja 2020 óta.

Az élelmet hajóval szállítják neki, a feladata pedig az, hogy felügyeli a területet. Amennyiben turisták érkeznek hozzá, kormánytisztviselői minőségé­ben vezeti a postahivatalt, vagy éppen esküvőket tart, esetleg hajókirándulásra viszi vendégeit. Persze mindez nagyon ritkán fordul elő az isten háta mögötti helyen.

16 o Szigeten dolgozik-Northfoto (5)Egy 27 tagú kutatócsoport szokta néhány havonta meglátogatni néhány hónapos expedíciói között / Fotó: Northfoto

– Ez egy hihetetlen hely. Majdnem olyan, mint a Himalája, csak az Atlanti-óceán déli részén. Hegyek és gleccserek vesznek körül – büszkélkedett a Mirror című brit lapnak Jame­s.

A legfrissebb hírek itt!

Az itteni vadvilág egyszerűen elképesztő. Olyan madarakat látni, mint az albatroszok, amelyek szárnyfesztávolsága 3 méter, vagy a világ legnagyobb emlősét, a kék bálnát és az öbölben harcoló elefánt­fókákat. Kiváltságosnak érzem magam, semmi pénzért sem költöznék el innen. Persze nem tagadom, elég nehéz volt elhagyni a családot. Volt egy szép vacsoránk, bár kicsit olyan volt, mintha a temetésem lenne.

A nehéz búcsú után megszerette a remeteéletet. Csak hosszú hónapok elteltével találkozhat emberekkel, amikor a kutatócsoport visszatér az Antarktiszról vagy más küldetésről. És persze akkor, amikor hajóval élelmet hoznak neki, vagy turisták érkeznek.

16 o Szigeten dolgozik-Northfoto (2)A fiatal brit azt mondja: egyedül sem unatkozik a különleges szigeten / Fotó: Northfoto

A legfrissebb hírek itt!

– A rádió a nap 24 órájában be van kapcsolva, reagálni kell, ha keresnek. Mindig van munka, és sok időt töltök a tengeren járőrözéssel. Hivatalosan 27-en dolgoznak itt a bázison, de csak én lakom itt. Legtöbbször egyedül vagyok hosszú ideig, aztán jönnek kollégák. A konyha nem valami változatos, leginkább fagyasztott vagy porból előállítható dolgokat készítek, mert ezek sokáig elállnak. Van könyvtáram, kötögetni szoktam, és ha a csapat visszatér a küldetésről, akkor filmet nézünk vagy vetélkedőestet tartunk. Nem tervezem a hazaköltözést.

2300 kilométerre van a lakott vidékektől / Fotó: Northfoto2300 kilométerre van a lakott vidékektől / Fotó: Northfoto

James Cook vette birtokba

Déli-Georgiát 1675-ben fedezték fel az európaiak, őslakosok azonban nem éltek itt, mivel az éghajlat és a távoli fekvés miatt nem voltak. Aztán James Cook kapitány volt az első, aki partra szállt, és feltérképezte a szigetet. 1775. január 17-én brit birtokba vette, és III. György király után Georgia-szigetnek nevezte el.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work