A mai Kossuth Lajos utcában a Luther utca torkolatával szemben áll az evangélikus templom. 1785-ben építették az akkori akasztófadombon. A torony alapkövét 1793-ban tették le, de rézfedelét csak később kapta. 1809. augusztus 7-én leégett, de 1812-ben ismét készen állt. A templomot ekkor kőfallal kerítették be. 1836-ban kórusa is felépült. Megrongálódott fedelét 1873-ban állították helyre.
Egyetlen zömök tornya a nyugati homlokzat elé ugrik, és itt van félköríves bejárati ajtaja is. Felette félköríves keretelt ablak, övpárkány, majd ismét egy félkörös ablak. E felett órapárkány, végül törtvonalú zömök sisak, rajta évszám, mely 1808 –as elkészültét dokumentálja. A sisak tetején fém gömb és ezen a kereszt áll. A toronyban jelenleg négy harang található. A templom valamennyi harangja ismert, melyekből 10 darab volt eddig a ma is meglévőkkel. Ebben a toronyban van jelenleg is a város legrégebbi /1891/ és legfiatalabb /1971/öntésű harangja.

A legelső hármas sorozatot 1792 –ben Losoncon készítették. A Nógrádi Lapok május 31.–i száma ad hírt a 24.–én, Szentháromság vasárnapján tartott avatóünnepségről. Ez egyben a vallásszabadságot biztosító 1781. 26. tvc. százados évfordulója is volt. A templom előtti téren folyt le a harangszentelési ünnep.Simkó Frigyes lelkész egyszerű szertartással végezte, az új harang megszólalt. A templomban az oltár mellett Holles Danó, Simkó Frigyes lelkészek és Kossaczky s. lelkész elénekelték a felszentelési imát, amit magyar népének követett. Ezután Holles Danó dobrocsai lelkész tartott beszédet, s ezt követte tót ének és Simkó Frigyes tót nyelvű beszéde. Az istentisztelet fél 12 – kor ért véget.
Egy szűk negyedszázad után elkövetkezett az I. Világháború, mely szomorú sorsot szánt a gyarmati harangoknak is. Erről a megyei lap 1917. február 11.– i számában ilyen címen számol be : „Hadba vonultak a harangok. A héten került sor a mi harangjainkra is, s a többiek után bevonultak, hogy ágyút öntsenek belolük. Az egyházakban egy – egy harangot hagytak meg, de elrendelték, hogy ezentúl is bronzharangot kell beszerezni, nem pedig acélharangot, mert hadviselés idején ezek óriási tartalékfémet jelentenek. A jámbor emberek sírva búcsúztak e harangoktól, melynek hangjait kisgyermek koruktól fogva megszokták, s annyi költészet fűződik emlékükhöz. Az ideges emberek nem is bánják, hogy egy – egy harang maradt, mert a szolgálatot azok is megteszik, s minek az a harangzúgás a külföldön szokásos harangjáték helyett.”
A templom régi oltárképe a II. világháborúban, 1944 utolsó napjaiban megsérült. Egy ágyúgolyó csapódott be a sekrestye fölé a falba, és közel másfél méter átmérőjű lyukat ütött. A szilánkoktól megrongálódott az oltárkép, melynek nyomai a mai napig láthatók. Festője Kubányi Lajos (1855. máj. 5. – 1912. máj. 5.).
A jelenlegi oltárkép Tichy Kálmán festőművész munkája. A Krisztus a gyerekek, betegek, elesettek pártfogója címet viseli. A művész evangélikus templomokba festett oltárképeket

GPS koordináták: 48.0766 / 19.2965

Cím: Balassagyarmat Kossuth Lajos u. 34.
Tel: +36 (35) 301-580
E-mail: [email protected]
Web: www.balassagyarmat.hu