17.9 C
Budapest
2024. április. 27. szombat

Református templom

A reformáció, az egyeduralmi helyzetben lévő katolikus egyházzal szemben kibontakozó vallási mozgalom első hullámai már a XVI. század végén elérték hazánkat. A lutheri tanok Pápa vidékéről, Enyingi Török Bálint birtokáról sugározták szét a Dunántúlra, új, hitéletet és vllásgyakorlatot forradalmasító eszméiket. A nyugatról érkezett tanok hamar utat találnak a nyomorúságban, létbizonytalanságban sínylődő emberek szívéhez.

A Marcal-menti falvak reformáltatásának pontos idejét nem ismerjük, de bizonyos, hogy községünk már a XVII. század elején befogadta a reformáció tanait. Tóth Endre pápai egyháztörténész, Tóth Sámuelre hivatkozva, Adorjánháza és Egeralja református gyülekezeteinek megalakulását 1610-re teszi.
Adorjánháza és Egeralja a reformáció befogadása után, mivel saját lelkészük nem volt, a szomszédos Csögle anyaegyházához csatlakoztak, azaz Csögle fíliái (leányegyházai) lettek.
1691-ben megjelent vallásügyi törvény szerint a protestánsok csak olyan helyen tarthattak istentiszteletet, ahol annak lehetősége már 1681-ben adott volt.
Adorjánháza lakói, hogy vallásgyakorlatuk ősiségét bizonyítsák a XVIII. század elején, titokban, engedély nélkül, egy volt lakóház telkén létrehozták első templomukat.
A falu első temploma a Belső utcai (ma Kossuth L. u.) Kardos-ház telkére épült. Náddal fedett boronafalú kis Istenháza volt, előtte fazsindellyel fedett haranglábról csendült az esti harangszó. Építésének pontos idejét nem ismerjük, valószínű, hogy a XVII. század utolsó éveiben készülhetett. A templom a már több ezer éve ismert technika szerint készült: a földre helyezett talpgerendákba csapolták a tetőt tartót oszlopokat. Az oszlopközöket lécekkel tagolták, ezek közét vesszőfonattal telítették, majd az egészet kívül-belül agyagos sárral tapasztották és kimeszelték.
Az első adorjánházi templom külsőleg nem különbözött a a többi lakóháztól, csupán az előtte álló harangláb árulkodott szakrális jellegéről. Az első templom harangja 1767-ig szolgálta a gyülekezetet.
Bolla Sándor szerint, aki az adorjánházi protocollumok és anyakönyvek alapján írta egyháztörténeti feljegyzéseit, Adorjánháza gyülekezete az 1730-as években vált el Csöglétől.
Végül II. József császár tett pontot a magyar egyházak közti viták végére : 1781. október 29-én kiadta a Türelmi Rendeletet, amely Magyarországon, csakúgy mint az örökös tartományokban biztosította a protestánsok számára a szabad vallásgyakorlatot azon helységekben ahol legalább
100 protestáns család él együtt.
Az adorjánházi kálvinisták , élve a lehetőséggel, a régi, romladozó templomuk helyébe új kőtemplom és parókhia építését határozták el. A pénz Adorjánháza , Egeralja református lakossága és a környező testvér gyülekezetek adományából gyűlt össze.
A napjainkban is álló adorjánházi templom alapkövét 1783. november 17-én rakták le. „A templom építése tökéletességre ment 1785. Boldogasszony havában” és alig több mint egy év múlva , 1786. január 23-án Torkos Jakab pápai lelkész, püspökhelyettes fölszentelte a templomot. Adorjánháza református polgárai méltónünnepelték a reformáció 300 éves évfordulóját. A hívek adakozásából a templomhoz kapcsolva új kőtornyot építettek, amelyet 1817 október 31-én a reformáció háromszázadik évfordulójának emlékünnepén szenteltek fel.
1821-ben beöntették a templom nagyobbik harangját és helyette újat vásároltak.
Az I. világháború községünkben is rendkívüli
állapotokat teremtett. A családfők többségének távolléte, az egyre nehezebb létfenntartás, az állandó rettegés anyagi és erkölcsi leromláshoz vezetett.
1916 őszén az ” az ezeréves haza megmentésére ” a gyülekezet nagyobbik harangját be kellett szolgáltatni. Október végén, egy tiszt vezetésével katonák érkeztek a lelkészlakhoz, a harangot leszerelték és elvitték. Adorjánháza 1821-ben vásárolt szép szavú harangja és az 1705-ben készült, az Úrvacsora kiosztására szolgáló ónkehely és óntányér is a háború áldozata lett. A nehéz körülmények közt is igyekeztek az egyházi élet megszokott színvonalát fenntartani. 1916 januárjában a gyülekezet új toronyórát rakat a templom tornyába.
1922 – ben az elrekvirált harng helyett a gyülekezet új harangot öntetett.

Forrás: www.adorjanhaza.hu

Cím: Adorjánháza Fő u.
Tel: +36 (88) 404-548
E-mail: [email protected]
Web: www.adorjanhaza.hu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem