2.7 C
Budapest
2022. november. 28. hétfő

X-Faktor 2022: tényleg valóságshow lett a tehetségkutató műsorokból?

Dátum:

Megosztás:

2004. január 10-én a Megasztár első élőben közvetített döntője új fejezetet nyitott a hazai kereskedelmi tévézés történetében.

A műsor hat évadot élt meg, majd a 2010-től kezdve egyre inkább az X-Faktor vette át az uralmat a tehetségkutatók között. Jelenleg a műsor 11. évada fut, ám az elmúlt évtizedben erőteljesen átalakult a zenei tehetségkutatók fogalma. Olyannyira, hogy sokak szerint mára inkább reality műsorrá váltak.

Még csak pár hete indult el az X-Faktor 2022-es évada, ám a műsort rengetek kritika érte a nézőktől. Az interneten keringő vélemények szerint a show már nem a tehetségről és az énekesekről, hanem a mentorokról szól, ha pedig valaki érvényesülni szeretne előadóként, egy megható háttérsztori nélkül semmi esélye sincs sokáig jutni. Ez köszön vissza a TikTok-on és a Facebookon terjedő paródiavideókból és mémekből is, melyek az X-Faktor idei szériájának tartanak görbe tükröt.

A műsor készítőinek azonban frappáns válasza van a kritikákra.

Az élet mindig azt mutatta, hogy akiről lehet paródiát csinálni, az azt jelenti, hogy valami olyat csinál, amire odafigyelnek az emberek

– nyilatkozta lapunknak Verebély Marcell, az X-Faktor Senior kreatív producere, aki a kezdetek óta dolgozik a műsoron.

De hogyan jutottunk el idáig? Mi történt a tehetségkutatókkal, és miért emelkedett ki ebből az X-Faktor, amelynek az elmúlt évtizedben, melynek számos tehetséget köszönhet a hazai popszakma?

A legfontosabb – és legérdekesebb hírek itt! Kattints és szólj hozzá, ha tetszik, osztd meg a legérdekesebb – és legizgalmasabb tartalmakat!

Sztárgyár

Magyarország két legmeghatározóbb zenei tehetségkutatója a 2004-2012 között sugárzott Megasztár és a jelenleg is futó X-Faktor. A műsorok rengeteg tehetséges előadót, énekest és zenészt, és számos médiaszemélyiséget felemeltek. A Megasztárban ismerhettünk meg olyan neveket, mint Tóth Vera, Oláh Ibolya, Tóth Gabi, Gáspár Laci, Caramel, Puskás Peti, Rúzsa Magdi, Tolvai Reni, Kökény Attila, Király Viktor vagy éppen Radics Gigi, akiknek tényleg sikerült maradandót alakítaniuk a magyar zeneiparban.

De az X-Faktor is számos hírességet termelt ki az elmúlt 10 évben: Vastag Csaba, Kocsis Tibor, Oláh Gergő, Tóth Andi, Muri Enikő, Opitz Barbi, Manuel, illetve Alee neve is innen vált ismertté.

A tehetségkutatók hőskora

A kétezres évek közepén igazi szenzációnak számított, amikor elindult a Megasztár. A nézettségi adatokból jól látszik, hogy emberek millióit szögezte a tévéképernyők elé minden hétvégén a műsor: az első évadot átlagosan 1, 5 millióan, a másodikat 1,7 millióan, míg a harmadikat közel 1,6 millióan nézték adásonként.

A műsor történetében kétségtelenül az első három évad volt a legsikeresebb – ezekből a szériákból maradtak fent a legtöbben a mai napig. Ráadásul a 2. és 3. évad annyira érdekelte a nézőket, hogy a végső döntőt mindkét esetben a Papp László Budapest Sportarénában rendezték teltházzal.

De az X-Faktor első évadai is hatalmas sikernek örvendtek. Az első évadot átlagosan 2,3 millióan nézték, a Takács Nikolas és Vastag Csaba között zajló döntőre pedig több mint 2,8 millióan voltak kíváncsiak, ami ma már teljességgel elképzelhetetlen lenne. Viszonyításképpen a mostani X-Faktor első válogatóját 964 ezren nézték, ami kiugróan magas értéknek számít 2022-ben. Persze ez annak is köszönhető, hogy manapság egyre kevesebb ember néz tévét, inkább a neten lógunk.

Az egyszerűség varázsa

Ennek ellenére az RTL-nek még így is megéri a műsor folytatása. Ám ha megnézünk egy 2010-es tehetségkutatót, majd a most szombati X-Faktort, egészen látványos különbségek mutatkoznak.

A Megasztár illetve az X-Faktor első évadainak más volt a dinamikája: a versenyzők akkoriban pusztán a hangjukkal el tudták varázsolni a nagyérdeműt. Gondoljuk csak Tóth Verára, Caramelre, Oláh Gergőre, akik teljesen átlagos emberek voltak, de amikor felálltak a színpadra megállt az idő.

Emellett a zsűri feladta akkoriban tényleg csak az volt, hogy értékeljék az adott produkciót, segítsék és szakmai tanácsokkal lássák el a versenyzőket, illetve objektív döntéseket hozzanak azzal kapcsolatban, hogy kit juttatnak tovább vagy ejtenek ki. Nem véletlen, hogy egy-két ikonikus karakteren – Soma Gésamama, Nagy Feró, Geszti Péter – nem is igazán emlékszünk nagyon senkire a korábbi évadok mentorai közül.

