7.5 C
Budapest
2024. március. 29. péntek
HomeTudástárTudástár - minden érdekesség1550 éves vámpírt találtak Olaszországban

1550 éves vámpírt találtak Olaszországban

Kővel a szájában találtak rá arra a gyermekre, akit még 1550 évvel ezelőtt vámpírként temettek el az olaszországi Lugnano egyik ősi temetőjében – írja a Live Science.

Az ismeretlen nemű gyermek nagy valószínűséggel maláriában hunyt el. A helyiek vélhetően attól féltek, hogy az elhunyt feltámad és másokat megharapva tovább terjeszti a betegséget a közösségben, állapították meg az Arizonai Egyetem munkatársai.

A csak „Babák Temetőjeként” hívott sírkertben más szokatlan módon elhantolt testeket is találtak a szakértők. Egyesek mellé hollókarmokat, mások mellé varangycsontokat temettek, de olyan is előfordult, hogy a gyermek csontjai mellett egy rézüstöt fedeztek fel, tele kutyakölykök maradványaival. Egy három év körüli kislány végtagjaira köveket helyeztek, egyúttal ő volt a nekropoliszban nyugvók közül a legidősebb.

A temetőt az ötödik században létesítették, a térségben éppen ekkor söpört végig egy óriási maláriajárvány.

1550 éves vámpírt találtak Olaszországban
FORRÁS: DAVID PICKEL/STANFORD UNIVERSITY

Babonás rómaiak

Habár DNS-vizsgálatot egyelőre nem végeztek, a temetőben fellelt gyermekek túlnyomó többségét a malária vitte el. A vizsgált koponya fogain jelenlévő tályogok is a malária okozta elhalálozás tényét erősítik meg.

Ismert, hogy a rómaiak nagyon féltek a járványok terjedésétől, ezért minden módszert, még a boszorkányságot is bevetették, hogy a ragályt okozó gonosz – ami hitük szerint a beteg testét megszállta – nehogy visszatérhessen”– mondta David Soren, az ásatás vezetője.

A kutatómunkát jövő nyáron folytatják.

Forrás: origo.hu

Most népszerű

Hasonló hírek