16 C
Budapest
2022. október. 6. csütörtök

1,8 milliárd eurót követelnek a csődbe ment legnagyobb román biztosító hitelezői

Dátum:

Megosztás:

Összesen több mint 1,8 milliárd eurót követelnek a csődbe ment legnagyobb román biztosító, a City Insurance hitelezői

– közölte a végelszámolást végző cég, a CITR pénteken, tette közzé az MTI.

Romániában tavaly szeptemberben vonta meg a biztosítási felügyelet a piacvezető City Insurance működési engedélyét, miután nem tett eleget a hatóság tőkeemelési kérésének.

A bíróság februárban kimondta a City Insurance csődjét, amely főleg a kötelező gépjárműfelelősség-biztosítások piacára összpontosított, ahol 45 százalékos részesedést szerzett, de a teljes biztosítási piacon is első 20 százalékos részesedéssel.

Paul Dieter Cirlanaru, a CITR vezérigazgatója szerint ez az eddigi legkomplexebb végelszámolási eljárás a csődbe ment román vállalatok közül. A végelszámolónál összesen 1600 hitelező jelentkezett, akik több mint 9 milliárd lej (több mint 1,8 milliárd euró) vagyoni követelést fogalmaztak meg a csődbe ment biztosítóval szemben. A hitelezők között van egyebek mellett a román állami biztosítási garanciaalap (FGA) és az adóhatóság. A végelszámoló mintegy 100 szakembere az 1600 hitelező által beterjesztett mintegy 40 ezer aktát vizsgált át.

A csőd pillanatában a City Insurance-nek 3,13 millió biztosítási kötvénye volt, ezek május 11-éig érvényesek. A biztosítottak egy része az állami garanciaalaptól kért kártérítést, amelynek értéke nem haladhatja meg az 500 ezer lejt (101 050 euró), az ennél nagyobb vagyoni követeléssel fellépő hitelezők a végelszámolóhoz fordulhattak.

A román biztosítási felügyelet április elején közölte, hogy a romániai kötelező gépjárműfelelősség-biztosítási (kgfb) piac koncentrációja csökkent a City Insurance csődje után. Ugyanis januárban a piacvezetővé előlépett Euroins részesedése 35,4 százalékról csak 37,6 százalékra nőtt, miközben a többi piaci szereplő részesedése jelentősebb mértékben nőtt. Így a második Allianz-Tiriac 18,7 százalékot hasított ki a piacból, a Groupama 14,5 százalék, a negyedik a Grawe Románia mintegy 11 százalék részesedésre tett szert, az Asigurarea Romaneasca – Asirom Vienna Insurance Group S.A. pedig 9,7 százalékot ért el.

Romániában az elmúlt években több biztosító is csődbe ment, mert dömpingáron kínálták főleg a kgfb-kötvényeket – olvasható az MTI közleményében.

mti

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó (3.)

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Fogamzásgátló tablettákról röviden

A napokban egy kétgyermekes barátnőm hozzám fordult segítségért, mivel ismét szeretne visszatérni a fogamzásgátló szedéséhez. Sok-sok év után bizonytalan...

Elnöki pozíciót dédelget a mélykeresztény Tóth Gabi?

Az Idea Intézet felmérést végzett Tóth Gabiról. A kutatásban lényegében arra voltak kíváncsiak, hogy miért éreznek oly sokan ellenszenved...

71 évesen fürdőruhában pózol Cicciolina – Fotó

Staller Ilona előszeretettel oszt meg pikáns fotókat közösségi oldalán. Nem csoda, hiszen Cicciolina a hetvenen túl is bombasztikus...