16 C
Budapest
2024. május. 22. szerda
HomeFőhírekBűnügy, bűnmegelőzés, balesetinfó1 millió forintos jutalom jár a nyomravezetőnek: újsághirdetésben keresik a Hableány utasának...

1 millió forintos jutalom jár a nyomravezetőnek: újsághirdetésben keresik a Hableány utasának holttestét

A Koreai Köztársaság budapesti nagykövetségének honlapján megjelent egy felhívás, amelyben a három évvel ezelőtti dunai hajóbaleset utolsó áldozatát keresik. A konzulátus a sajtóban is közzétett egy hirdetést, amely szerint egymillió forintot ad annak, aki rábukkanna az áldozat maradványaira, hogy a család megadhassa a végtisztességet a 41 éves szöuli családanyának.

Három napja, május 29-én, vasárnap volt a harmadik évfordulója a dunai hajózás legnagyobb katasztrófájának. A Hableány városnéző hajót azon az esős estén süllyesztette el a Viking Sigyn szállodahajó. A Hableány 35 utasából 7-en élték túl a balesetet, 27-en, közöttük a 2 fős személyzet, a Dunában lelte halálát Egy dél-koreai 41 éves családanya eltűnt, s azóta sem tudni a sorsáról.

A budapesti koreai nagykövetség honlapján azt írják: a szemüveges, kék kabátos, fehér sportcipőt viselő nőt érintő információkért a követség egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel. A konzuli szolgálat ügyeletese a Blikknek elmondta, az eltűnt utas hozzátartozóinak megnyugtatása és a kegyelet miatt tartják érvényben a keresést és a díjat. Az ügyeletes elmondta, Park Csul Min, a Koreai Köztársaság budapesti nagykövete a baleset okozóinak felelősségre vonásánál is fontosabbnak tartja, hogy a tragédia minden áldozata örök békére lelhessen, méltósággal eltemetve, ezzel nyújtva némi vigaszt a még keresett áldozat családjának.

06 o buvar 4 honvedelemhu (3)Az egykori honvéd műszaki búvár kizártnak tartja, hogy a három évvel korábbi tragédia áldozatának maradványai előkerülhetnek a folyóból Foto: honvedelemhu

Sándor Ferenc egykori műszaki honvéd, a békaemberek között csak Csigaként ismert búvár szerint ennyi idő elteltével már nem lehet rálelni a holttestre.

– Tapasztalatom szerint a folyamatos víz alatti bomlás, a folyó mozgása, a vízben élő ragadozók olyan elváltozásokat tudnak előidézni a holttesten, ami szinte lehetetlenné teszi a százszázalékos azonosítást. Ujjlenyomat, arc alapján a bőrredők szétázása miatt ez már lehetetlen, csak a DNS-vizsgálat adhat támpontot, ha előkerül a holttest. Három év a Dunában ehhez is soknak tűnik, a test már darabokra szakadhatott, teljesen lebomlott, akkor is, ha fennakadt valami víz alatti roncsban. Az egyetlen azonosításra alkalmas pont az eltűnt nő ruházata lehet. A Duna ráadásul erős sodrású, három év alatt Budapesttől 1700 folyamkilométert sodródhatott, így minimális az esély arra, hogy valami nyomra bukkanjanak. Egy akkora terület átvizsgálása milliárdos nagyságrendű költséget vonna maga után, de nem a pénz a lényeg. Körülbelül annyira lehetetlen feladat, mint így megtalálni Attila, hun király sírját.

06 o buvar 4 honvedelemhu (1)Magyarország koreai nagykövetsége még ma is keresi a 41 éves nőt, egymillió forint jár a nyomravezetőnek honvedelemhu

Az Országos Rendőr-főkapitányság körözési listáján jelenleg 1034 holttest kilétét nem tudták megállapítani. A Hableány katasztrófája óta 116 ismeretlen holttest került fel a körzési rendszerbe, amiből csak 4 került elő a Dunából, de egyikre sem illettek rá a koreai nő adatai.

Búvárok a kiemelést követően a víz felszíne felett, holtestek után kutatva átvizsgálják a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál / Fotó: MTI Mónus MártonBúvárok a kiemelést követően a víz felszíne felett, holtestek után kutatva átvizsgálják a balesetben elsüllyedt Hableány turistahajó roncsát a Margit hídnál / Fotó: MTI Mónus Márton

Nem nyilváníthatják halottnak

A koreai szokások szerint a család addig nem nyilváníthatja halottnak az eltűnt rokont, míg teljesen meg nem bizonyosodnak a sorsáról, a halál tényéről. Emiatt a Hableány áldozatainak emlékművén is csak 26 koreai utas neve szerepel, a még most is keresett nő neve csak később kerülhet rá a katasztrófa helyszínén felállított gránittömbre.

Dr. Sógor Zsolt budapesti ügyvéd, a Hableányt működtető társaság és a hajó személyzetének jogi képviselője a Blikknek elmondta, mind emberként, mind jogászként nagyon fontosnak tartja, hogy az utolsó, eltűnés miatt keresett utas sorsa sem maradjon nyitott kérdés. Három hét múlva, június 23-án folytatódik a baleset miatt elrendelt büntető eljárás újabb bírósági szakasza. A jogász – hasonlóan a koreai konzulhoz – azt reméli, első fokon még idén pont kerülhet a büntetőeljárás végére. Az eltűntként keresett nő családjának kell döntenie arról, hogy az asszonyt már ne keressék, de ez sem a büntető, sem a későbbi kártérítési, polgári peres eljárásokat nem befolyásolja.

blikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Most népszerű

weblap4u banner
securiton-tűzvédelem