Reality show

A mostani műsorokban tehát érezhetően nagyobb fókusz irányul a mentorokra, a kamubalhékra, az érzelmi hullámvasutazásra, és úgy általában a bulvárra, mint a korábbi tehetségkutatókban. Ezen kritikákra a jelenlegi zsűri egyik legmeghatározóbb arca, ByeAlex egy hosszas posztban reagált:

Akkor más volt! Most ez van. Változott a világ, új generáció nőtt fel, új szellemben halad a világ. Az is működött, de sajnálom, ha fáj: ez is működik. És az emberek így vagy úgy: NÉZIK. Gondolom, majd megint leírják, hogy nézhetetlen és fos (persze minden héten megnézik), meg hogy régen jobb volt. Hát… tisztelettel mondom. Jobb a régi? Nézzétek vissza” – fogalmazott a mentor.

Alexnek két doloban biztosan igaza van. Egyrészt valóban működik a műsor, mert ha nem így lenne, nem futna 11 évadon keresztül, másrészt a műsor tényleg láthatóan megváltozott.

De mi a helyzet azzal a kritikával, hogy a tehetség helyett a drámai háttértörténet, rossz családi háttér, személyes kudarcok, esetleg valamilyen fogyatékosság kell a sikerhez?

Plusz, de nem előfeltétel

„Én azt gondolom, hogy nagyon sokat tud hozzáadni valakihez az, hogyha van valami személyes és ezáltal megjegyezhető története, de valójában még mindig az a legfontosabb szempont, hogy valaki tehetséges legyen. Hiába van megható sztorid, ha mögötte nincs előadói és zenei tehetség, akkor ebben a műsorban nem tudsz sokáig jutni” – fogalmazott Verebély Marcell lapunknak, példának felhozva a legutóbbi adás egyik szereplőjét.

„ByeAlex mondta pont a Boros Marcell nevű fiú kapcsán – a 17 éves srác oxingénhiányosan született és emiatt több maradandó problémával is küzd –, hogy ő ilyenkor próbálja a történeteket és a sztorikat kizárni és csak azt figyelni, hogy ki milyen előadó és mennyire tehetséges.

Alex az ő esetében is úgy fogalmazott, hogy nem a történet miatt jutott tovább, az csak hozzáadott az amúgy is jó produkcióhoz

– mutatott rá a műsor kreatív producere arra, hogy tehetség nélkül egy jó sztori még kevés az érvényesüléshez.

A szakember kitért a másik kritikára is, miszerint a mentorok szerepére felértékelődött. Elmondta, hogy az első évadtól kezdve nagyon fontos, hogy ki az a 4 ember, aki ott ül, és kiemelte, hogy a mentorok személye sosem volt elhagyható vagy kihagyható szempont.

„Nem gondolnám, hogy jobban építenénk a mostani évadban a mentorokra, mint a korábbiakban. De tény, hogy nagyon fontos szerepet töltenek be, ezért is előzi meg a kiválasztásukat egy nagyon komoly casting. Bár ez elmondható az első évadról is meg a 11. évadról is” – mondta Verebély, aki szerint az X-Faktor egy dologban tényleg változott valamennyit, de az nem a mentorok szerepe.

„A 2018-as évadtól kezdve, hogyha elhozod a saját dalodat, be tudod mutatni, és a mentorok már dalszerzőként is tudnak értékelni, ez valóban egy új szempont tud lenni már a szerkesztői meghallgatás során és a mentorok előtt is. Talán mára megnőtt a jelentősége annak, ha valaki szerző is és van egy saját dala, de nem csak az X-Faktorban, hanem a hazai zenei életben is” – zárta gondolatait a Senior producer, hozzátéve, hogy már az első évadban is voltak olyan előadók, akik saját dalokat hoztak, amit nagyon szerettek a mentorok.

noizz

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Hirdetés

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
weblap4u banner

Kapcsolódó hírek

Az ORFK-t is elérte a rezsiválság: 129 rendőrségi épületet zárnak be

A fűtési szezon megkezdését követően 129 rendőrségi épületet bezártak, avagy a Belügyminisztérium a használatukat ideiglenesen korlátozta. „A rendőrségi területi...

Januártól megszűnhet a benzinárstop

A benzin árstop további fenntartásának egyre több feltétele lenne. Az Oroszországból érkező kőolajszállítás zavartalansága mellett a százhalombattai finomító folyamatos...

Miért vonattal ment Zelenszkijhez Novák Katalin? – Kulisszatitkok a különleges biztonsági intézkedésekről…

Szűk hálókocsiban zötyögött a belga miniszterelnökkel egy vonaton az ukrán fővárosba Novák Katalin. A TEK fegyveresei egyetlen percre...

Viperával és baseball ütövel agyba főzbe vertek egy miskolci férfit: “Meghalsz!”

A testvérpár kezükben baseball ütővel és teleszkópos bottal bementek haragosuk házába, és a fotelben ülő férfit olyan súlyosan...