Református templom

0

Református templom, késő barokk, 1788.
A település fő útkereszteződésétől D-K-i irányban, a Szabadság út fölé mellvéddel emelkedő magaslaton É-K – D-NY-i tengellyel szabadon álló, É-K-i oldalán sokszögzáródású, hagymasisakos homlokzati tornyos, cserépfedésű nyeregtetős, épület.

A bejárathoz lépcső vezet, előtte kő-tégla mellvéd húzódik. A kis kiülésű mészkőlábazat fölött faltükrökkel tagolt vakolt felületet egyszerű profilú főpárkány zárja le. A tető hódfarkú cseréppel fedett, az egyenesen záródó oromzat két oldalán a sarok felett egy-egy gömb ül. A torony tömbje enyhén kiugró rizalitként jelenik meg.
A nyílások kivétel nélkül kőkeretezésűek. A szegmensívű szemöldökzárású templomkapu záróköve dísztelen. Fölötte szintén szegmensíves, a fal síkjából csak párkányával kiugró ablak. A tetőtér szintjén kör alakú ablak. A torony harangszintjének minden oldalán látható félkörív lezárású ablakokat sarokpilaszterek keretezik, felettük órapárkány húzódik. A hagymakupola vörösréz fedésű, összetett formájú.
A hosszoldalakon három-három tengelyben szegmensívű szemöldökű ablakokat, a sokszögzáródású hátsó oldal tengelyében ugyanebben a magasságban vakablakot találunk.
A D-K-i hosszoldalon a főkapuval megegyező kialakítású bejáratot, és egy a felújítás alkalmával feltárt korábbi, a jelenlegire merőleges tengelyű templom élszedett, kőkeretes kapujának falnyílását látjuk, mely jelenleg vakolatlan kisméretű téglával van elfalazva.

Forrás: muemlekem; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;
Cím: Alcsútdoboz Református templom
Tel: 0036705322177
E-mail: szerkesztoseg@hirmagazin.eu
Web: www.hirmagazin.eu

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás