10.7 C
Budapest
2023. április. 1. szombat

Hangsebesség fölött vívják a jövő égi háborúit..

Dátum:

Megosztás:

Ilyen lesz a jövő háborúja, .. ha lesz háború..

Hangsebesség fölött vívják a jövő égi háborúit

Történelmi pillanatként ünnepelte a Raytheon amerikai fegyvergyártó cég, hogy sikeres tesztet hajtott végre az általa fejlesztett hiperszonikus, tehát a hangsebesség legalább ötszörösével közlekedő rakétával. A közlemények túlzott részletekbe nem bocsátkoztak, annyi mindenesetre kiderült, hogy az amerikai védelmi minisztérium kutatásért felelős részlegével, valamint a légierővel együttműködésben egy repülőgépről, tehát a levegőből indították útjára a lövedéket, amely saját légáramú sugárhajtőműjét működésbe hozva kisvártatva meghaladta a hiperszonikus sebességet.

Hiperszonikus rakéta koncepciós rajza. Fotó: Raytheon

 

A teszt időszerű volt, ha az Egyesült Államok nem akar lemaradni a fegyverkezési versenyben.

A hangsebesség fölött repülő rakéták ugyanis akár a jövő háborúinak eldöntői is lehetnek, amelyekre – egyelőre – nem igazán létezik hathatós védelem.

Mint arra a Magyar Honvédség is emlékeztet egy tanulmányában, a hiperszonikus fegyverek egyik legfőbb erénye, hogy mivel rendkívül gyorsak, viszonylag kis méretűek, ráadásul akár meglehetősen alacsony magasságban, manőverezve képesek közlekedni, a hagyományos légvédelmi rendszerek nem vagy csak késve tudják észlelni. Ezenkívül javukra lehet írni, hogy nagy hatótávolságról is gyorsabban lehet csapást mérni, a mozgási energia miatt akár robbanótöltet nélkül is.

A nagy riválisok sem járnak hátrébb a technológiával. Sőt Oroszország talán még előrébb is: Moszkva már 2019 decemberében rendszeresítette az Avangard ballisztikus rakétával indított, nagy hatótávolságú, akár nukleáris töltetet is hordozni képes rendszerét, korábban a Kinzsal légi indítású fegyverét. Éppen néhány hónapja pedig a Cirkon névre keresztelt, hadihajókról és tengeralattjárókról bevethető rakétákat tesztelték, így az oroszok földről, vízről és levegőből is fenyegetést jelentenek. A híradások szerint ezek a fegyverek a hangsebesség akár hússzorosával is képesek repülni.

Borítókép:

Most az az egyedülálló helyzet állt elő a történelemben, hogy ők próbálnak utolérni minket

– büszkélkedett az orosz fejlesztésekkel Vlagyimir Putyin orosz elnök korábban. Hasonló ambíciókat dédelgetnek mások, például Kína, India és Franciaország is.

Borítókép: A Cirkon rakéta tesztje. Forrás: Sputnik via AFP

magyarnemzet

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
securiton-tűzvédelem

Kapcsolódó hírek

Ebben nem lesz köszönet: lesújt az időjárás erre az országrészre

Továbbra se lesz hozzánk kegyes az időjárás, sőt most tombolja ki magát csak igazán. Mutatjuk, hogy hol lesz...

Helyszíni videó: meghalt a férfi, aki lezuhant a Margit hídról – videó! (18+)

A tragédiát többen is láthatták. A legfrissebb hírek itt! Meghalt az a férfi, aki szerdán lezuhant a Margit híd szigeti...

A tetejére borult egy autó az M3-as autópályán

A balesetet követően a leállósávban haladt a forgalom... A katasztrófavédelem oldalán arról számoltak be, hogy a tetejére borult egy gépkocsi...

Borzalmas tragédia: kiugrott egy férfi az ajkai kórház ablakán

A hatodik emeletről vetette ki magát az öngyilkos beteg.. Meghalt a férfi, aki kiugrott az ajkai kórház hatodik emeletéről...