7.5 C
Budapest
2024. április. 25. csütörtök

1986 – az Év autói

Három évtizeddel ezelőtt egy mára elfelejtett kölni kocsi kapta a „Car of the Year” kitüntetést. A Ford Scorpio lépcsős- és ferdehátú kasznival, majd tágas kombi verzióban bukkant fel az utakon. Mára szinte teljesen eltűntek ezen német modellek.

1986 - az Év autói
Harminc esztendővel ezelőtt a gorbacsovi birodalom a hidegháború enyhülésével kecsegtette a világot. Míg a rothadó kapitalista országok a Ford Scorpio „Év autójává” választását ünnepelte, addig a Szovjetunió egy másik technikai bűvészmutatvánnyal rukkolt elő hazánktól keletre: a csernobili automkatasztrófával! Micsoda különbség! Az alapváltozatban 1,8 literes, 90 lovas kölni kocsi volt a kisebb istencsapás. A tehetősebbek választhatták 2,8 literes, V6-os mocival is a nyugatnémet táltost.

Sőt az internacionalizmus szellemében egy 2,5 lityis, Peugeot-dízel erőforrásos Scorpio is felbukkant a szalonokban. Persze a közel másfél tonnás fenevadat csak lomhán mozgatta a 69 lovas, francia ag(g)regát. 1986-ban a nemzetközi zsűri második legtöbb voksát a mokány Lancia Y10 típus kapta. A csinos olasz kiskocsi ma sem tűnik rútnak, nagyvárosi dzsungelben igazi partner! Harminc éve a bronzérmet a Mercedes 200/300 E sorozata érdemelte ki. Bölcs döntés volt: a 21. században is rengeteg fut ebből az elnyűhetetlen – taxinak is nagyon bevállt – „Made in Germany” típusból.

 

Forrás: mixonline

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem