23.8 C
Budapest
2024. május. 6. hétfő

Karmelita templom

Az 1713-1725 között, Witwer Márton tervei szerint épült könnyed, különös alaprajzú, finoman kidolgozott homlokzatú templom szokatlanul elhelyezett tornyával a város egyik legszebb barokk épülete.

Az olasz könnyedséget és az osztrák gazdagságot egyesítették a Kármelhegyi Boldogasszony tiszteletére szentelt templom tervezői és alkotói. Witwer Márton már e templom építése előtt Ausztria több városában is dolgozott, és valóságos dunai iskolát teremtett. Az olaszos karakterű Il Gesu mintájára kialakított, szoborfülkékkel, szobrokkal, lizénákkal, párkányokkal tagolt homlokzat mögött szintén a nyugati iskolában nevelkedett művészek munkája fogadja a látogatót.

Az elliptikus alap falaira boruló kupolát csak 1908-ban festette ki Kastner, de az oldalfülkékben álló mellékoltárok és a színpadszerűen kialakított főoltár 1721-1725 között készült Witwer Márton tervei alapján, képeit pedig a nápolyi születésű és mindvégig olasz hatás alatt dolgozó Martin Altamonte készítette (bár az ő személyét ma már vitatják).

Aranyos csillogás, drámai mozgalmasság, színek kavalkádja, angyalok röpte – minden együtt van, ami a barokkra jellemző. Innen a gyóntató folyosón keresztül jutunk a sötét kápolnába, ahol díszes vasráccsal elválasztva áll a Fekete Mária-szobor.

A két sekrestye berendezése, csakúgy, mint a szószék, az orgona és a padok, szintén a XVIII. században készült.

Bejelentkezéssel látogatható.

GPS koordináták: 47.6872 / 17.631
Cím: Győr Bécsi kapu tér
Tel: +36 (96) 311-681
E-mail: [email protected]
Web: www.gyor.hu

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem