Hirmagazin.eu
Főoldal » 1928-ban gyártott halászhajó roncsára bukkant egy vitorlás a Balatonban – videó
Belföldi hírek

1928-ban gyártott halászhajó roncsára bukkant egy vitorlás a Balatonban – videó

Roncshajóra bukkantak egy balatoni nádasban..Vitorlás talált rá egy hajóroncsra a balatoni nádasban / Fotó: MTVA/Farkas Melinda

Vitorlás talált rá egy hajóroncsra a balatoni nádasban / Fotó: MTVA/Farkas Melinda

A balatoni nádasban, Balatonalmádi Budatava településrésze közelében talált rá egy roncshajóra egy vitorlázó, aki aztán a hírt a megyei újságnak adta tovább..

A hajó feltételezhetően csaknem száz éves. A felfedező szerint a hajóroncs csak a vízről pillantható meg, a partról aligha látszik.

A vitorlás a felfedezése után nem tudta, hogy mi a teendő, ezért a megyei újsághoz fordult segítségért-írja az Index

A lap pedig közzétett fotókat is a roncsról, amelyeken jól látszik, hogy a hajótest erősen korrodált, és a faszerkezete sincs a legjobb állapotban. A felfedező utánajárás során pedig kiderítette a Hajóregiszter és a Balatoni hajók információi szerint, hogy a hajó a Fogas nevet kapta, valamint 1928-ban Ausztriában gyártották. Ugyanabban az évben meg is vásárolt a Balaton Halászati Rt.

Fogas továbbá tudható, hogy második világháború idején a balatonfüredi hajógyárban felfegyverezték, majd 11 évvel később leselejtezték és eladták. 1955 utáni sorsáról viszont nincsenek információk.Azonban Hajóregiszter oldalán 2008 óta közölnek fotókat az egyre rosszabb állapotba kerülő hajótestről.

Ha valaki hajóroncsot, vagy más elsüllyedt úszólétesítményt, a víziutat elzáró ismeretlen akadályt észlel, azt a víziközlekedés rendjéről szóló 57/2011. (XI.22.) NFM rendelet 1. mellékletben foglalt Hajózási Szabályzat (HSZ) I. RÉSZ 1.12 cikk 4. bekezdése szerint haladéktalanul be kell jelentenie a legközelebbi illetékes hatóságnál, a lehető legpontosabban feltüntetve az akadály észlelésének helyét. Ha hajó vezetőjeként észleli az akadályt – és az veszélyezteti a hajózást – lehetőség szerint ezt a helyet köteles megjelölni. A lefényképezett hajótesttel kapcsolatban intézkedést kezdeményeztünk az illetékes vízügyi hatóságnál– nyilatkozta az üggyel kapcsolatban a lapnak a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.

Információk és képek a Fogas-ról a hajóregiszterből:

ADATLAP
MŰSZAKI ADATOK
 • Besorolás:
  Állapot:
  ismeretlen

  – 1928-FOGAS, Balatoni Halászati Rt, Siófok, HU
  – Szolgálatba állításakor Európában ez volt az első halászhajó, melyen dízelmotor húzta be a halászhálót
  – 1944 december 1-én felfegyverezve a Balatonfüredi hajógyárban
  – 1955-selejtezve,
  – Jelenleg ismeretlen tulajdonban, igen rossz állapotban található Balatonalmádi mellett a nádasban.

FOGAS típusú halászhajó a BalatononFOGAS típusú halászhajó a Balatonon, Felvétel: Ferencz Tibor, Forrás: Facebook.com, Szerkesztő: Kádár Zoltán
A FOGAS és GARDA halászhajók Balatonlellén 1965-ben.A FOGAS és GARDA halászhajók Balatonlellén 1965-ben., Forrás: -VasP-, Szerkesztő: – VasP

 

A FOGAS és GARDA halászhajók Balatonszemesen az 50-es években.A FOGAS és GARDA halászhajók Balatonszemesen az 50-es években., Forrás: -VasP-, Szerkesztő: – VasP –

 

FOGAS típusú halászhajó. FOGAS típusú halászhajó, Forrás: Márton Gábor, Szerkesztő: Márton Gábor

blikk, veol, index

hirmagazin.eu

Hasonló hírek

Bírálta a francia külügyminiszter nyilatkozatát Szijjártó Péter

Edit

Magyar dm-üzletekbe is került a szennyezett fehérjeszeletből!

Mazsi

Elindultak a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet szakértői Dúmába

Géza
-------------------------------------------------------------------------------------------------

Maradj otthon, vigyázz magadra, vigyázz az idősekre és a gyermekekre, és tevékenykedj az interneten, olvasd a Hirmagazin.eu Online Médiát!

Köszönjük, hogy a Hirmagazin.eu Online Médiát választottad!

Azon dolgozunk, hogy ami Téged érdekelhet, azt kivétel nélkül el tudd olvasni nálunk!

Bármilyen észrevételed, javaslatod, híred, cikked, képed vagy videód van, azt írd meg, küldd el nekünk ide: [email protected].

Adj meg egy nick-nevet (Téged azonosító, általad kitalált nevet, ha nem szeretnéd a teljes nevedet feltüntetni az anyagaid mellett), vagy add meg a keresztnevedet, vagy a teljes nevedet, a Te anyagaid látogatottságának "gyümölcsét" élvezd Te! Mi azt a nevet tesszük az anyagaid mellé, amit Te az e-mailben kérsz!

Dolgozzunk össze, légy részese a mi sikerünknek, ahogy mi is részesei szeretnénk lenni a Te sikerednek!

Hirmagazin.eu Főszerkesztősége


Figyelem!

A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások, kommentek nem a Hirmagazin.eu Online Média nézeteit tükrözik!

Szerkesztőségeink a hírek publikálásával, megjelenítésével foglalkoznak, a hozzászólásokat, kommenteket nem tudják befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tükrözik.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljetek!

A visszatérő vulgárils, gyűlölködő, uszító kommentelőket tiltjuk oldalunkról!

Célunk az, hogy olyan olvasótábort szolgáljunk ki munkánkkal, akik, egyfelől örömüket lelik az általunk közzétett híranyag olvasásában, másfelől valós tájékoztatást jelent részükre a Hirmagazin olvasása!

Köszönjük a megértéseteket!

Hirmagazin.eu Online Média - főszerkesző
--------------------------------------------
Betöltés....