Home Tartalom Műemlékek, látnivalók Görög katolikus templom

Görög katolikus templom

0

A révaranyosi részen található, Szent Miklós tiszteletére szentelt görög katolikus templom XVIII. századi, egyhajós barokk épület, háromszintes toronnyal. Ikonosztáza és szószéke a XIX. század elsõ felében készült.

Pontos, hiteles életrajz nem maradt fenn a püspökrõl, viszont a róla szóló történetek azt bizonyítják, hogy az egyik legismertebb, legnépszerûbb szent.

A legendák szerint, amikor Miklós megtudta, hogy az egyik szomszéd nagy szegénysége miatt nyilvánosházba akarja adni három lányát, a következõképpen segített rajtuk: éjnek idején a nyitott ablakon át bedobott egy erszény pénzt, és így elõször a legidõsebb, majd hasonló ,,égbõl jött” segítségek után a másik két lány is tisztességgel férjhez mehetett.

Miklós Myra város püspökeként kiválóan teljesítette feladatait, és részt vett a niceai zsinaton is. Feljegyezték vele kapcsolatban azt is, hogy mikor egy napon viharba került matrózok hívták segítségül, megjelent a hajón, megragadta a kormányt a, lecsillapította vihart, majd biztonságban otthagyta õket. Számtalan történet maradt fenn arról, amikor Miklós a gyermekek megsegítésére sietett.

Szent Miklós tisztelete Keletrõl indult, de hamar elterjedt Nyugaton is. Miután ereklyéit 1087-ben átvitték Bari városába, újabb lendületet kapott a szent európai tisztelete.

A késõ középkor óta Miklós püspököt a tizennégy segítõ szent közé sorolják. Számtalan templom, társulat és foglalkozás patrónusa (tanulók, gyermekek, leányok, hajósok, foglyok, pékek, kereskedõk, gyógyszerészek, jogászok). Az õ tisztelete mutatkozik meg a gyermekek Mikulás-napi megajándékozásában is.

Forrás: vendegvaro; Képek: Google;
Korrektúra: www.hirmagazin.eu;

Cím: Aranyosapáti Görög katolikus templom
Tel: 0036705322177
E-mail: szerkesztoseg@hirmagazin.eu
Web: www.hirmagazin.eu

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás