A Hajdúdorogi Helytörténeti Gyűjtemény a Görög Katolikus Székesegyház szomszédságában található, egy század elején épült polgári lakóházban. 2000. augusztus 18-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, egy állandó és egy időszaki kiállítással. (A kiállítás rendezésében részt vettek a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársai, Dr. P. Dombóváry Judit restaurátor, Erdélyi Zoltán kiállítás rendező, Dr. Fodor István ismert régészkutató, a hajdúböszörményi Dr. Nyakas Miklós muzeológus és Mislovics Andrea néprajzkutató, aki a Helytörténeti Gyűjtemény kezelője és a kiállítások felelőse.)

Az első állandó kiállítás Hajdúdorog hagyományos paraszti gazdálkodását, az egyszerű nép életmódját mutatja be. Az állandó kiállítással egyidejűleg időszaki kiállítást is nyílt: ennek címe az alkalomhoz illően Az új kenyér dicsérete volt.

A megnyitás után különösen az iskolások körében vált nagyon népszerűvé a Helytörténeti Gyűjtemény: történelmi, honismereti, környezetismereti foglalkozásoknak adott és ad helyet mind a mai napig.

Vízkereszt vigíliáján, 2001. január 5-én nyitotta meg Dr. Keresztes Szilárd hajdúdorogi megyéspüspök a második állandó kiállítást, mely egyrészt történeti, másrészt egyháztörténeti jellegű.
Hajdúdorog a magyar görög katolikusság központja. Itt található a műemlékké nyilvánított Görög Katolikus Székesegyház. A város lakói tehát mélyen vallásos emberek. Ez a tény is hozzájárult ahhoz, hogy a második állandó kiállítás megnyitóján nagyon sokan vettek részt; a kiállítótermeket felnőttek és gyermekek egyaránt folyamatosan nagy létszámmal látogatják.

A nemrég megnyílt – hivatalosan ma még múzeummá nem nyilvánított – Helytörténeti Gyűjtemény 2001. év programjában több olyan rendezvény megvalósítása is szerepel, melyek segítségével egyrészt a helyi és ideutazó látogatókat kultúrtörténeti érdekességekkel szeretné meglepni, másrészt a tárgyak gyűjtésével és a hatékony háttérmunkával egy stabil kulturális intézménnyé kíván válni.
Cím: Hajdúdorog Jaczkovics út 5.
Tel: +36 (52) 572-020
E-mail: [email protected]
Web: www.hajdudorog.hu