-0.3 C
Budapest
2023. február. 5. vasárnap

10+1 szabály, hogyan ne égesd le a gyereket a Facebookon

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Facebookja ma már szinte mindenkinek van. Bár a kamaszok egy része másfajta online aktivitásba is menekül a szülők elől – mert a szülők világa minden kamaszgenerációban, legyen online, vagy nem online, cikinek számít – de a Facebookon valószínűleg jelen van, és szinte biztosan aktív is. Összeszedtünk néhány alapvető tanácsot, hogyan viselkedjen Facebookon az idősebb generáció.

  1. Regisztráció

Ha még csak most regisztrálsz, jelezd a gyereknek, hogy mit tesz. Hiszen éppen most lépsz be – mit belépsz, rontasz be ajtóstul a magánéletébe! Jelöld be nyugodtan, de ne zaklasd, és ne gyötörd azzal, hogy mikor jelöl vissza. Időbe telik letakarítani azt az idővonalat.

  1. Ne kezdd el bejelölgetni a barátait

Se most, se később. Még akkor sem, ha valóban ismered őket. Ez kamaszkorban különösen érzékeny téma, úgy veheti, hogy ráakaszkodsz, ellenőrizni akarod. Ha jó fejnek tartanak, bejelölnek majd.

  1. Attól még beszélgethetsz velük

De mértékkel. Egy idő után. Nálam jóval fiatalabb, még kamasz testvéreim, miután felépültek abból a sokkból, hogy anyánk figyeli online aktivitásukat, kifejezetten szeretnek felvágni azzal, milyen okos és vicces, és milyen jó kis kommenteket hagy az általuk megosztott tartalom alatt. Persze a túlzott jelenlét is elviselhetetlen lehet: nem kell mindenhez hozzászólni. Nagyon fontos a hangvétel is: ne legyen túlzottan bizalmaskodó, nem egy vagy közülük, hanem szülő.

  1. Sose használj orros szmájlit

Mert rettenetesen ciki. Viccet félretéve: a szülők sincsenek letiltva az emotikonokról, de tanulják meg megfelelő módon és gyakorisággal (=ritkán) használni őket. Sajnos a kamaszok ebben elég szigorúak, körbekérdezésem alapján a még cikiség-mentesen felhasználható emojik száma az életkorral exponenciálisan csökken.

  1. Ha van közös barátotok, beszéld meg a gyerekkel a róla készült képeket

Ha van bármiféle közös ismerős, aki láthatja a fotóidat (elég nagy valószínűséggel van), sose tegyél fel képet róla a megkérdezése nélkül. Se frisset, se régit. Akkor se, ha nincs rajta betaggelve. És a betaggelés…

  1. SOHA NE TAGGELJ BE RÓLA SEMMIT A BELEEGYEZÉSE NÉLKÜL

Se friss képet, se régit. Főleg babakorit nem. Gyűlölik azt is, ha megosztott cikk, pandás videó, aranyos kép, etc. kerül fel a nevükkel, de a belegyezésük nélkül.

  1. Falra posztolni lehet… néha

Furcsa módon az összes általam ismert kamasz szerint néha egy-egy kedves videó, kép, cikk jól tud esni a szüleiktől a falukra posztolva. A kulcsszó a néha, ami egyet jelent a ritkán-nal, ami egyet jelent a szinte sohá-val. A naponta, kétnaponta posztolgató szülő nagyon hamar le lesz tiltva. Érdemes meg is magyarázni pár kedves szóval, miért tartottad fontosnak a posztot. Sose legyen politikai, vagy vallási tartalom, vagy ami az iskolai megítélését csorbíthatná!

  1. Ne sértődj meg, ha valamit töröl

Mivel sosem tudhatod, mi számít cikinek és mi nem, ne sértődj meg azon, ha egy általad megosztott tartalmat, képet, kommentet töröl. Ne vond felelősségre online! Beszéld meg Facebookon kívül.

  1. Sose szégyenítsd meg

Ehhez mondjuk, nem kell a Facebook, ez elég alapvető. Ne írj, posztolj róla olyasmit, ami dehonesztáló, ne teremtsd le nyilvánosan, ne figurázd ki, ne használd a családi becenevét, ne keveredj vele nyilvános vitába.

  1. Minél kevesebbet érintkezz nyilvánosan az ismerőseivel

Amikor az anyám egy posztja alatt vérmes politikai vitába keveredett az öcsém töri-tanárával, az öcsém egy hétig kiíratta magát a suliból tüdőgyulladásra hivatkozva.

 10+1. A romantikus kapcsolatai tabuk

Sose kommentáld a romantikus kapcsolatait, közös képeit egy ellenkező neművel. Próbálj meg nem célozgatni és rákérdezni – se a Facebookon, se a Facebookon kívül. Ha valami kialakulóban van, és úgy érzi, majd elmondja. A Facebookon mindenki óhatatlanul nagyobb nyomot hagy maga után, mint szeretne: ne használd ezt ki.

Összességében: bizalmasan, de nem bizalmaskodóan, kedvesen, de nem túláradóan. Ha mindezt betartja egy Facebookon jelenlévő szülő, nagybácsi, nagynéni vagy nagyszülő, még az „egészen cuki” státuszt is elérheti, ami egy kamasztól meglehetősen nagy bóknak számít.

 

Forrás: Digitális Család

Képek: Maurizio Pesce (Mark Zuckenberg a Facebook F8 konferencián), Facebook, Inc, Steven Walling, Jer101jer

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Visszavágott a Ferencváros a Bietigheimnak, és továbbjutott a BL-ben

Továbbjutott a női kézilabda Bajnokok Ligája csoportköréből a Ferencváros, miután nagyon fontos találkozón begyűjtötte a két pontot a...

Elütött egy embert a metró, nem járt az M2-es

Deák Ferenc tér és a Déli pályaudvar között a baleset miatt pótlóbusz közlekedett. Az Infostart úgy tudja, hogy a...

Örökre eltűnhet az útlevél az életünkből

A biometrikus azonosításé lehet a jövő a papír alapú útlevelek helyett. A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma...

41 centimétert billent meg a Balaton – fotók

A viharos szél "halmozta fel" a tó vizét az egyik oldalon. Az Időkép vette észre az Országos Vízjelző Szolgálat adataiban,...