18.1 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeFőhírekBelföldi hírek2006. október 23.: Gyurcsány brutális rendőrterrorja - képek. videók

2006. október 23.: Gyurcsány brutális rendőrterrorja – képek. videók

16 éve annak, hogy október 23-án Gyurcsány Ferenc parancsára azonosító nélküli rendőrök rontottak a békés megemlékezőkre.

A Fidesz ünnepi rendezvényén lovasrohamot vezényeltek babakocsis anyukák és bottal közlekedő idősek ellen is, emberek szemét lőtték, viperával ütötték a megemlékezőket, sokszor még az étteremből is kirángatták az ott vacsorázókat – írja az origo

A Gyurcsány-terror célja a megfélemlítés és a hatalom megőrzése volt. A bukott kormányfő azóta sem vállalta tettének a következményeit, sőt büszke akkori cselekedeteire, hasonlóan feleségéhez.

Ahogy azt már korábban is felidéztük, Gyurcsány Ferenc 2006. május 26-án mondta el a trágárságokkal tűzdelt őszödi hazugságbeszédet, miután a választásokon az MSZP egy hajszállal győzött, köszönhetően annak, hogy eltitkolták az ország valós állapotát, és hazugságokkal kampányoltak. A miniszterelnök zárt körben, a nyilvánosságot kihagyva elismerte, hogy:

Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet.

Sok szocialista frakciótag számára is csak a botrányos hazugságbeszéd alatt vált világossá, hogy óriási bajban van Magyarország. Több százmilliárd forint hiányzott a költségvetésből. Gyurcsány beszéde azonban ekkor még nem szivárgott ki, így kormánya június 9-én letette a hivatali esküt, majd be is jelentették a brutális megszorításokat tartalmazó csomagjukat, amelyet ráadásul akkor úgy kommentált, hogy „nem kell félni, nem fog fájni”.

Ez azonban szintén egy hazugság volt, hiszen a Gyurcsány-kormány 30 százalékkal emelte a gáz árát, növelték a villamos energia árát, emelték az áfakulcsot, a jövedéki adót és a munkáltatói járulékot is. Az intézkedéseknek viszont itt még nem volt vége. Szintén bejelentették, hogy 2008-tól tandíjat kell fizetni, és 2007-ben bevezetik a vizitdíjat és a kórházi napidíjat is.

Így tomolt a rndőrterror Budapesten. FORRÁS: MTI/KOVÁCS TAMÁS

Az őszödi beszéd kiszivárogatatása

Az őszödi beszéd szeptember 17-én kora délután nyilvánosságra került, amikor a Magyar Rádió honlapján tette közzé Gyurcsány Ferenc május végi, az MSZP balatonőszödi frakcióülésén elhangzott hazugbeszédének egy részletét. Nem sokkal ezt követően megkezdődtek az első tüntetések is, az embereket felháborították és megbotránkoztatták a felvételek.

A pár száz résztvevővel kezdődő demonstrációk egyhamar többezres tömeggé duzzadtak, az országos megmozdulások, amelyeknek Budapest volt a központja, pedig még hetekig folytatódtak. A fordulópontot 2006. október 23-a jelentette, amikor Gyurcsány Ferenc vezetésével a karhatalom – nyugodtan kijelenthetjük – terrorcselekményt követett el a békés megemlékezőkkel szemben.

A rendőrterror 2006. szeptember közepétől egyre erősödött.

SZEPTEMBER 19-ÉN AZ MSZP AKKORI SZÉKHÁZÁNÁL MÁR LOVASRENDŐRÖK OSZLATTAK, AZ ÖSSZECSAPÁSOK SORÁN 69-EN SÉRÜLTEK MEG. 

A terror legvéresebb napja azonban október 23-án következett be, az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulóján. A fővárosban számos helyen demonstrációt szerveztek a hatalom ellen, amelynek képviselői a tiltakozó tömeget csőcseléknek, a megmozdulásokat zavargásnak nevezték. A rendőrök parancsot kaptak a brutális fellépésre.

A további tiltakozások megfékezésének érdekében kiürítették a Parlament előtti Kossuth teret, az ott tüntetőket kiszorították a területről. Mindezt azzal magyarázták, hogy a napközben zajló állami ünnepségre érkezők biztonságát kívánják ezzel a lépéssel garantálni. Tüntettek a Bazilikánál, ahonnan a rendőrök a tiltakozókat a Corvin közhöz terelték, s a nagyjából hétezer fős tömeg kiszorult a Nagykörútra, megbénítva az autós forgalmat. Onnan az Astoriára, majd a Deák térre vonultak a tiltakozók.

FORRÁS: ORIGO

A Fidesz – amely ekkor a legnagyobb ellenzéki párt volt – az Astoriánál tartott saját ünnepi megemlékezést. A rendőrség viszont tudatosan ebbe az irányba szorította a Deák térnél tiltakozókat, így a két csoport találkozott egymással. Az így felduzzadt és összekeveredett tömeget a rendőrség váratlanul brutálisan verni kezdte, majd lovasrohamot is vezényeltek a jórészt békés megemlékezők ellen, ahol babakocsit toló anyukák és bottal közlekedő idősek is voltak.

Öngyilkos lett az egyik súlyos sérült

A kora hajnalig tartó tömegoszlatás során sokan súlyosan megsérültek.

Révész Máriuszt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét a szemtanúk elmondása szerint a rendőrök lőtték fejbe gumilövedékkel akkor, amikor – képviselői igazolványát felmutatva – erőszakosságukért kérdőre vonta őket.

Több tüntetőt meglőttek, volt, aki ezen az éjszakán vakult meg, mert lövedék találta el a szemét, másnak a keze sérült meg, sokakat pedig nagyon megvertek. Cs. Attila, akinek kilőtték az egyetlen ép szemét, néhány évvel később öngyilkos lett.

Terrorcselekmények

A BALSAI-JELENTÉSBŐL AZÓTA MÁR TUDJUK, HOGY TERRORCSELEKMÉNYEK TÖRTÉNTEK 2006. OKTÓBER 23-ÁN BUDAPEST BELVÁROSÁBAN

 – ezt Balsai István korábbi igazságügyi miniszter, későbbi alkotmánybíró hozta nyilvánosságra a 2006. őszi utcai zavargássorozat körülményeit vizsgálva. Balsai szerint „megalapozottan feltehető”, hogy a rendőrség nem gondatlanságból, hanem tudatosan hajtotta végre a túlkapásokat.

BALSAI SZERINT A RENDŐRÖK „LEGFELSŐBB POLITIKAI UTASÍTÁSRA”, VAGYIS GYURCSÁNY FERENC PARANCSÁRA CSELEKEDTEK. 

Gaudi-Nagy Tamás, a Nemzeti Jogvédő Szolgálat (NJSZ) ügyvezetője az Origónak adott interjújában arról beszélt, hogy ma már jogerős ítéletekkel, felvételekkel, szemtanúkkal, jelentésekkel is alátámasztott tény, hogy szisztematikus karhatalmi erőszakot alkalmaztak törvénytelen eszközökkel, amelynek célja a megfélemlítés, a hatalom megőrzése és az alapvető jogok gyakorlásától való elrettentés volt.

Egy tüntetőt földre tepernek a rohamrendőrök az Alkotmány utcában, amikor a rendőrség feloszlatta a Kossuth tér felé vonuló demonstráló csoportot. FORRÁS: MTI/SZIGETVÁRY ZSOLT

A bevetett fegyverek közül a szemkilövetésre is használt vadászfegyverekről és a gumilövedékekről szakértők is megállapították, hogy élet kioltására is alkalmasak voltak. Ráadásul az arcukat eltakaró és azonosító nélküli

RENDŐRÖK SZÁMTALAN ESETBEN SÚLYOS SÉRÜLÉSEK OKOZÁSA CÉLJÁBÓL FEJMAGASSÁGRA LŐTTÉK KI NEMCSAK A GUMILÖVEDÉKEKET, HANEM A KÖNNYGÁZGRÁNÁTOKAT IS. 

 

Szándékosan tolták rá a Fidesz nagygyűlés résztvevőire a tüntetőket. FORRÁS: MTI

Ezzel a trükkel úszták meg a brutális rendőrök

Egyes rendőri egységek kirívóan törvényellenes, sőt szadista módon avatkoztak az eseményekbe.

A BLAHA SÖRÖZŐ VENDÉGEIT ÉJJEL A RENDŐRSÉG AZ UTCÁRA KERGETTE, HOLOTT SEMMI NEM UTALT ARRA, HOGY A TÜNTETÉSEKHEZ KÖZÜK LETT VOLNA. AZ UTCÁN RENDŐRÖK SORFALA FOGADTA A MENEKÜLŐ EMBEREKET, ÜTLEGELNI, RUGDOSNI KEZDTÉK ŐKET, GUMILÖVEDÉKEKET LŐTTEK KI RÁJUK KÖZVETLEN KÖZELRŐL.

Az előállítottak számos visszaélésről számoltak be, melyek egyes rendőrségi fogdákban és büntetés-végrehajtási intézményekben történtek. Megalázó, embertelen bánásmódban volt részük, a rendőrök bántalmazták, megverték, megrugdosták, kínozták őket. Előfordult, hogy már megbilincselt embereket ütöttek-vertek véresre.

AZ OKTÓBER 23-I ESEMÉNYEK SORÁN MEGSÉRÜLTEK SZÁMA MEGHALADTA A 150-ET. HIÁBA ÉLTEK TÖBB SZÁZAN IS PANASSZAL BÁNTALMAZÁSUK MIATT AZ ÜGYÉSZSÉGEN, A SISAKBAN, MASZKBAN, AZONOSÍTÓSZÁM NÉLKÜL OSZLATÓ RENDŐRÖK TÖBBSÉGÉT NEM LEHETETT AZONOSÍTANI.

Több százan sérültek meg a gyurcsányi rendőrterror miatt. FORRÁS: MTI/HONÉCZY BARNABÁS

Gyurcsány utasítására cselekedtek

AZ ELŐZETES LETARTÓZTATÁSOK MINTEGY 85 SZÁZALÉKÁT TÖRVÉNYTELENNEK MINŐSÍTETTÉK A MÁSODFOKON ELJÁRÓ BÍRÓSÁGOK.

Völgyesi Miklós, a Civil Jogász Bizottság volt társelnöke szerint törvényes alapon egyértelműen megállapítható, hogy a 2006-os őszi eseményekért a miniszterelnök a felelős. A Legfelsőbb Bíróság nyugalmazott büntetőbírája kifejtette: a rendőrség a kormány alatt működő szerv, amely felett a mindenkori kormányfőnek irányítási joga van, akár egyedi ügyekben is.

Völgyesi szerint

diszkrét megfogalmazás „rendőri túlkapásnak” nevezni a „köztörvényes, közvádra üldözendő bűncselekményeket”, amelyeket a rendőrök Gyurcsány Ferenc utasítására követtek el.

Gyurcsány a minisztereit megkerülve, közvetlenül beleavatkozott a 2006-os eseményekbe, közvetlenül utasította a rendőri vezetőket, akiket később ezért ki is tüntetett.

Holott az akkori rendőrségi törvény szerint a miniszterelnök csak a rendészeti miniszter útján adhatott volna utasítást, közvetlenül nem. Az országos rendőr-főkapitány volt általános helyettese is elismerte, hogy Gyurcsány Ferenc utasította a tévészékház ostromakor. Gyurcsány a tanúvallomások ellenére továbbra is hárított, de 2006-ban ő maga is elismerte, utasításokat adott a rendőrségnek.

Gyurcsány egyébként 2021-ben nyilvánosan megalázta a 2006-os rendőrterror egyik kilőtt szemű áldozatát.

origo

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek

weblap4u banner
Pannon Work