21.9 C
Budapest
2022. augusztus. 13. szombat

1 milliárd embert vihet el a dohányzás az évszázad végére..

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

A dohányzás továbbra is az egyik legelterjedtebb élvezeti cikk, ami annyira hétköznapinak tűnik, hogy elsőre nehéz is felfogni, milyen nagy hatása van.

Évente mintegy 8 millió ember hal meg idő előtt a dohányzás következtében, ami azt jelenti, hogy világszerte minden hetedik haláleset a dohányzáshoz köthető. Hogy arányokban lássuk, a dohányzás miatt egyetlen nap alatt annyian halnak meg, mint a terrorizmus miatt egy év alatt. Emellett további milliók élnek rossz egészségi állapotban a dohányzás miatt.

Kedveld és ajánld a Hirmagazin.eu Online Médiát!

A dohányzás különösen nagy problémát jelent a magas jövedelmű országokban, ahol cigi a megelőzhető betegségek és halálesetek legfontosabb oka. Ez különösen igaz a férfiakra: arányokat tekintve a dohányzás okozta halálesetek közel háromnegyede férfiak között történik.

A számok összesített szinten is pusztítók: az elmúlt 30 évben több mint 200 millióan haltak meg a dohányzás miatt, az epidemiológiai becslések szerint, ha minden a jelenlegi ütemben megy tovább, a dohányzás ebben az évszázadban körülbelül 1 milliárd ember halálát okozhatja.

A 20. század függősége

A dohányzás aranykora egyértelműen a 20. század volt, amely nagyban köszönhető annak, hogy a késő 50-es évekig semmiféle korlátozás nem vonatkozott a dohánytermékekre és azok árusítására, így vígan füstölhettek reklámplakátokon a cowboyok, láncdohányozhattak a filmek főszereplői, és gyakorlatilag bárki, bárhol árusíthatott cigarettát.

Bal tengelyen a cigaretta eladások száma, jobb tengelyen a tüdőrákos megbetegedés következtében elhunytak száma időarányosan az Egyesült Államokban. Bal tengelyen a cigaretta eladások száma, jobb tengelyen a tüdőrákos megbetegedés következtében elhunytak száma időarányosan az Egyesült Államokban. Kép: Our World in Data

Aztán a tudomány vészjelzései nyomán a világ országai sorra elkezdték szigorítani, mind az árusítást, mind a dohánytermékek hirdetését. Magyarországon a leglátványosabb változást talán az jelentette, amikor a 2011 júliusában az éttermekben, kávézókban és kocsmákban egyaránt kitiltották a dohányzást. Emellett számos, a dohányzásról való leszokást segítő program elindult itthon, és világszerte egyaránt.

Magyar fiatalok <3 cigi

Az elmúlt másfél évtizedben 7 százalékkal csökkent a rendszeresen dohányzók aránya világszerte, ugyanakkor a becslések szerint az emberek még mindig 20 százaléka dohányzik.

A helyzet Magyarországon is javul, ám ahogyan az alábbi ábrán látható, a dohányzás miatt elhunytak számát tekintve még mindig Európa élmezőnyébe tartozunk, ráadásul itthon kiugróan sok fiatal dohányos van, akik közül sokan nem is fogják letenni a cigit.

(Our World in Data)

Hirmagazin.eu

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Majd’ egymillió forint értékben lopott fülhallgatókat egy budapesti szarka – videó

Közel egymillió forint értékben lopott fülhallgatókat egy férfi Budapesten. Volt, hogy a műszaki bolti „szarkája” a kiállított telefonok...

Iskolakezdés gazdasági válság idején: a füzetek árát is összehasonlítják a szülők

Augusztus első hete is már az iskolakezdés időszakáról szól, az emberek pedig igyekeznek a leghatékonyabban beszerezni a tanuláshoz...

Az ukránoknak küldött újfajta amerikai fegyvernek megvolt a próbája? – Twitter videó

Az ukránok nem vállalták fel hivatalosan a krím-félszigeti Szaki légibázison történt robbanásokat, azonban sejteni lehet, hogy az USA-tól...

„Úgy izgulok, mint a legelső Sziget-fellépésünkön” – Balázs Klári és Korda Gyuri bácsi visszatértek: óriási bulit csaptak a Szigeten! – videó

A Sziget Fesztivál első napján minden kétséget kizáróan voltak nagyobb világsztárok, mint Korda György és Balázs Klári. De abban teljesen biztos videós...
facebook