Home Hírek Főhírek Zarándokok és turisták nélkül ünnepelnek Betlehemben – hírösszefoglaló

Zarándokok és turisták nélkül ünnepelnek Betlehemben – hírösszefoglaló

Nyitókép: Forrás: X / Oliver Owcza

Árhullámok indultak el a Dunán és mellékfolyóin a csapadékos időjárás miatt, tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság. Szlovákiában mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül az erős havazás miatt. Zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben. A nap hírösszefoglalója.

Árhullámok indultak el a Dunán és mellékfolyóin a csapadékos időjárás miatt – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság. A Vízjelző Szolgálat délelőtti előrejelzése szerint a Dunán Nagybajcsnál II. árvédelmi fokozat fölött tetőző árhullám érkezik, ami holnap dél körül tetőzik majd. Komárom és Esztergom térségében az I.fokú árvízvédelmi készültségi szinteket meghaladó tetőzésekre lehet számítani. Budapesten hosszan elnyúló árhullám valószínű, a tetőzés a legfrissebb adatok szerint a jövő hét első napjaiban lesz, nem sokkal az alsó rakpart szintje felett. A Kárpát-medencében sokfelé 5-30 mm közötti, az Alpokban ennél jóval több, helyenként 30-50 mm vegyes halmazállapotú csapadék esett.

Szlovákiában mintegy 18 ezer háztartás maradt áram nélkül az erős havazás miatt. A regionális áramszolgálató tájékoztatása szerint a besztercebányai és breznóbányai járásokban a legrosszabb a helyzet, többszáz trafóállomás került működésképtelen állapotba, ezekben a járásokban 10 ezer háztartás van áram nélkül. Az elmúlt órákban a Felső-Vágmentén, Árvában, Túrócban és a Zsári völgyben is számos áramkimaradást jelentettek és a várható olvadás miatt újabb problémákra kell számítani. A helyreállítási munkálatok jelentős része erdei és hegyi terepen zajlik, a teljes helyreállítás akár napokat is igénybe vehet.

Lengyelországban megvétózta a jövő évi költségvetési törvényhez kapcsolódó jogszabályt, a közszolgálati médiát érintő intézkedések miatt a köztársasági elnök. A már elfogadott jogszabály 3 milliárd zloty költségvetési forrást irányoz elő a közmédia számára. Andrzej Duda az X platformon közölte: nem írhatja alá a törvényjavaslatot az alkotmány és a demokratikus jogállam alapelvei kirívó megsértésének körülményei között. Az államfő szerint először a közmédiát tisztességesen és a joggal összhangban rendbe kell tenni.

Szerbiában tiltakozásokkal és éhségsztrájkkal igyekszik elérni az ellenzék, hogy megismételjék a voksolást, és kivizsgálják az állítólagos választási csalásokat. Múlt vasárnap tartottak előrehozott parlamenti, tartományi és önkormányzati választást déli szomszédunknál. A voksolást mindenhol a Szerb Haladó Párt listája nyerte meg. Végleges eredmények a leghamarabb január elején várhatók, mert néhány szavazóhelyen szabálytalanságok miatt december 30-án megismétlik a voksolást. Az állítólagos választási csalások felderítéséig az országos választási bizottság elé minden nap tiltakozást szervez az ellenzék.

A gázai civilek védelmére szólította fel az amerikai elnök a izraeli miniszterelnököt. Joe Biden ugyanakkor nem említette a tűzszünet kérdését. A vezetők emellett az izraeli katonai műveletről, valamint biztonsági kérdésekről egyeztettek. A telefonbeszélgetésre egy nappal azt követően került sor, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatot fogadott el, amelyben a Gázai övezetnek szánt humanitárius segítség felgyorsítására szólítanak fel, és sürgős lépéseket szorgalmaznak fenntartható béke feltételeinek megteremtésére.

Tizenhárom izraeli katona esett el a Gázai övezetben a hét végén. Hatan súlyosan megsebesültek. Az az izraeli hadsereg bejelentette, hogy elfogtak egy, libanoni területről Izraelbe érkezett lövedéket Galileában. A libanoni belövések miatt Észak-Izraelben lezártak 12 utat a forgalom elől, valamint lezárták a határ négy kilométeres körzetében fekvő településeket. Helyi jelentések szerint Egyiptom kéthetes fegyverszünetet ajánlott a Hamásznak cserébe 40 izraeli túsz szabadon bocsátásáért egy három szakaszból álló tűzszünet keretében.

Zarándokok és turisták nélkül ünneplik a karácsonyt Betlehemben, a Palesztin Hatóság területén Hamász elleni háború miatt. A jeruzsálemi keresztény információs központ igazgatója elmondta: idén is lesz éjféli mise Betlehemben, de csak liturgiai programok lesznek a helyi keresztényeknek, a békéért imádkozva fognak ünnepelni. Betlehem legfőbb bevételi forrása az idegenforgalom, hetvennyolc szálloda várja 5700 szobával a helyi csúcsszezonban, karácsony környékén a vendégeket, de idén a háború miatt szinte teljesen elmaradtak a külföldiek.

magyar gyerekek angolul beszélgetnek a világ legkülönlegesebb snack jeit kóstolgatva

A katolikus, a református és az evangélikus egyház magyarországi vezetői Budapesten, Esztergomban és Hévízgyörkön tartanak ünnepi szentmisét, istentiszteletet. Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek vasárnap a budapesti Szent István-bazilikában mutatja be az éjféli szentmisét. A bíboros hétfőn, 10.30-kor az esztergomi bazilikában celebrál ünnepi szentmisét. Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hétfő délelőtt 10.00 órakor Budapesten, a Szilágyi Dezső téri református templomban hirdet igét úrvacsorás ünnepi istentiszteleten. Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke karácsony első napján, délelőtt 10 órakor tart úrvacsorás istentiszteletet a Pest vármegyei Hévízgyörkön.

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version