18.2 C
Budapest
2024. május. 8. szerda
HomeTartalomMúzeumokMóra Ferenc Múzeum

Móra Ferenc Múzeum

Szeged belvárosában, a Tisza parton álló impozáns épületben, az ún. Közművelődési Palotában 1899 óta láthatók kiállítások. Eredetileg a ház egyszerre adott otthont a Somogyi Könyvtárnak és Szeged város múzeumának, de az épületet ma már teljes egészében az 1950-től Móra Ferenc nevét viselő múzeum, és a Szegedi Egyetem Régészeti Tanszéke lakja.

Az intézmény 1962-től fogva a Csongrád Megyei Múzeumi Szervezet központjaként is funkcionál: megyeszerte összesen 17 múzeum és kiállítóhely tartozik felügyelete alá. A múzeumot története során olyan jelentős személyek irányították, mint Reizner János, Tömörkény István, vagy Móra Ferenc.

A múzeumban régészeti, képzőművészeti, néprajzi, természetrajzi, patikatörténeti állandó kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók, de az épület folyamatosan kínál változatos témájú időszaki tárlatokat, fogad vándorkiállításokat – akár külföldről is. Az intézmény speciális programokat kínál gyermekeknek („Kincskeresők” Múzeumi Matinék és nyári tábor), melyek a múzeum állandó és időszaki tárlatainak anyagát dolgozzák fel. A múzeumban látható nevezetességek közül kiemelkedik Munkácsy Mihály „Honfoglalás” c. nagy színvázlata.

A Móra Ferenc Múzeum szegedi kiállítóhelyei a Fekete Ház, a Kass Galéria és Varga Mátyás színháztörténeti kiállítása.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=283
Cím: Roosevelt tér 1-3.
Tel: +36 (62) 549-040
E-mail: [email protected]
Web: www.szeged.hu

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work