Régi vágya volt a község lakóinak egy tájház létrehozása. Sófalviné Tamás Márta az akkori polgármester szervezésében 1993-ban sikerült megvalósítani.

A ház Vitéz Tamás Gábor parasztember tulajdona volt. Halála után a megyegyűlésen Zongor Gábor elnök hozzájárulásával a megyei önkormányzat megvásárolta az épületet a berendezési tárgyakkal együtt.

Ide kerültek még a helyi fazekasok cserépedényei 1880-1900-ból, a szentgáli pásztorok faragásai, a helyi motívumokkal készített bakonyi fehérhímzések, fotók a falu életéből, a királyi vadászok leszármazottaitól vadászati emléktárgyak, a női és férfiruhák, az imakönyvek és a zsoltárok német és magyar nyelven, valamint az oklevelek és a leszerelő levél Ferenc József korából.

Az anyagot a falu lakóitól gyűjtöttük össze. Ezek a tárgyak a Veszprémi Laczkó Dezső Múzeum tulajdonába kerültek.

Én magam a gondnoki feladatokat a megalakulástól kezdve társadalmi munkában végzem, mivel önkéntes néprajzgyűjtő is vagyok. Eddig 26, a községgel kapcsolatos pályamunkát készítettem. Ezekből kettő már nyomtatásban is megjelent a veszprémi múzeum kiadásában – Első kenyérsütésem, Vitéz Tamás Gábor élete -, de nagyon boldog lennék ha a többi is megjelenhetne.

A látogatókat én fogadom, bemutatom röviden településünk történetét, majd a tájházat is.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=1050
Cím: Alsóújlak Malom u. 12.
Tel:
E-mail:
Web: http://www.szentgal.hu/