Home Tartalom Múzeumok Eötvös József Emlékmúzeum

Eötvös József Emlékmúzeum

0

A Helytörténeti Gyűjteményt 1994-ben Ercsi Önkormányzata hozta létre. Az akkor megnyitott állandó kiállítást a Szapáry Péter Honismereti Szakkör tagjai által gyűjtött emlékekből a százhalombattai Matrica Múzeum munkatársai rendezték.

Az aktív muzeológiai gyűjtőmunka 1997-ben indult meg. A folyamatos műtárgy gyarapodás mellett megkezdődött a gyűjtemény fotótárának, adattárának és könyvtárának kialakítása. Az intézmény elsősorban Ercsi város és szűkebb környékének történeti és néprajzi emlékeit, dokumentumait gyűjti és dolgozza fel.

Az „Ercsi története – Régi mesterségek Ercsiben” című állandó kiállítást évente több mint kétezren keresik fel. A gyűjtemény másik állandó kiállítása „Az ercsi helyőrség története” a közelmúltban megszüntetett nagy múltú ercsi laktanyának állít emléket.

Az ercsi történeti és néprajzi emlékeit bemutató állandó kiállítás a Gévay vendéglős család egykori, mára felújított házában tekinthető meg. Eredeti helyén látható a módos paraszt család konyhája és tiszta szobája.

A kiállítás első, néprajzi részében a helyi népszokásokat és a hagyományos ercsi mesterségeket mutatjuk be: e nagy múltú foglalkozások közül megtekinthetők a település életét egykor meghatározó hentesek, halászok és a cigány teknővájók munkaeszközei és emlékei. A kiállítás különleges részeként a látogató megismerkedhet a dunai hajómalmok munkájával is.

A településen lakó etnikumok közül az előbb említett cigányság mellett a XVII. század első felében megtelepült katolikus rácok életmódja és hagyományai is hangsúlyozottan szerepelnek a kiállításon.

A néprajzi anyag megtekintése után a kiállítás befejező, történeti része elsősorban a századforduló és a századelő kisvárosi hangulatát igyekszik felidézni.

Cím: Ercsi Eötvös utca 33.
Tel: +36 (25) 505-840
E-mail: helytorteneti.ercsi@museum.hu
Web: www.museum.hu

NO COMMENTS

Exit mobile version
Megszakítás