25.2 C
Budapest
2024. május. 4. szombat

Római katolikus templom

Bejcgyertyános 517 lakosú község Vasvártól 14 kilométerre, északkeletre fekszik a Kám-Sárvár összekötő út mentén. A Bejc és Hegyhátgyertyános egyesüléséből keletkezett település a Rába mentén, a Kemeneshát vidékén található. Bejc első említése 1342-ből ismert, de ennél sokkal régebbi eredetű lehet. Innen származik az Árpád-kori nevezetes Bejc-nemzetség. Egyik tagjáról kapta nevét a hatalmas kiterjedésű úgynevezett Farkas-erdő.

A hegyhátgyertyánosi katolikus templom 1862-ben épült, titulusa: Szűz Mária.

Részletek:
– nagyon ritkán tartanak esküvőket
– csak szombaton tartanak esküvőket
– parkolási lehetőség ingyenes
– itt csak a templom lelkésze eskethet

Megjegyzés:
Búcsú: szeptember 12.

Szűz Mária tisztelete

A katolikus ill. az ortodox egyházban szentként tisztelik. Mint számos más egyéb aspektusának, a Katolikus Egyházban a szentek tiszteletének is van fontossági sorrendje. Mária, Jézus anyja a legfontosabb személy, aki Jézushoz kapcsolódik. Máriáról, aki szíve alatt hordozta, megszülte, nevelte, és tanításai során is gyakran elkísérte fiát, sokat elmond a Biblia. Innen ismerjük mély kapcsolatát fiával, aki még utolsó leheletével is gondoskodik róla. Ez a szoros kapcsolat, az Isten akaratának ilyen mértékű igénylése miatt tartják Máriát a legnagyobb szentnek a Katolikus Egyházban.Mária szülei: Szent Joachim és Szent Anna voltak.

Máriáról szóló dogmák

Az katolikus Egyház tanításában négy dogma szól Isten Anyjáról, azaz aki üdvözülni akar, annak ezt a négy alapigazságot el kell fogadnia Máriáról:

1. Mária Theotokosz, mondják a görögök, Mater Dei, mondják a latinok, Isten Anyja, mondjuk magyarul a dogmát, amit az efezusi zsinat 431-ben fogalmazott meg. Minden, amit a keresztények Máriáról hisznek és hirdetnek ebben a misztériumban gyökerezik.

2. Mária szűzen foganta és szülte Szent Fiát, szüzessége örökre megmaradt. Már az Apostoli hitvallás mondja: ,,Születék szűz Máriától.

3. Mária szeplőtelenül fogantatott, azaz az eredeti bűn nem érintette őt. E dogmát 1854-ben hirdette ki IX. Pius pápa. Mária szeplőtelen fogantatásának ünnepe december 8-a.

4. Halála után Mária fölvitetett a mennybe, anélkül, hogy teste romlást látott volna. 1950-ben hirdette ki ennek dogmáját XII. Pius pápa. Ünnepe Nagyboldogasszony napja, augusztus 15-e.

Az ortodox egyház ugyan szintén a 3. és 4. dogmák tartalmát hirdeti (Mária mit panhagia – teljesen szent; Mária felvitele a mennybe halála után), de ezek ott nem számítanak dogmának. A legtöbb protestáns egyház és közösség nem fogadja el Mária bűntelenségének és mennybevitelének dogmáját, valamint azt a tanítást, hogy egész életében szűz maradt.

Forrás:
Wikipédia
http://andre77.extra.hu/nyd/9683.htm

Cím: Bejcgyertyános Petőfi Sándor u. 58.
Tel: +36 (95) 412 007
E-mail:
Web: http://bejcgyertyanos.telehaz.hu

Előző hír
Következő hír

Most népszerű

weblap4u banner
Pannon Work