Tényő község a Kisalföld délkeleti peremén, Győrtől 20 km-re, a sokorói dombok között húzódó völgyben helyezkedik el: a tájegység egyik legszebb természeti adottságokkal rendelkező települése. A dombok, vagyis a tényőiek által emlegetett hegyek szinte körbeölelik a községet, melyek tetejéről lenézve csodálatos látvány tárul elénk és szinte nem lehet betelni a festői tájjal.

A hatalmas fenyvesek, tölgyesek és akácerdők kitűnő vadászati és kirándulóhelyek. A jó levegőjű, szép, látnivalókban is bővelkedő erdős dombok flórájuk és faunájuk miatt, a környéket az ökoturizmius számára is ideálissá teszik.

A község földrajzi helyzete miatt, a turizmus, gyógyturizmus területén nagy adottságokkal rendelkezik, az autópálya közelsége pedig tárt kapukat biztosít az ország minden pontjából érkezők részére.

Turisztikai adottságai közül mindenképpen megemlítendő a Kisalföldre jellemző építészeti emlékek sokasága: a falújított parasztházak, a szabadtéri skanzen.

A tájházat a Győr-Sopron-Megyei Tanács VB. segítségével 1975-ben a Községi tanács hozta létre, amely Tényő, Kétsor u. 16. szám alatt található. A ház – mely már a XVII. századtól otthont adott születésnek és halálnak – a kisalföldi házvidékre jellemző építkezéssel készült: háromosztatú, szabadkéményes, zárttüzelésű szobájú, ágasfás, ollólábas tetőszerkezetű, csüngőereszes és nádtetős.

A sárkéményes épület datált mestergerendája szerint 1789-ben épült, berendezéseivel a XIX. század második felének zselléri életét idézi. Búbos kemencéjét hagyományosan építették újjá, kamrájában pedig nagyméretű szövőszék látható. A telken megtekinthető a zsellérporta összes gazdasági építménye a gazdasági eszközökkel együtt.

A tájház előzetes egyeztetés alapján bármikor látogatható. Bejelentkezni a Kétsor u. 3-ban kell.

Forrás: http://www.museum.hu/museum/index_hu.php?ID=384
Cím: Badacsonytomaj Kétsor utca 16.
Tel: +36 (96) 468-026
E-mail: [email protected]
Web: