Postamúzeum

Dátum:

Az 1890-ben alapított Postamúzeum gyűjteményei 1972 óta a Saxlehner bérpalota egykori első emeleti lakosztályának termeiben tekinthetők meg. Az eklektikus stílusú palotát 1886-ban Czigler Győző tervei alapján építették. A kapualj, a lépcsőház és a múzeum freskóit Lotz Károly festette közel egy időben az Operaház freskóival. A termek díszítését kortárs művészek hírközléstörténeti témájú alkotásai (gobelinek, festmények) egészítik ki. A magyar posta történetét eredeti berendezések, munkaeszközök, bútorzatok, járművek, dokumentumok, térképek fényképek és egyéb tárgyi emlékek idézik föl.

A gyűjtemények történetükkel, tárgyaikkal, dokumentumaival most mutatkoznak be először a nagyközönségnek a Múzeum a múzeumban című kiállítással.

A főváros központjában, a Deák tér szomszédságában lévő múzeum könnyen megközelíthető autóbusszal vagy metróval, illetve a régi földalatti vasúttal.

Múzeum a múzeumban

Az Andrássy úton lévő Saxlehner palota 1972 óta ad otthont a Postamúzeum állandó kiállításainak. A jelenlegi „Múzeum a múzeumban” című állandó kiállítás 2000-től látogatható, amely a „múzsák tartózkodási helyén” a múzeumban mutatja be a Postamúzeum történetét, gyűjteményeit.

Az egykori Saxlehner palota hét termében a Postamúzeum gyűjteményeinek legszebb és legértékesebb darabjaival mutatkozik be.

Az első teremben a 20. század első felében használatos postai ügyviteli tárgyakat állítottuk ki a Szentesről származó felvevőpulton. A teremben igazi kuriózumok láthatók, mint amilyen a működő csőposta, vagy Kapros Kósa Edit textilművésznő eredeti hírközlési gobelinsorozata.

A második teremben a postai egyenruha és textilgyűjtemény reprezentáns darabjai vannak kiállítva bábukon és vitrinben, s itt láthatók a bélyegző- pecsétnyomó- és éremgyűjtemény unikális darabjai is, mint például a betétszámos bélyegzőkészlet, illetve a 18-19. századi magánpecsétnyomók.

A következő terem tárgyai a postai járműgyűjteményből láthatnak ízelítőt. Az itt kiállított kísérleti motoros meghajtású gépjárművek is bizonyítékai annak, hogy a Magyar Királyi Posta Európában az elsők között alkalmazott belsőégésű motorokat a szállítószolgálatban. A falakon kiállított, különböző korokból származó térképek, pedig a magyar postahálózat fejlődését, illetve fejlettségét reprezentálják.

A negyedik teremben az okmány- és iratgyűjtemény installációjául eredeti postai bútorzat szolgál. A kiállítás kétségkívül leglátványosabb terme, az ún. tükörterem, melyben a távíró-, távbeszélő-, rádió- és televízió-történeti, valamint a postai személyes, társadalmi és szakoktatási emlékek gyűjteménye mutatkozik be.

A hatodik teremben a Postamúzeum könyvtárának és adattárának anyagából kapunk áttekintést. Ez a terem ad otthont a Postamúzeum időszakos kiállításainak is.

A hetedik teremben a kép- és ábrázolásgyűjtemény anyagából látható válogatás, mely zömében fotókat, azonkívül postai, hírközlési tárgyú képzőművészeti alkotásokat tartalmaz.

Cím: VI ker.Andrássy út 3.
Tel: +36 (1) 268-1997
E-mail: [email protected]
Web: www.postamuzeum.hu

Megosztás:

weblap4u banner

Népszerű

További hasonló
Related

Czencz János Festőművész Emlékmúzeu

Huszákné Czencz Marietta vagyok, Czencz János európai hírű festőművész...

Halászház

Báta a Sárköz legdélibb települése. A sárközi táj "sárközivé"...

Vármúzeum

A gótikus Csonka-toronyban ma állandó helytörténeti, és régészeti kiállítás...

Vadászmúzeum

A térség egyetlen vadászati gyűjteménye a vadászati kultúra bemutatását...