13.8 C
Budapest
2024. március. 28. csütörtök
HomeTudástárTudástár - minden érdekesség2021: a hosszú lávaöntések éve – drámai képek

2021: a hosszú lávaöntések éve – drámai képek

Harangi Szabolcs geológus-vulkanológus szerint, ahogyan 2020, úgy 2021 is a felébredés évének tekinthető, miután Izlandon, a Reykjanes-félszigeten közel 800 év szünet után indult lávaöntő vulkáni működés, La Palma szigetén 50 év nyugalom után történt vulkánkitörés, a karibi St. Vincent szigeten pedig 42 év szunnyadás után volt jelentős robbanásos kitörés.

Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy vajon egyre növekszik-e a vulkáni események száma, a szakember elmondása szerint azonban ebben nincs változás hosszú évtizedek óta. De miért érezzük, hogy több a vulkáni működés? Mások mellett erre is választ kaphatunk az egyetemi tanár év végi összefoglalójából.

Az ELTE TTK Földrajz- és Földtudományi Intézetének igazgatója elsőként arra hívja föl a figyelmet, hogy ma már nincs olyan vulkáni esemény, amiről ne értesülnénk rögtön, legyen az a Föld legeldugodtabb helyszínén is. A műholdas, távérzékeléses megfigyelés minden korábbinál érzékenyebben mutatja a kitöréseket még akkor is, ha az lakatlan területen zajli. Másrészt, ezt a figyelmet a tűzhányótevékenység jellege és helyszíne is okozza. Idén mondhatni alig volt nap, amikor nem zajlott lávaöntő kitörés, közte egy 6 hónapon keresztül tartó izlandi és egy 3 hónapos kitöréssel La Palma szigetén. Mindezt több mint 50 alkalommal fűszerezte az Etna nagy, paroxizmális robbanásos kitörése, azaz Európa térsége jelentősen értintett volt. E vulkánkitörési eseményeket pedig napi szinten lehetett követni például a Tűzhányó Blog Facebook-csoportjában is.

Az alábbiakban jöjjön Harangi Szabolcs által az év tíz legjelentősebbnek tartott vulkánkitörése, néhány bekezdésben összegezve.

1. Cumbre Vieja, La Palma, Kanári-szigetek, Spanyolország

Egy hét egyre erősödő földrengései után szeptember 19-én indult meg a sziget történelmi idejének legnagyobb és leghosszabban tartó vulkánkitörése a Cumbre Vieja nyugati oldalában. Egyszerre történt intenzív robbanásos vulkáni működés és lávaöntés, mégpedig lakott területen. A magma olykor egykori ház udvarán tört fel, a lávafolyamok több mint 12 négyzetkilométer területet öntöttek el, több mint 3000 épületet romboltak le, temetőket, banánültetvényeket, teljes településeket semmisítettek meg.

LA PALMA, SPAIN - NOVEMBER 09: The Cumbre Vieja volcano continues to erupt on November 09, 2021 in La Palma, Spain. The volcano has been erupting since September 19, 2021 after weeks of seismic activity, resulting in millions of Euros worth of damage to properties and businesses, as the lava flowed down the mountainside towards the sea. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)
A Cumbre Vieja vulkán La Palmán 2021 november 9-én. (Dan Kitwood/Getty Images)

Szerencsére, az időben történt pontos előrejelzés és lakosság felkészítés, valamint a kitörés alatti szigorú területi zárlat következtében nem volt a vulkáni működéshez közvetlenül köthető halálos áldozat. A 85 napig és 8 óráig tartó kitörés 200 méter magas, több kráterből álló vulkáni kúpot épített fel, közel 200 millió köbméter, helyenként több tíz méter vastag lávát és több mint 10 millió köbméter mennyiségű, a közelben teljes házakat ellepő vulkáni törmelékes anyagot terített szét. A lávafolyamok elérték az óceánt és 48 hektárral növelték a sziget nagyságát.

LA PALMA, SANTA CRUZ DE TENERIFE, SPAIN - NOVEMBER 11: Lava flows of the Cumbre Vieja volcano from the beach of Puerto Naos, on 11 November, 2021 in La Palma, Santa Cruz de Tenerife, Canary Islands, Spain. The landing craft (LCM) of the Amphibious Assault Ship 'Castilla', have started this morning the transfer of farmers to their farms affected by the eruption of the volcano, within the exclusion zone. The boats will make the journey three times a day between the port of Tazacorte and the beach of Puerto Naos. Each of these boats can carry 80 people and transfers are made in 20 minutes, compared to the hour and a half that farmers take by road. (Photo By Kike Rincon/Europa Press via Getty Images)
A Cumbre Vieja vulkán La Palmán, Puerto Naos strandjáról nézve, 2021 november 9-én. (Kike Rincon/Europa Press/Getty Images)

A vulkáni működés által okozott kárt 500-900 millió euró közötti értékre becsülik.

2. Fagradalsfjall, Reykjanes-félsziget, Izland

Izland délnyugati részén közel 800 éve nem volt vulkáni működés. A földrengésrajok már több mint egy éve jelezték, hogy bármikor megnyílhat a föld és izzó magma törhet fel. Ez idén március 19-én következett be, ami egy 6 hónapon keresztül tartó vulkáni működést eredményezett. A kitörés szerencsére lakatlan területen zajlott, ahol a láva több völgyet töltött fel. A vulkáni működés hihetetlen népszerűséget kapott, több százezren látogattak ki a helyszínre, segítve ezzel Izland pandémia miatt visszaesett turizmusát.

REYKJANES PENINSULA, ICELAND - MARCH 25: Hikers look at lava flows from the erupting Fagradalsfjall volcano in Geldingadalur on March 25, 2021 in Reykjanes Peninsula, Iceland. On March 19 the Icelandic meteorological office announced a volcano, referring to a mountain located south-west of the Capital Reykjavik has erupted after thousands of small earthquakes in the area over the recent weeks. This was the first eruption on the Reykjanes Peninsula in approximately 800 years. (Photo by Matthew Eisman/Getty Images)
Túrázók nézik a Fagradalsfjall vulkán lávaömlését Geldingadalurban, 2021. március 25-én. (Matthew Eisman/Getty Images)

A déli irányba terjeszkedő lávafolyamot igyekeztek földgátakkal megállítani, eltéríteni, ami csak részben sikerült, végül azonban a láva nem érte el a partvidéken futó autóutat és nem okozott kárt az optikai kábelekben. A szeptember közepén leállt vulkánkitörés után is történtek azonban földrengésrajok utalva arra, hogy mozog még magma a földköpeny felső részén. Decemberben egy újabb intenzív földmozgásos esemény indult el, néhány nap alatt több mint 5000 földrengés pattant ki. A kőzetlemezek távolodása miatti széthúzásos feszültség a mélyben repedések, hasadékok felnyílását eredményezte és a magma két kilométer mélységbe jutott már. A helyi szakemberek napokon belül újabb vulkánkitörés esélyére hívják fel a figyelmet, mégpedig azon a területen ahol eddig is folyt a vulkáni működés.

3. Etna, Szicília, Olaszország

A nagy lávaöntő kitörések mellett Szicília hatalmas tűhányója több mint ötven alkalommal produkált heves robbanásos, úgynevezett paroxizmális kitörést, aminek során több száz méteres lávaszökőkutak alakultak ki, a vulkáni hamufelhő pedig közel 10 kilométer magasra emelkedett. A fekete vulkáni hamu és lapillitörmelék az uralkodó szélirány miatt elsősorban a tűzhányótól keletre lévő településeket borította be.

CATANIA, ITALY - DECEMBER 14:  A photo shows the Mount Etna volcano spewing smoke on December 14, 2021 in Catania, Italy. (Photo by Salvatore Allegra/Anadolu Agency via Getty Images)
Az Etna füstoszlopa 2021. december 14-én az olaszországi Catania városából. (Salvatore Allegra/Anadolu Agency/Getty Images)

4. La Soufriére, St. Vincent

A karibi szigeten utoljára 1979-ben volt vulkánkitörés, ami akkor több száz lakos halálát okozta. Most 2020. december végén kezdődött el vulkáni működés, több hónapon keresztül lassan türemkedett ki egy nehezen folyós láva a La Soufriére tűzhányó kráterében. Április 8-án a helyi vulkanológusok arra figyelmeztettek, hogy bármikor bekövetkezhet egy nagy robbanásos kitörés és haladéktalanul ki kell telepíteni a sziget északi részén élő embereket. A vulkán másnap délután valóban kitört, amit további heves robbanásos kitörések követtek, több mint 15 kilométer magasra emelkedő hamufelhővel és a felszínen végigzúduló piroklaszt-árakkal. A pontos vulkanológiai előrejezésnek és a hatékony kitelepítésnek köszönhetően nem történt haláleset. Méretét, azaz a felszínre került vulkáni anyagot tekintve ez volt az év egyik legnagyobb vulkánkitörése.

5. Semeru, Indonézia

A 2014 óta aktív tűzhányó december 4-i kitörése több mint 40 ember halálát okozta, a sebesültek száma meghaladta a százat. Ezzel

ez volt az év legtragikusabb kimenetelű vulkáni működése.

Ehhez hozzájárult a rendkívül heves esőzés, ami meggyengítette a 3776 méter magasban lévő vulkáni kráterben kitüremkedett lávadómot. A hirtelen leomlás miatt a vulkán meredek oldalán sebesen lezúduló izzó piroklaszt-árak alakultak ki, amit szintén gyorsan mozgó és mindent elsöprő iszapárak, úgynevezett laharok követtek. A vulkán lábánál élő embereknek esélyük sem volt a menekülésre.

The Mount Semeru erupted and killed at least 48 people and injured dozens after it unleashed lava and thick columns of hot ash that buried a number of villages on its slope in the East Java district of Lumajang, Indonesia on December 4, 2021. (Photo by Mas Agung Wilis/NurPhoto via Getty Images)
A vulkán pusztítása Lumajangban 2021. december 4-én. A láva és a hamu legalább 48 ember halálát okozta és sokan megsérültek. (Mas Agung Wilis/NurPhoto/Getty Images)

 

LUMAJANG, INDONESIA - DECEMBER 6: Mount Semeru spews hot lava as it is seen at the Mount Sawur monitoring post after erupting several days ago in Lumajang Regency, Indonesia on December 6, 2021. (Photo by Suryanto/Anadolu Agency via Getty Images)
A Semeru vulkán 2021. december 6-án is ilyen aktív volt, ahogy a Mount Sawur megfigyelőállomásról készült képen látszik. (Suryanto/Anadolu Agency/Getty Images)

 

A tűzhányó kitörése azóta is zajlik, a piroklaszt-árak azonban csak a megszokott kisebb távolságba jutnak el és nem okoznak további pusztítást.

6. Nyiragongo, Kongó

A Kongói Demokratikus Köztársaság keleti határán emelkedő tűzhányó egyike a Föld legkülönlegesebb, de egyben a legveszélyesebb tűzhányójának. Kráterét izzó, fortyogó lávató tölti ki, közelében pedig egy egyre inkább terjeszkedő, a vulkán oldalán is egyre jobban felkúszó település, Goma található. 2002-ben a vulkán nagyon sebesen folyó lávafolyama már átgázolt a városon és több száz halálos áldozatot okozott. Idén május végén nyílt fel a tűzhányó oldala, ahonnan ismét gyorsan mozgó láva indult el. A láva házakat rombolt le és mélyen benyomult a településre. Az éjszakai vulkánkitörés hatalmas pánikot okozott, több ezren indultak el a közeli határ felé, Ruanda irányába. Tizenöten haltak meg, többségük a menekülés közbeni közlekedési káoszban. Számos család szakadt szét, több mint 150 gyermeket tartanak még mindig eltűntként. A lávafolyam közel ezer házat rombolt le, a kitörés során 400 ezren hagyták el otthonukat. E tragikus kimenetelű kitörés felhívta a figyelmet, hogy az anyagi támogatás csökkentése milyen mértékben nehezíti a vulkáni kitörés előrejelzést egy ilyen, a vulkáni működésnek különösen kitett, nagy népsűrűségű területen.

7. Pacaya, Guatemala

A tűzhányó 2015 óta folyamatosan aktív. Idén, februárban a tűzhányó oldala hasadt fel és a meredek lejtőjén hosszú lávafolyamok indultak el. Ezek elérték a több kilométer távolságban lévő településeket is, számos házat leromboltak, szerencsére azonban a lávautánpótlás még időben megszakadt, így nagyobb kár nem következett be.

