14.5 C
Budapest
2024. március. 28. csütörtök
HomeFőhírekKülföld1368 év börtönt kapott az isztambuli merénylő

1368 év börtönt kapott az isztambuli merénylő

Az Iszlám Állam nevében hajtotta végre a mészárlást 2017 első napján.

Negyvenszeresen súlyosbított életfogytiglanra és további 1368 év börtönbüntetésre ítélte egy török bíróság azt az üzbég férfit, aki 2017 újévének hajnalán az isztambuli Reina klubban gépkarabélyával tüzet nyitott a tömegre és megölt 39 embert, beleértve egy rendőrt, 79 ünneplőt pedig megsebesített – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.

Abdulkadir Masharipov a sokszoros életfogytiglant az alkotmányos rend megdöntésének kísérletéért, valamint a 39 ember szándékos meggyilkolásáért kapta. A visszamaradó börtönéveket az emberölési kísérletekért, illetve a lőfegyverekre vonatkozó törvény megsértése miatt rótta ki rá a törvényszék.

Ankara a halálbüntetést 2004-ben az európai uniós csatlakozás reményével törölte az alkotmányból. A helyére vezették be a súlyosbított életfogytiglani szabadságvesztést, amely egy sor korlátozás révén nehezíti az elítéltek sorsát.

Masharipov a mészárlás után elmenekült az incidens helyszínéről, majd több mint két héten át egy külvárosi lakásban bujkált, ahol a hatóságok végül elfogták.

Az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista terrorszervezet szinte azonnal magára vállalta a merényletet, indítékként pedig azt hozta fel, hogy Törökország hadereje 2016 augusztusában bekapcsolódott a szíriai háborúba.

A tömeggyilkos a kihallgatásakor ezzel egybehangzóan azt vallotta, hogy az IÁ nevében hajtotta végre a támadást.

Az ügyben a per 2017 decemberében kezdődött.

Az Iszlám Állam dzsihadistái 2015-ben és 2016-ban számos robbantást, fegyveres támadást, öngyilkos merényletet hajtottak végre az ország nagyvárosaiban. Az isztambuli Reina klubban elkövetett volt az IÁ eddigi utolsó törökországi terrortámadása. Az incidensek közel 300 ember életét követelték.

infostart, Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

Hasonló hírek