3.3 C
Budapest
2022. október. 5. szerda

Tényleg olcsóbb a Lidl és az Aldi Ausztriában, mint itthon? Most minden kiderül

Dátum:

Megosztás:

Mítosz vagy valóság, hogy ugyanazok a termékek külföldön olcsóbbak, mint Magyarországon? Elég részletesen próbáltak utánajárni a kérdésnek, de az összehasonlításnak és az olcsóságnak egyéb tényezői is akadnak.

29 termékből álló saját bevásárlólistája alapján ellenőrizte és hasonlította össze két diszkontlánc, az Aldi és a Lidl magyarországi és ausztriai üzletének árait a G7. Az Aldi (Ausztriában Hofer) és a Lidl boltjaiban a gazdasági portál ugyanazon a napon vásárolt be, és a tapasztalataik szerint az Aldiban 7 (liszt, olaj, vaj, paradicsom, banán, rizs és gouda sajt), míg a Lidlben 12 termék (olaj, vaj, paradicsom, paprika, alma, banán, kávé, rizs, spagetti, vöröshagyma, gouda sajt és narancs) volt olcsóbb a szomszédos országban, mint nálunk.

Ez azonban nem azt jelenti, hogy Ausztriában olcsóbban lehetne bevásárolni, mint Magyarországon, hiszen amíg egy itthoni Aldiban 9588 forint volt a végösszeg, Bécsben ugyanaz a bevásárlás 12404 forintnak megfelelő euróba került a Hoferben. A Lidlnél is minimális az eltérés mutatkozott, hiszen a számlán nálunk 9605 forint, Bécsben 11994 forintnak megfelelő euró szerepet. Azaz egyik helyen 29,4 százalékkal, a másikon 24,9 százalékkal drágább Ausztriában vásárolni. A G7 a belépő szintű, tehát kategóriájában a legolcsóbb termékeket hasonlította össze, vagyis kijelenthető, hogy a bevásárlással egy bécsi diszkontban nem igazán lehet spórolni.

A magyar medián fizetés szerint azonban a portál bevásárlása a magyar fizetés 4,6 százalékát viszi el, az osztráknak viszont csak a 1,5 százalékát, vagyis egy magyar családnak körülbelül háromszor nagyobb teher ugyanazt megvenni a boltban, mint egy osztráknak. Ezek mellett érdekes adat, hogy a két osztrák kosárban átlagban 1200 forintnak megfelelő áfát számoltak a termékekre, a magyarokban viszont 1745 forintot, azaz a magyar állam majdnem másfélszer több adót szed be a vásárlásunk után. Ennek alapvető magyarázata az, hogy Magyarországon sok alapvető élelmiszer is a maximális 27 százalékos kulccsal adózik.

Forrás: Blikk / Hirmagazin.eu

Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

A modern ember genetikailag legfeljebb csak 7 százalékban ember..

Azt eddig is lehetett tudni, hogy a mai emberek genomja, vagyis DNS-ben kódolt teljes örökítőanyaga jelentős átfedést mutat...

Bruce Willis connections: A közel 500 db filmből vélhetően lesz pár film, amit még soha nem láttál – videó

Minden nap este 7-kor felteszünk egy filmet, és hétvégén 2-2 db-ot! Akkor nézed meg, amikor kedved tartja! Jó...

Berki Mazsi: “A tánc egy olyan műfaj, amely kifejezi az érzelmeinket” – videó

Kimondta Berki Krisztián özvegye. A hétvégén indul a TV2 Dancing with the Stars című show-ja. A celebvilág történéseit követők...

Melyik csapatnak van a legnagyobb esélye, hogy megnyerje a 2022-es világbajnokságot a fogadási oldalak szerint?

A 2022-es világbajnokság idén Katar által kerül megrendezésre, mely a helyi szélsőséges időjárás miatt idén télen, november 20-án...