A Tápió-patak mentén áll az a nádfedeles zsellérház, amelynek fő- és melléképületében látható a „Paraszti életmód és mesterségek tárgyi emlékei Tápiószelén a 20. század első felében” című állandó kiállítás. A száz éves parasztházat 1994-ben vásárolta meg a helyi önkormányzat, majd e népi építészeti emléket 2000-ben fel is újította. Az állandó néprajzi bemutatót a magyar millenium alkalmából a Blaskovich Múzeum Baráti Köre szervezte és rendezte a tápiószelei múzeum szakmai irányításával.

A néprajzi kiállítás 2000. augusztus 20-tól látható. A fő épület három helyiségében a paraszti konyha, kamra bútorai, használati és ünnepi eszközei láthatók. A szoba sarkában a vidékre jellemző búbos kemence, a konyhában berakott tűzhely áll. A szoba berendezése a falu katolikus zsellérségének életkörülményeit, szokásait tükrözi. A kiállításon megismerhetjük a szelei paraszti viselet ruhadarabjait, a mindennapi élet textilneműit. A kamrában az alföldi paraszti gazdálkodás és háztartás alapvető szerszámai, eszközei láthatók.

A melléképületben Szántha József helyi kovács műhelyének teljes felszerelése mellett kötélgyártó, cipész, bognár, szűcs és kalapos szerszámok tekinthetők meg.

A Tápió-patak növény és állatvilágát a néprajzi háztól induló tanösvény segítségével ismerhetik meg az érdeklődők. A régi patakmederből kialakított, horgásztóig vezető „Fehér gólya tanösvény” 2002 április 22-től szabadon látogatható. Kialakítása a WWF magyarországi irodájának támogatásával történt.

A település környezeti értékeinek (építészeti és természeti) együttes megismerésére nyílik lehetőség a néprajzi ház és tanösvény megtekintésével.

Forrás:http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=890
Cím: őriszentpéter Ceglédi út 5.
Tel: +36 (53) 380 061
E-mail: [email protected]
Web: http://tapioszele.hu/index.html