Home Tartalom Műemlékek, látnivalók Római katolikus templom

Római katolikus templom

0

Római katolikus templom (Urunk mennybemenetele)

A XIII. századi, román stílusú kis templomot 1519-ben bővítették, majd többször átalakították a XVIII-XIX. században. Szentélyében XV. századi falképtöredékek is megőrződtek, és harangja is középkori.

A XVI. század eleji munkákat Baktai Máté költségén végezték, amit a főbejárat fölötti táblán meg is örökítettek. A XVIII-XIX. században épült a nyugati homlokzat elé a zömök, kétszintes torony. A kívülről vakolatlan templomon jól látszik a téglafal mintázata, a mázas és mázatlan téglák váltakozó alkalmazása, mely a megye más, e korból származó templomainál (pl. Szamostatárfalva, Csenger) is feltűnik.

A hajót az egyenes záródású, dongaboltozatos szentélytől félköríves diadalív választja el. A szentélyben XV. századi falképtöredékek láthatók, de eddig még csak az oltár mögötti, keresztre feszített Krisztust ábrázoló képet tárták fel teljes egészében.
Érdemes megcsodálni a keleti fal eredeti üvegszemes kis ablakát, hiszen a két különböző méretű, befalazott ablaknyílásból – Magyarországon első ízben – az eredeti középkori ablaküvegek fakeretükkel együtt kerültek elő. A nyugati oldalon reneszánsz kő ajtókeret látható.

A XVIII. századi zömök, kétszintes toronyban egy országosan is egyedülálló, 1595-ös évszámú harang függ, amit Tatay István, az ecsedi Báthory István titkára öntetett. Értékesek a plébánián őrzött XVIII. századi miseruhák s a régi barokk oltárképek, amiket kérésre megmutatnak az érdeklődőknek.

GPS koordináták: 47.9982 / 22.0751

Forrás: http://vendegvaro.hu/Romai_katolikus_templom_Urunk_mennybemenetele
Cím: Baktalórántháza Köztársaság tér 1.
Tel: +36 (42) 352 324
E-mail:
Web:

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás