24.3 C
Budapest
2024. május. 5. vasárnap

Evangélikus templom

A falu nevének első írásos említése jelenlegi ismereteink szerint 1194-ben történik. Viszont a régészeti leletek tanúsága szerint e helyen már neolitikus település, majd később római kori falu állott; melyet ugyanebben az évben Domonkos Bán a borsmonostori (ma: Klostermarienberg, Burgenland) ciszterci apátságnak adományozta. Akik a környék más földesuraival egyetemben német parasztokat telepítettek Ágfalvára és a környező településekre.

Az első ágfalvi templomról 1265-ben történik említés, amely a falun kívül az 1967-ben végleg felszámolt régi temetőben állott, és amelyet Szent György tiszteletére neveztek el. Plébániája az 1264-ik esztendő körül lett megalapítva, s az egyházközséget németajkú katolikusok alkották egészen a reformáció koráig.

A reformáció idejében Ágfalva is követte Sopron példáját. 1552-től már protestáns lelkész is működik a községben. 1535-1673-ig a templomot a katolikusok és az evangélikusok közösen használják. 1673-ban megszűnt a protestáns istentisztelet a községben.

Amikor II. József megengedte a protestánsoknak, hogy imaházat vagy templomot építsenek. Ágfalva sietve élt a lehetőséggel. 1784-ben megindult az építkezés a kovácsműhely helyén ahol a talaj nagyon mocsaras volt. A templom építéséhez három falu (Ágfalva, Bánfalva, Lépesfalva) lakosai járultak hozzá adományaikkal és ingyenmunkával. A templomot Trost György soproni építőmester tervezte, s, 1785-ben szentelték fel. Majd az 1800-as évek elején többször is átépítették.

1862-ben merült fel a toronyépítés gondolata. Az adományok összegyűjtése után, 1869-ben kezdődött az építkezés, és az 51 méter magas toronynak és a benne lévő óraszerkezetnek 1870-ben ünnepelték a felszentelését. Akkor három Es-Moll Akkordton hangzású harang hívogatta az ágfalvi evangélikusokat. Ma két harang van, a „Heldenglocke” (Hősi harang), a másik a”Bittglocke” (hívó harang), a harmadikat 1944-ben elvitték.

1938-tól Ágfalva önálló gyülekezetté vált. Az Ágfalvai Evangélikus Egyházközség több évszázados történelmének, legszomorúbb éve az 1946-os esztendő, amikor a helyi német nemzetiségűeket: a gyülekezet közel 80%-át Németországba kitelepítették.

Cím: Ágfalva Fő u. 88.
Tel: +36 (20) 824-6902
E-mail: [email protected]
Web: http://www.agfalva.hu/

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem