Home Külföld Kiemelt külföldi hírek 1000 eurót fizet a német kormány az illegális migránsoknak, függetlenül attól, hogy...

1000 eurót fizet a német kormány az illegális migránsoknak, függetlenül attól, hogy követtek-e el bűncselekményeket Németországban, vagy nem..

A „Prevent deportation center BER” kezdeményezés tiltakozó táborának résztvevői felállítják sátraikat, miközben egy repülőgép repül felettük. Fotó: Paul Zinken Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP
Hihetetlennek tűnik, de igaz: a német kormány 1000 euró „készpénzzel” ajándékozta meg azt a 28 afgán bűnözőt, akiket péntek reggel toloncoltak ki Kabulba. Köztük van az az illerkirchbergi férfi, aki 2022-ben részt vett egy 14 éves lány brutális csoportos megerőszakolásában, valamint egy másik afgán szexuális bűnöző, aki egy 11 éves kislányt erőszakolt meg korábban.

Úgy hangzik, mintha az afganisztáni bűnözőket jutalmaznák tetteikért, miután visszaéltek a Németországban nyújtott védelemmel, és a legsúlyosabb bűncselekményeket, például nemi erőszakot követtek el, írta az eXXpress.

Twitter-post

Az úgynevezett visszatérési támogatás azonban nem egyedi eset, hanem általános gyakorlat. A Szövetségi Közigazgatási Bíróság 2022-ben úgy döntött, biztosítani kell, hogy a kitoloncolt személyek „szükség esetén belátható időn keresztül képesek legyenek kielégíteni a legalapvetőbb szükségleteiket”.

Nem világos, hogy a „szükség esetén” pontosan mennyi készpénzt is jelent.

A tálibok hatalomátvétele óta az első afganisztáni kitoloncolási járat indult el, amikor a Qatar Airways chartergépe felszállt a minap a szászországi Lipcséből. A célállomás az afgán főváros, Kabul – először azóta, hogy az iszlamista tálibok átvették a hatalmat Afganisztánban. 

A fedélzeten 28 afgán bűnöző volt, akik közül sokakat a tartományi kormányok már régóta ki akartak toloncolni. A szövetségi belügyminisztérium (BMI) azonban mindeddig elutasította ezt.

A kitoloncolást több mint két hónapos egyeztetés előzte meg. A német kormány nem tárgyalt a tálibokkal, de a katari kormány közvetített. A deportálást a Nancy Faeser vezette szövetségi belügyminisztérium szervezte. A charterakciót a kancellári hivatal és a szövetségi tartományok belügyi hatóságai készítették elő.

Illusztráció. A 23 éves afgán Hasmatullah Fazelpur 2017. december 14-én érkezik Frankfurt nyugat-németországi nemzetközi repülőterére. Miután kiutasították Németországból, bürokratikus eljárást követően visszautazhatott az országba. (Fotó: AFP/Boris Roessler)

Az afgán bűnözőknek fizetett anyagi támogatás azonban súlyos kérdéseket vet fel, fogalmazott az osztrák lap.

Milyen jogalapon kapott minden egyes afgán bűnöző 1000 eurót? A kapott összeget Afganisztánba érve megtarthatják? A jövőben gyakorlattá teszi-e a német kormány ezt az adófizetők pénzéből fizetett támogatást? Továbbá milyen ellenszolgáltatást kapnak az iszlamisták a bűnöző afgánok visszavételéért cserébe?

A t-online portál szerint az 1000 eurós készpénz a REAG/GARP szövetségi program része volt. Az úgynevezett „Reintegrációs és kivándorlási program Németországban menedékkérők számára” (REAG) és a „kormány által támogatott hazatérési program” (GARP) célja, hogy anyagilag segítse az embereket, amikor elhagyják az országot.

De csak önkéntes visszatérés esetén! Ez azt jelenti, hogy a kitoloncolt elkövetőknek ezután röviddel Kabul előtt vagy kabuli földön alá kellett volna írniuk, hogy „önként” térnek vissza.

Svédország is hasonló módon szervezi a térségbe történő kitoloncolásokat: a bűnöző afgánokat Üzbegisztánba repítik, ahonnan továbbküldik őket Afganisztánba. Annak érdekében, hogy ne sértsék meg a nemzetközi jogot, a visszatérőknek közvetlenül az afgán határ előtt alá kell írniuk egy „önkéntes távozás” formanyomtatványt.

A REAG/GARP program általában támogatja a költségeket, beleértve: utazási költségeket a kitoloncolási repülőtérre és utazási költségtérítést (200 euró személyenként). A kitoloncoltak és hazatérők még több anyagi segítséget is kaphatnak (konkrétan 2000 euróig) a származási országukba vagy más célországba érkezésüket követő három hónapig. Azok a személyek is jogosultak erre a pénzre, akik itt kérnek menedékjogot, de elutasítják a kérelmüket, toleranciális engedéllyel rendelkeznek, vagy akik családegyesítés révén vándoroltak be Németországba. Az EU-s útlevéllel rendelkezők nem jogosultak erre.

Forrás

Hirmagazin.eu

ElőzőA babaszoba kialakítása minden szülő számára egy különleges pillanat.
KövetkezőFöldrengés volt a magyar határ közelében
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. Hamarosan 10 éves lesz a Hirmagazin, és a magam részéről nagyon büszke vagyok rá, mert az eltelt időszakban sok olvasónak nyújtottunk minőségi olvasótájékoztatást, örömteli szórakozást és önfeledt pihenési lehetőséget tartalmainkkal! 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, novellákat és regényt is, most az újságírás lett a szenvedélyem! A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, vagy képe, videója, vagy csak egyszerűen szeretne megjeleníteni egy történetet, élményt, elmélkedést, .. szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, itt: sajtoiroda@hirmagazin.eu. Rendszeres olvasóinknak és olvasóinknak köszönöm a hűséget, a sok-sok kommentet, odafigyelést, és építő vagy akár dorgáló kritikákat is! Olvassatok tovább is minket és legyen szép napotok, életetek! Bognár Géza
Exit mobile version
Megszakítás