23.8 C
Budapest
2022. június. 27. hétfő

WHO-illetékes: készülj, Európa! Jöhet a második hullám!

Dátum:

Megosztás:

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Nincs vége a pandémiának, jön a második hullám – figyelmeztette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) illetékese az európai országokat. A járvány epicentruma keletre, a volt szovjet térség országaiba tolódott át.

Még pusztítóbb második hullámra kell felkészülnie a Covid-19 járvány sújtotta Európának ősszel és télen – erre figyelmeztetett Hans Kluge, az Egészségügyi Világszervezet regionális igazgatója.

„Nagyon aggódom a kettős hullám miatt, és azért is, mert ősszel jöhet a második hullám egy szezonális influenza- és kanyarójárvánnyal párhuzamosan”.

A szakember a Telegraph című brit lapnak nyilatkozott, és azt mondta:

most nem az ünnep, hanem a felkészülés ideje van,

ahogy Szingapúr és Japán tette. Arról is beszélt, hogy a skandináv országok is hasonlóan cselekszenek, és nem zárják ki a második hullámot.

„Remélik viszont, hogy sikerül elszigetelni és gyorsan semlegesíthetik a vírust”.

Az illetékes aláhúzta: az, hogy jobban sújtott európai országokban, Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkent a fertőzéses esetek száma, még nem jelenti azt, hogy véget ért volna a járvány.

“A pandémia lefékezését az egészségügyi rendszerek megerősítésére kell felhasználni”

– mondta. Például, új kapacitásokat kell létrehozni a kórházakban és az intenzív osztályokon. Átfogó kontakt-lekövetést kell elvégezni, hasonlóan ahhoz, ahogy Szingapúrban tették.

Keletre mozdult az epicentrum

Közben az epicentrum Oroszországba, Ukrajnába, Fehéroroszországba és Kazahsztánba helyeződött át, ahol emelkedik a fertőzéses esetek száma – tette hozzá.

Megemlítette azt is hogy olyan helyeken is visszatért a vírus, ahol úgy gondolták, sikerült felszámolni: például a korábbi kiindulópontban, Vuhanban, valamint Dél-Koreában.

Sok múlik majd a viselkedésünkön

A karanténlazításokkal párhuzamosan sokat jelent majd a társadalmak viselkedése abban, hogy vissza tudjuk-e tartani a vírust.

„A vészhelyzetbe való belefáradás veszélyezteti a vírus ellen nehezen elért eredményeket.

A hatóságokkal szembeni kételkedés és az összeesküvés-elméletek erősítik a biztonságos távolságtartás elleni mozgalmakat, miközben mások túlságosan óvatosak.

Az illetékes szerint teljességgel elképzelhető, hogy a második hullám jóval súlyosabb lesz, mint az első és utalt az 1918-as spanyolnátha-pandémiára, amelynek három nagy hulláma volt Angliában és Walesben.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse
Forrás: Infostart.hu / Hirmagazin.eu

Kommentelési- és moderálási irányelvünk

Kommentelési- és moderálási irányelveink:

Az álláspontok, olvasói vélemények, kommentek, nem a Hirmagazin.eu Online Média álláspontját tükrözik.

Médiánk pro- és kontra elven működik, a megfogalmazott cikkek, azok tartalma szerint napvilágot láthatnak mindennemű vélemények.

Kérjük tartózkodj az olyan értékelések elhelyezésétől, melyek:

- sértő, vagy oda nem illő tartalmat;

- személyeskedő, és/vagy rágalmazó tartalmat jelenítenek meg!

A hozzászólókkal szemben támasztott alapvető követelmény - a tiltott tartalmú kommentektől való tartózkodáson kívül - a kulturált viselkedés, valamint mások emberi méltóságának és személyiségi jogainak maximális tiszteletben tartása.

Magyarul: Ha csúnyán beszélsz, rágalmazol, sértegetsz bárkit vagy médiákat, közösségi médiákat, a Google és/vagy a Facebook, Twitter letilt x időre, de olyat is hallottunk már, hogy kitilt örökre. Ezektől óvakodj, viszont ha van véleményed, és az más, mint a többi olvasói vélemény, nyugodtan mondd el, írd le, mi örülünk minden véleménynek. Ettől (is) sajtó a sajtó.

Nekünk fontos a Te véleményed, mert fontos vagy nekünk Te magad is!

Köszönjük, további jó olvasást, informálódást és kellemes időtöltést
kívánunk:

Hirmagazin.eu Online Média szerkesztősége

onixmedia
Pannon Work

Kapcsolódó hírek

Egy férfi rohant be a metróalagútba a Blaha Lujza térnél és elvágta a torkát

Hatósági zárás miatt nem jár a 2-es metró a Deák Ferenc tér és az Örs vezér tere között...

Miért van egyre több pajzsmirigybeteg? Az endokrinológus válaszol

A kételkedők joggal vetik fel, hogy ez csupán látszat, hiszen a jobb diagnosztikus módszerek miatt érezzük csak, hogy...

Ukrajna részben leállította a földgáz szállítását Európába

Ukrajna bejelentette, hogy felfüggeszti a földgáz tranzitját egy olyan tranzitponton keresztül, amelyen az Oroszországból Európába szállított gáz közel...

Órák kérdése, és hivatalosan fizetésképtelen lehet Oroszország

Órák választhatják el Oroszországot a fizetésképtelenségtől, amely már a háború kitörése óta fenyegeti Moszkvát – írja a Bloomberg. Vasárnap este...