A gyönki evangélikus templom a Dél-Dunántúl legnagyobb evangélikus temploma, sokak szerint egyben a legszebb is. A mai templom helyén régen egy imaház állt. Az imaház után épült egy templom, melynek építési engedélyéért a gyönki evangélikus magyarok és németek közösen fordultak a helytartótanácshoz 1778-ban, melyet természetesen meg is kaptak. 1781 és 1784 között felépült a templom, s a református templomhoz hasonlóan először csak torony nélkül. A tornyot 1833-ban építették hozzá, azonban ezzel nem csak szebb lett a templom, de gondok is jelentkeztek: A templom megsüljedt. Mivel a gyülekezet lélekszáma is nőtt, azért a gyülekezet új templom építésébe kezdett.
1896-ban pályázat útján* Reppmann Gyula műépítész nyerte el a tervezési megbízást. Az új templom neogót sítlusú, a templombelső gótikus keresztboltozatokkal fedett, s keskeny oldalkarzat húzódik kétoldalt.

A templom orgonáját a Rieger orgonagyár készítette 1897-ben, szintén neogót stílusban. A szószékoltár is 1897-ben készült, készítője Fuhrmann Gyula.

A református templomhoz hasonlóan, az evangélikus templomban is kettő harang hallható, látható ma. Állítólag innen is elvittek egy harangot. Ez akkor történhetett, amikor a református templom lélekharangja is ‘lába kélt’, amley valószínű a második világháború idején volt.

A jelenlegi lelkész Beke Mátyás. Az istentisztelet minden vasárnap délelőtt, illetve német nyelven minden szombat este megtartásra kerül.

Cím: Gyönk Petőfi utca
Tel: +36 (74) 448-013
E-mail: [email protected]
Web: www.gyonk.hu