Református templom

0

A gyönki református templom 1775-től 1777-ig épült. A felszentelése 1777 május 25-én volt. Ekkor azonban még csak torony nélkül. A mai tornya 1833 és 1835 között épült. A padok, a szószék, s felette a korona 1786-ban készültek, a keresztelőmedence pedig 1861-ben. Egyhajós épület, amely nyugat-keleti fekvésű. Érdekesség, hogy a torony alatti bejárat felett latin nyelvű felirattal olvasható Mária Terézia királynő építési engedélye, amely kőbe vésett.

A felirat:

AD
QLORIAM DEI
EX BENICNISSIMO
INDUEFUSSO RAPMATTIS
MARIAE II THERESIAE
CLEMENT REGINAE HYNCARI EDO
HOCADIEICIVM N’SVM HELVCONE
ADDICTORVM REST RAIVM EFEX
TENSVM AO 1770 DIE 7 SEPT

A mai torony helyén fatorony volt, melyben 1816-ban három harang kapott helyet. A nagyobb harangot a magyar és a német reformátusok közösen vásárolták 1777-ben. A kisebb harangot még 1741-ben öntette a magyar eklézsia. A lélekharang pedig a német eklézsiáé volt. Ezek a harangok egyike sem található meg ma a toronyban. Hogy kik, miért, s mikor vitték el nem ismerni. Egyesek szerint az első világháború ideje alatt, de ugyanígy vihették a szabadságharc idejében is.
Ma kettő harang található a toronyban, melyeket 1929-ben önöttek. Volt egy harmadik harang is, melyet azonban valószínüleg a második világháborúban elvittek. Egyesek szerint belül engedték le, mások szerint a mai gimnázium kollégiumának udvarára néző ablakából dobták le. Egy harmadik harangot tartó fémszerkezet még ma is fent van a toronyban, s feltehetően ott is marad, mivel az emberi erő kevés a lecipeléséhez.

A templom orgonáját egy híres orgonakészítő építette 1910-ben, a pécsi Angster József*.

A toronyban még a mai napig megtalálható az az óraszerkezet, amely egykor a pontos idő jelzéséért felelt. Ezt a szerkezetet 1855-ben szerelték fel. Miután 1910-ben az orgona a helyére került, ennek első falára is levezették a toronyból egy mechanikus szerkezet segítségével az „időt”. Ahogy a képeken is látszik, ennek a maradványai még ma is láthatók. Az óraszerkezet alatt pedig egy hatalmas súly lóg. A szerkezetre nézve ma, mint ahogy a képeken látszik, egy hatalmas bonyolult szerkezetet látunk nagyon sok alkatrésszel, fogaskerékkel. Ez a harangok alatt helyezkedik el egy egész méretes szekrényben.

A mai torony óráit már nem ez a szerkezet hajtja. Pár évvel ezelőtt láttak munkába ismét az órák, melyek éjszaka is kivilágítottak. A harangok ütik az összes egész, háromnegyed, fél és negyed órákat.

A gyülekezet lélekszáma 1996 augusztusában 350 fő volt. A jelenlegi lelkész Pataky László.

* Angster József egy magyar orgonakészítő mester és dinasztiaalapító volt. Jagodnjakon született 1834. július 7-én, s Pécsett hunyt el 1918. június 9-én. Közép-Európa egyik legkeresettebb orgonagyártója volt. Fontosabb orgonái: Pécsi zsinagóga, Pécsi székesegyház, Budapesti Kálvin téri református templom orgonája, s még sok ezen kívül.

Cím: Gyönk Rákóczi u.
Tel: +36 (74) 448-242
E-mail: gyonk.ref@freemail.hu
Web: www.gyonk.hu

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás