16.7 C
Budapest
2024. május. 3. péntek

Népi lakóház

A település gazdag épített örökséggel rendelkezik. Számos régi épület őrzi a jellegzetes őrségi népi építészet elemeit. Ezek többnyire védelem alatt álló lakóházak.

Sajátos az Őrség népi építészete is. A természeti környezetből adódóan a legkézenfekvőbb építőanyag a fa. Ebből rakták össze a lakóházak és a gazdasági épületek boronafalait. A kerített házak elterjedését az állattartás egykori szerepe indokolta. Ennek az U alakú épületnek egyik szárnyát emberi hajlékul használták (szoba, konyha, kamra), a másik két szárnyában a pajtát, az istállókat, a disznóólat helyezték el. A negyedik szárnyat magas kerítés és erős kapu alkotta. A gazdasági épületek közül a földszintes, ritkábban emeletes magtárépítmény, a kástu érdemel említést. Kis méretű boronaház, amelynek falépcsőn vagy létrán megközelíthető helyiségében gabonát és élelmet, az alsó egyben műhelyül is szolgáló részben pedig szerszámokat tároltak. A népi építészet fenti példái azt tanúsítják, hogy az Őrség népi kultúrája egyfelől a szomszédos magyar etnikai csoportokéval, a göcsejiekkel és a hetésiekkel, másrészt pedig pl. a kástuk esetében a magyarsággal itt határos szlovén és stájer etnikummal is rokonságot tartott. De kapcsolatba hozható távolabbi magyar etnikai csoportokkal is. Lakossága döntő hányadában református. Itt is fellelhetők a reformátusok haranglábai, akárcsak a kálvinista Felső-Tiszavidéken.

Őriszentpéter látnivalói között érdemes megemlítenünk a XX. század elején épült népi lakóházat, mely vertfalú, gerendafödémes, szoba – konyha – kamra alaprajzú épület. Kívül faoszlopos tornác bővíti, belsejében eredeti kemence működik.

GPS koordináták: 46.8491 / 16.414

Forrás:
http://www.vendegvaro.hu/Nepi_lakohaz_Oriszentpeter

http://www.horvathmilu.eoldal.hu/oldal/orseg-tortenete

Cím: őriszentpéter Kovácsszer 45.
Tel: +36 (94) 548 034
E-mail: [email protected]
Web: http://oriszentpeter.hu/

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem