17.7 C
Budapest
2024. május. 6. hétfő
HomeSportSporthirek2022 novemberében a portugáliai Portimao-ban került megrendezésre a Rotax MAX Challenge Grand...

2022 novemberében a portugáliai Portimao-ban került megrendezésre a Rotax MAX Challenge Grand Finals, ahol a Kálmán MotorSport hat gokartversenyzővel vett részt…

Gokartversenyzői nyilatkozatok KMS Europe – Portimao RMCGF 2022.

csapat
csapat

2022 novemberében a portugáliai Portimao-ban került megrendezésre a Rotax MAX Challenge Grand Finals, ahol a Kálmán MotorSport hat gokartversenyzővel vett részt.

Kovács Zsombor:  Életem teljesítménye!

Hatalmasat ment Portimaoban Kovács Zsombor…
Kovács Zsombor megnyerte az FIA-Cez és a Rotax CEE 2022-es kiírását. Ő képviselte hazánkat a Rotax Világdöntőn.

kovács zsombor portimao rmcgf
kovács zsombor portimao rmcgf

A Portimaoban tartott egyhetes eseményen végig kiválóan ment Zsombor, maga is úgy értékelte a portugáliai versenyt, mint élete egyik legjobbja. Egészen az utolsó körig…
„Minden szabadedzésen az első öt között voltam. Az időmérőn nagyon izgultam, de a csoportomban második lettem, összetettben pedig negyedik.”
Mivel az időmérőn használt abroncsokkal kellett teljesíteni a hét hátralévő részét, vigyázni kellet rájuk, miközben ott marad az elején.

A selejtezőkön egy harmadik, egy ötödik és egy második hely után a negyedik rajtpozíciót szerezte meg a döntőre.
„Nyugodt voltam, nem volt bennem semmi félsz” – emlékezett vissza a rajtnál egyet rögtön előző gokartos. „Sokáig haladtam a második, harmadik helyen, így csak magam mögött akartam tartani a többieket, hogy meglegyen a dobogó.

Fél kör elteltével aztán a kettővel mögöttem haladó az egyik féktávon megtolt bennünket, amivel visszaestünk, így elszállt minden esélyem a pódiumra, aztán az utolsó körben még ki is löktek. Nyilván bosszant, hogy így alakult a vége, de tovább lépek. Bebizonyosodott, hogy kategóriámban a világ öt legjobbja között vagyok.

Úgy gondolom, életem egyik legjobb versenyét teljesítettem a Rotax Világdöntőn.”

Zsebő Marcell: A maximum lett kihozva a hétvégéből!

Megérkezésünk után a gokartot vasárnap összeszereltük, majd hétfőn kezdődtek az edzések. Egész héten váltakozó időjárási körülmények voltak, eső-száraz beállításokkal mentem fel a pályára.

zsebő marcell portimao rmcgf
zsebő marcell portimao rmcgf

A tempónk szárazban elég jó volt, esőben sajnos nem annyira. Az időmérő is esőben zajlott, ami a korábbi esős viszonyokhoz képest sokkal jobban sikerült. Csoportomban a 15. helyet értem el, ez összetett 30. hely jelentett. Minden selejtezőben 15. helyről indultam. Sajnos az első selejtezőben belekeveredtem egy rajtbalesetbe. A második selejtezőn a 8. helyen futottam be a sok előzést és jó versenyzést követően. 3. selejtezőn 12. helyen értem be. Ezekkel a selejtezőkkel a 72 versenyzőből a 33. helyen álltam a pontok szerint az elődöntő előtt.

Az elődöntőt a 17. helyről kezdtem meg, ahol szintén pontokat kaptam, és ez is hozzá adódik a selejtezők pontjához, amiből kijön a legjobb 36, a legkevesebb pontot gyűjtők közül, ami megadja a döntő rajtsorrendjét is. Az elődöntőben a 17. helyről a nagyon jó tempónak, és a jó versenyzésnek köszönhetően, a hetedik helyig sikerült feljönnöm (az utolsó előtti körben én voltam a leggyorsabb) Ez a döntőben a 23. Rajtpozíciót jelentette.

A döntőben már a 36 legjobban versenyző pilóta várta a rajtot. A 23. helyről a 15. helyre sikerült előre verekednem magamat. Sajnos több is lehetett volna ebben a Grand Finalsban, de az első selejtezőben történt rajtbaleset miatt nagyon sok pontot gyűjtöttünk, ami megnehezítette az előkelőbb helyet, de azt gondolom, hogy azt követően a maximum lett kihozva a hétvégéből.

Krepcsik Áron: Sikert értünk el Portimao-ban!

Krepcsik Áron három bajnokságban indult 2022-ben. Junior kategóriában OB-ban, a CEE-ben, és a CEZ-ben is bajnok lett.

krepcsik Áron portimao rmcgf
krepcsik Áron portimao rmcgf

Meg vagyunk elégedve az egész évben nyújtott teljesítménnyel. Sikert értünk el Portimao-ban, a világbajnokságon végig a top 10-es eredményeket hoztunk. A selejtezőkön negyedik, ötödik, hetedik helyen voltunk. 19. lett az időmérőn. A döntőben feljöttünk a 10. helyig, de egy francia versenyző kilökött bennünket. A részeredmények nagyon jók.

Lipovics Patrik:  Felemás érzések…

Lipovics Patrik az Országos Gokart Bajnokságon keresztül váltott jegyet a 2022-es, Portimaói Rotax Világdöntőre. A jó kezdést követően, kissé keserű szájízzel térhetett haza… Már az edzéseken gyors volt Patrik, az időmérőn pedig a 21. pozícióba kvalifikálta magát. A selejtezőfutamokon folyamatosan javított és a 16-17. pozícióban ért célba le.

lipovics patrik portimao rmcgf
lipovics patrik portimao rmcgf

Az egyik futamon kapott egy öt másodperces büntetést, így visszaesett a 28. pozícióba.” A következő selejtezőn hátulról indult, benne volt a sűrűjében, és egy versenytársa hátulról felöklelte Patrikot. Ezzel számunkra véget ért a döntő. Patrik nagy csalódásként élte meg a történteket, ugyanakkor nagyszerű élményekkel gazdagodott, új barátokat szerzett és rengeteget tanult egy ilyen mezőnyben.”
Komoly célkitűzéseink vannak 2023-ra. Nagyon sokat fejlődött 2022-ben és ezt a dinamizmust szeretné megtartani, melyhez minden komoly segítséget, támogatást megad Kálmán Péter a KMS Europe csapatával, a Fit4Race-szel Matics Zsolti, a Racesolutionnal pedig Huszka Richárd.

Dominkó Arnold: Utólag visszagondolva ez volt életem legjobb versenye.

dominkó arnold portimao rmcgf 2022
dominkó arnold portimao rmcgf 2022

A hangulata kiváló volt, agyon élveztem a selejtezőket, attól függetlenül, hogy balesetekbe keveredtem. Felejthetetlen volt a pályán töltött idő, a ceremóniák és az egész verseny alatt!

Gyutai Péter Portimao meglepetés embere!

gyutai péter portimao rmcgf
gyutai péter portimao rmcgf

Petivel beszélgetek…

Az idei Gokart Világdöntőre nem sikerült kijutnod, mégis ott voltál az indulók között.

Hogyan kerültél a mezőnybe?

Így van. Családommal készültem Ausztriába, a lányom sí edzőtáborába. Szombaton fájó szívvel nézegettem, a Portimaoból felrakott jobbnál-jobb képeket. Egy kicsit bosszankodva elmentem futni. Hazaértem, amikor megcsörrent a telefonom.

Kálmán Péter hívott, hogy Antônio Pizzonia, néhai Forma 1-es versenyző, egy amerikai verseny miatt lemondta az indulást, és a helyére kellene beugrani. 506-os rajtszámmal neveztek és mindent elintéztek. Vasárnap este repülőre ültem és így már 3. alkalommal vehettem részt a világbajnokságon. Kijutottam többször is, csak a Covid miatt elmaradtak a versenyek. Most a sors visszaadott egy kicsit a kimaradt lehetőségek helyett.

A számodra megtisztelő felkérést követően, mire számítottál a VB-n?
– A gokart sportot hosszú ideje, a családi vállalkozásokban töltött munka mellett, hobbimnak tekintem. Két hónap kihagyást követően – azóta nem ültem gokartban – a tisztes helytállás volt a cél. A felkészülés az egészséges életmódnak hála, a korábbinál alacsonyabb versenysúllyal le volt tudva.

Hétfőn hajnalban érkeztél a pályára… Milyen volt a verseny helyszínén a fogadtatás, a légkör?
– A rendezők, a szervezők és a versenyzőtársak rendkívül barátságosan fogadtak. Mindenben segítettek, családias volt a hangulat. Szinte szomszédom volt a boxban az egykori Forma1-es pilóta Rubens Barricello volt. Ő maga és a fia is indultak a versenyen.

Mi történt a versenyen?
– Teljes extázisban voltam hétfőn reggel, amikor megkezdődtek a szabadedzések. Kettőt teljesítettem, az egyiket száraz,a másikat felszáradó pályán.

Kedden három szabadedzéssel folytatódott a hangolódás a délutáni időmérő futamra. A változatosság kedvéért a délelőtt száradó és szárazpályás etapok után az időmérőt esős körülmények között futottam. Előtte esőben egy métert sem mentem, ennek ellenére egész jó idők jöttek. A körülmények az utolsó körben voltak a legjobbak. Ebben a körben egy oda-vissza előzést követően, csak a 25. lettem.

hungary team portimao
hungary team portimao

Az első előfutamban nem volt meg a tempóm.

Másnapra egy kicsit felszívtam magam, és a következőben már jól teljesítettem, magam mögött tudtam tartani a lengyel bajnokot, aki nagyon jól ment a CEE-ben is.

Pénteken az elődöntőben a mi futamunk volt az utolsó, és a célegyenes ráfordító kanyarban már semmit nem lehetett látni. A lemenő nap sugarainak köszönhetően, vakon kellett fordulni, ez az időkre rányomta a bélyegét.

A döntőben a Warm-Up-on is használt gumival kellett menni, így a spórolás jegyében, csak egy-egy mért körre volt lehetőség. A problémás célegyenes ráfordítót sajnos nem sikerült kijavítani. A rajtom jó volt, nyertem 3-4 pozíciót, amit az ellenfelek később visszavettek.

Hogyan érteled, a mutatott teljesítményedet?

– Az egész hét a boldogság jegyében telt, hiszen így kijutni és részt venni ezen a versenyen, maga a csoda. Nem tudom megadatik-e még egyszer, hogy VB-re kijuthatok. A tőlem telhető legjobbamat adtam és teljesen elégedett vagyok az elért eredménnyel, a DD2 Masters 25. pozícióval. Azok a versenyzők voltak előttem, akik kiskoruktól fogva folyamatosan csak a gokart sporttal foglalkoznak. Hiányzott a korábbi edzés, a felkészülés, hiszen nem tudtam, hogy indulni fogok.

Hálás vagyok Kálmán Péternek, hogy sikerült kijuttatnia. Kovács Zoltánnak köszönöm a munkáját!

Gokartversenyzői nyilatkozatok – Márkó és Berti – Portimao RMCGF 2022.

2022 novemberében a portugáliai Portimao-ban került megrendezésre a Rotax MAX Challenge Grand Finals, ahol a Fally Márkó és Bors Bertold is részt vett.

Az ő beszámolójukat olvashatják:

Fally Márkó:

Életünk egyik legszebb, de legnehezebb hetén vagyunk túl. Vegyes érzelmekkel gondolunk vissza a Grand Finalsra.

Nagyon örülünk, hogy részesei lehettünk, ennek a rangos eseménynek. Picit szomorúak vagyunk, hiszen 2 baleset is hátráltatta Márkót. Ezek miatt nem tudott az élmezőnyben végezni.

0fally marko & bors bertold2
fally marko & bors bertold2

A pénteki elődöntőben a 22. helyről rajtolt és nagyszerű versenyzéssel a 14. helyen intette le a kockás zászló. Szombaton a döntőben ezt a bravúrt nem tudta megismételni. Egy versenybalesetbe keveredett, melyben ő és a gokartja is megsérült. Nem tudta folytatni a versenyt, és végül az utolsó lett.

Lélekben sok szempontból nehéz volt a Grand Finals.

A nagyobbik fiunk Marci is szerette volna megmérettetni magát. Ő az OB- n „csak” 2. lett, így nem szerzett jogosultságot a versenyre.

Összeségében örülünk, hogy ott lehettünk.

Szerencsére Márkó ezt a szörnyű balesetet 1-2 karcolással megúszta.

Jelen pillanatban ez a legfontosabb.

Bors Bertold:

A Rotax Max Grand Finals számomra nagyon pozitív eredménnyel valamint tapasztalatokkal zárult.

Az új gokart valamint pálya megtanulása nagyon gyorsan ment, a szabadedzéseken nagyon jó tempót tudtunk menni.

0bors bertold portimao rmcgf
bors bertold portimao rmcgf

A selejtezők alatt rengeteget tanultam, hogyan kell a 36 fős mezőnyben versenyezni.

A tanultak hozzá segítettek, hogy a döntőben 13 pozíciót tudtam javítani és a 21. helyen végeztem, egy elődöntős kiesés ellenére is!

Köszönöm szépen a szüleimnek, valamint a csapatnak, és a fiúknak a munkát az egész hét során!

Fotók: Hajóka SportFotó

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem