16.1 C
Budapest
2023. március. 25. szombat

2018. Január: adókedvezmények, cafeteria, adóelszámolás, igazolás!

Dátum:

Megosztás:

Január – itt a dolgozói nyilatkozatok ideje!

Januárban számos adminisztrációs határidőt kell betartania mind a munkavállalóknak, mind a munkaadóknak a bérszámfejtéshez kapcsolódóan. Alább összegezzük milyen nyilatkozatok szükségesek ahhoz, hogy a januári bérek kifizetésekor már érvényesíteni lehessen a munkavállaló fizetésében a megfelelő adókedvezményeket, beállítani a cafeteria juttatásokat és indul a 2017. évi adóelszámolás, a munkaadó a munkavállaló részére kiállítja az igazolásokat.

Adózás. Kép: Hirmagazin.eu

Nyilatkozatok az adókedvezményekhez

A minimálbér- és garantált bérminimum-emeléssel együtt járó adminisztrációs feladatokon kívül is bőven akad tennivaló az év első hónapjában. A munkavállalóknak most kell eldönteniük, hogy milyen adókedvezményeket kívánnak igénybe venni, ehhez nyilatkozniuk kell többek között:

  • a családi kedvezményről,
  • az első házasok kedvezményéről,
  • a személyi kedvezményekről, az esetleges külföldi illetőségről.

A 2017-es adóadminisztrációs változások valamelyest könnyítettek a nyilatkozók terhein, így a családi adókedvezmény igénybevételénél a házastárs munkáltatójától már nem kell külön nyilatkozatot bekérni. A tapasztalat ugyanakkor azt mutatja, hogy mindig akadnak olyan dolgozók, akik rosszul vagy hiányosan kitöltve nyújtják be nyilatkozataikat. Ezek ismételt kitöltetése plusz terhet, munkát jelent mind a nyilatkozónak, mind pedig az ügyintézőnek. Ha a nyomtatvány bonyolultnak bizonyul, célszerű inkább segítséget kérni, mert a helyes kitöltésig az adott adókedvezmények sem vehetők igénybe.

Az adózás rendjéről szóló törvényben számos változás
Az adózás rendjéről szóló törvényben számos változás lépett hatályba.
Kép: Hirmagazin.eu

2017. évi adóelszámolások elkészítése

Míg a munkavállalók januári feladata, hogy a kedvezményekre jogosító nyilatkozataikat időben és helyesen kitöltsék és visszajuttassák munkáltatójuknak, addig a munkaadók felelőssége, hogy a 2017. évre vonatkozó adóelszámolásokat és járulékigazolásokat január 31-ig átadják alkalmazottaiknak.

Fontos változás, hogy 2018-tól megszűnik a munkáltatói adómegállapítás, mégpedig úgy, hogy az már a 2017-es évre sem lesz alkalmazható. Vagyis 2018-ban már nem készíthetik el a munkáltatók munkavállalóik helyett a 2017. évi személyijövedelemadó-bevallásaikat. Magánszemélyek a jövőben önadózással állapíthatják meg adójukat, vagy az adóhatóság segítségét igénybe véve, a NAV által elkészített szja tervezetre támaszkodhatnak.

Figyelem, az elmaradt adókedvezmények igénylése az szja-bevallásokban érvényesíthető!A családi adókedvezmény, vagy a friss házasok adókedvezménye attól a hónaptól érvényesíthető, amikor a dolgozó az igazolást leadta. A jogosan igénybe vehető, de a késés miatt elmaradt adókedvezmények később már csupán az éves szja bevallásokban érhetőek el. Amennyiben a dolgozó késve nyilatkozott, a kedvezménye ugyan nem veszik el, de csak az év végét követően az szja bevallásában tudja érvényesíteni azt. 2017 évre vonatkozóan ezt azt jelenti, hogy a munkavállaló vagy önmaga készíti el bevallását és ebben korrigálja az elmaradt adókedvezményt és rendelkezik annak kifizetési módjáról, vagy a NAV-tól érkező bevallási tervezetet megvárva, azt módosítja, ha további adókedvezményre jogosult. A 2018. évben késve leadott nyilatkozatok miatt kieső adókedvezmények sem vesznek el, de értelemszerűen csak 2019-ben, a következő éves szja bevallás keretében érvényesíthetők.

 

Kép: Hirmagazin.eu

Szabadnapokra vonatkozó nyilatkozatok 

A gyermekekhez kapcsolódó pótszabadságok igénybevételéhez – amelynek lehetőségével immár mindkét szülő élhet -, már év elején nyilatkozni kell a megfelelő nyomtatvány segítségével. Illetve az év közben született gyermek esetén az apának járó 5 nap apanapot is abban az esetben tudja csak kiadni a munkáltató, ha a dolgozó ezt a gyermek megszületésekor ténylegesen igényli.

Cafeteria nyilatkozatokAhol a munkáltató cafeteria-rendszerben biztosít a dolgozók számára a béren túl is juttatásokat, arról is mielőbb nyilatkoznia kell a dolgozóknak, hogy milyen juttatást, milyen összegben kívánnak igénybe venni. Az adómentesen adható, illetve kedvezményes járulékteherrel elérhető juttatások pontos feltételeiről részletesen tájékozódhat e-bookunkból, ha feliratkozik hírlevelünkre.

Gépjármű illetékkalkulátor, 2018

Gépjárműilleték-kalkulátorunkkal kiszámolhatja, mekkora a megvásárolt, örökölt, vagy ajándékba kapott gépjármű után fizetendő illeték mértéke a 2018 évi szabályok szerint.

KISZÁMOLOM

KIVA – TAO kalkulátor 2018

Kisvállalati adó (KIVA) és TAO kalkulátorunk segítségével összehasonlíthatja, cégének mekkora adózott nettó jövedelme keletkezik 2018-ban a két adónem jellemzői alapján.

KISZÁMOLOM

Forrás: rsm.hu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Esti torna – videó

Egész héten tornásztunk, ma még lesz 16 perc, de a vasárnap szabad, .. holnap pihenünk! Átmozgató torna időseknek! -...

Esti mese – videó

Zelk Zoltán: Mese a legokosabb nyúlról - videó   Hirmagazin.eu

Mai filmünk: Mark Wahlberg főszereplésével – Orvlövész – videó

Bob Lee Swagger (Mark Wahlberg) mesterlövész korábban a tengerészetnél szolgált, majd örökre hátat fordított a munkájának, miután árulás...

Azonnal frissítsd a Google Chrome-ot! Veszélyes hibákat találtak az alkalmazásban! A jelszavak is veszélyben lehetnek!

A Google figyelmeztetést adott ki a Chrome-felhasználónak, mert veszélyes biztonsági hibákat találtak a rendszerben. A szakértők összesen hét olyan...