16.8 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeTartalomMúzeumokKőszegi Postamúzeum

Kőszegi Postamúzeum

A Postamúzeum 12. filiáléja, a Kőszegi Postamúzeum 2004. április 24-én nyílt meg a város egyik felújított műemléképületének földszinti helyiségeiben, a Rájnis utca 3. szám alatt.

A több száz éves múltú ház egykori tulajdonosa Gerhauser Samuel néhai postamester volt, s ez adta az apropót az új tulajdonosnak, Hatvani Szabó Jánosnak, aki leromlott állagú ingatlant a Műemlékvédelmi Felügyelet szempontjait figyelembe véve teljes körűen, igényesen felújíttatta, s az így újjávarázsolt, sajátos hangulatú földszinti termek lettek az új postatörténeti kiállítás befogadói.

Kőszeg város mentén már a koraújkortól kezdve fontos közlekedési útvonal haladt, ezért választottuk a kiállítás vezérfonalául az utazás, a postaszállítás bemutatását. A boltíves kapualjból nyíló első terem témája a 15-18. századok szállítás- és utazástörténete, s a korabeli európai postaút, melyet a keretekben elhelyezett képek, térképek, s a számítógépen megtekinthető digitalizált képanyag reprezentálnak. A kor felidézését segíti az egész falat betöltő Kőszeg metszet, az előtte álló korhű császári postalegény viseletbe öltöztetett bábu, s a két járműmodell, a Mátyás kori kocsiszekér s a 18. századi delizsánsz.

A középső, úgynevezett TV-szobában a látogatók az első terem témájához kapcsolódó rövidfilmet tekinthetnek meg.

A harmadik teremben Kőszeg postatörténetét mutatjuk be dióhéjban az 1600-as évek elejétől a 20. századig, a boltívek alatt elhelyezet tablókon és vitrinekben képek, tárgyak, eredeti dokumentumok, aprónyomtatványok közreadásával. A történeti áttekintést egy névsor zárja, mely a kőszegi postamesterek, hivatalvezetők neveit tartalmazza a kezdetektől egészen napjaikig. Külön emléksarkot alakítottunk ki Kőszeg szülöttének, Hübert Károly néhai postahivatal-vezető tiszteletére.

A kiállítást a Zengben (Senj – Horvátország) álló kapu modellje, s egy 19. századi utazóláda zárja, visszatérve a kiinduló témához, az utazáshoz.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=1220
Cím: Rajnis u. 3.
Tel: +36 (20) 992-3806
E-mail: [email protected]
Web: www.koszeg.hu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem