13.2 C
Budapest
2024. április. 20. szombat
HomeTartalomMűemlékek, látnivalókNepomuki Szent János-szobor

Nepomuki Szent János-szobor

Nepomuki Szent János 1804-ben készült klasszcista stílusú szobra korábban a Tisza-híd hídfőjénél állt – hiszen a szent az úton és vízen járók védelmezője.

Széles, kereszt alaprajzú, szögletes volutával díszített talapzat fölött kannelurás, füzéres vázára helyezett oszlopdobon Nepomuki Szent János álló alakja karingben, palásttal, birétummal, kezében kereszt és pálmaág. A talapzat homloksíkján kis fülkében Szent Flórián-dombormű. Állíttatta Győrffy Pál sóhivatalnok. A tiszai fahíd mellől 1910-ben helyezték az r. k. templom kertjébe.

Nepomuki Szent János (Pomuk, 1350 – Prága, 1393. május 16.)

Közép-Európában sok hídon, út mellett látható a többnyire barokk kiképzésű szobor, amely egy papot ábrázol, mutatóujját ajkára téve, mintegy csendre intve magát és másokat. Ő Nepomuki Szent János, a hídon, úton, vízen járók védőszentje, a gyónási titok vértanúja, Közép-Európa egyik legismertebb szentje.

A legenda szerint Wolfflin János Dél-Csehországban, a kicsiny Pomuk (ma Napomuk) helységben született. Mint egyházi méltóságot és jelentős szónokot egész Prága ismerte és szerette. IV. Vencel király felesége őt választotta gyóntatójául. A király meg akarta tudni, mit gyónt a felesége, de mivel János nem volt hajlandó megmondani, megkínoztatta és a Moldva folyóba dobatta. Állítólag egy csodás fényjelenség jelezte a királynénak, hol keressék a holttestet. Egy másik változat szerint a Moldva leapadt annyira, hogy megtalálhassák. A prágai Szent Vid-székesegyházban temették el.

Ünnepnapja: május 16.

Forrás:
Magyarország Műemlékjegyzéke
http://vendegvaro.hu/Nepomuki_Szent_Janos_szobor_Szolnok

Cím: Szent István tér
Tel: +36 (56) 420-704
E-mail: [email protected]
Web: www.szolnok.hu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work