GUATEMALA CITY, GUATEMALA - MAY 05: Lava flows from Pacaya Volcano in San Vicente Pacaya south of Guatemala City, Guatemala on May 5, 2021. High levels of activity with strong eruptions, ash clouds and rivers of lava spew out after reactivation in the Pacaya volcano. (Photo by Luis Vargas/Anadolu Agency via Getty Images)
A guatemalai Pacaya vulkán a Guatemalavárostól délre fekvő San Vicente Pacayából nézve, 2021. május 5-én. (Luis Vargas/Anadolu Agency/Getty Images)

8. Fukutoku-Okanoba, Japán

A II. világháborúban híressé vált Iwo Jima szigettől délre lévő tengeralatti vulkán környezetében az elmúlt években többször elszíneződött a víz, utalva arra, hogy vulkánkitörés zajlik. Idén augusztusban ennek most látható jele is volt, a nagyon heves robbanásos kitörés 16 kilométer magas vulkáni hamufelhőt eredményezett, ami elérte a sztratoszféra alsó részét is. A kitörés erősségére utalva, még hónapokon keresztül hatalmas horzsakőleplek úsztak az óceánon és rakták le a habkő darabokat a környező szigetek partvidékén.

9. Hunga Tonga-Hunga Ha’apai

A Csendes óceán nyugati peremén húzódó Tonga vulkáni ív egy piciny szigete 2014-ben hozott már egy karácsonyi kitörést, most ez megismétlődött. Idén, december 21-én kezdődött a tengeralatti kürtőből a robbanásos kitörés, ami 16 kilométer magas vulkáni hamufelhőt hozott létre. A vulkáni működés még az összefoglaló készítése idejében is tartott. A kitörési felhőben folyamatosan cikáznak a villámok, amik éjszaka különleges látványt nyújtanak. A kitörési felhőben nem csak jelentős mennyiségű vízgőz van, ami elősegíti a villámképződést, hanem számottevő a kén-dioxid mennyisége is. E kitörés az év egyik legnagyobb vulkáni eseményévé nővi ki magát! A hét évvel ezelőtti kitörés során 2 kilométer hosszú, és 1 kilométer széles új szárazföld alakult ki, most ez már egy újabb 500 méteres szakasszal bővült.

10. Sivelucs, Kamcsatka, Oroszország

A Föld egyik legaktívabb tűzhányójának működését csak a kamcsatkai vulkánobszervatórium minden megpróbáltatást vállaló szakemberei tudják a nagyközönség elé tárni. A vulkán nagy része az 1964-ben történt hatalmas kitörése után megsemmisült, a kráterben egy patkóalakú sebhely alakult ki. Ebben már jó 20 éve folyamatosan dagad ki, türemkedik kifelé egy nehezen folyós láva. Időszakonként hatalmas robbanásos kitörések történnek, de ez legfeljebb a légiközlekedésben okoz csak gondot. Idén egy különleges kitörést lehetett megfigyelni, a magma ugyanis szinte szilárd állapotban nyomult a felszínre és egy meredek sziklafalat hozott létre, amit bálnahátnak neveztek el a helyi vulkanológusok. A különleges vulkáni jelenség nem sok ideig maradt meg, rövidesen leomlott.

2021. éve nem szűkölködött vulkáni eseményekben, nem volt annyira egyszerű a tíz legkülönlegesebbet kiválasztani – teszi hozzá végezetül Harangi Szabolcs, aki szerint egy fontos üzenete ezeknek mindenképpen volt:

a földtudomány számos területét ötvöző vulkanológiai munkának a 21. században egyre nagyobb fontossága van és lesz.

Egyre több az olyan vulkánkitörés, ami települések közvetlen közelében vagy pontosan a házak között történik. A Föld népességének növekedése egyre több helyen viszi közelebb az embereket a potenciális aktív vulkánokhoz. A vulkáni működés pontos előrejelzése, ahogy ezt ebben az évben is tapasztaltuk életeket menthet meg. Az előrejelzéshez ismerni kell a forrástól, azaz a magmaképződéstől, a magmatározó folyamatokon keresztül a kitörést közvetlenül megelőző és azt előidéző eseményeket és ezek jeleit. Azt is látjuk, hogy még több területen van szükség a bővülő műszeres háttérrel történő monitorozásra és szükségesek a szakemberek, akik a békeidőben, a folyamatos tudományos kutatómunkával szerezhetik meg azt a tudást, amire alapozva adott esetben, éles helyzetben gyors és pontos döntést tudnak hozni, aminek nyomán a hatékony kitelepítés emberéleteket óvhat meg – zárja gondolatait az MTA levelező tagja.

infostart, facebook

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem