2015 04 29 010428
Forrás: MTI | 2015. 04. 28. 21:42:59

A Jobbik elnöke igennel szavazna egy, a halálbüntetésről szóló népszavazáson, és nem tartja hitelesnek Orbán Viktor miniszterelnök szavait, miszerint napirenden kell tartani a kérdését.
Vona Gábor az M1 aktuális csatorna kedd esti műsorában úgy értékelt: a miniszterelnök a tapolcai választásból azt a következtetést vonta le, hogy meg kell próbálni „a Jobbik hangszerein játszani és jobbikos témákat elvenni”.

Álláspontja szerint a kormányfő anélkül, hogy komolyan gondolná vagy valóban társadalmi vitát akarna kezdeményezni, bedobta a témát és „felül ennek a népszerűségi hullámaira”.

A Jobbik elnöke kijelentette, pártja évek óta következetesen vallja, hogy a halálbüntetésről társadalmi vita, akár egy ügydöntő népszavazás kell. Arra a kérdésre, hogy a referendumon milyen választ adna, azt felelte, hogy noha római katolikus, az igen mellett döntene. Kitért arra is, hogy el kell dönteni, mi fontosabb, néhány nemzetközi szerződés vagy a magyar emberek élete. Ez nem az Európai Unióból való kiválást jelenti, hanem európai szinten is fel kell vetni a kérdést – jegyezte meg Vona Gábor.

Orbán Viktor miniszterelnök a kaposvári gyilkossággal kapcsolatban kedden Pécsett azt mondta, hogy néhány éve azt hitték, hogy a magyar büntetőjogról és a bűnüldözésről szóló viták végére pontot tettek, amikor bevezették a három csapás törvényét és a tényleges életfogytiglanit.

De ezek visszatartó ereje önmagában nem volt elegendő, ezért a halálbüntetés kérdését Magyarországon napirenden kell tartani – jelentette ki. A Fidesz frakcióvezetője szerint legitim a halálbüntetésről szóló vita, az MSZP és a Párbeszéd Magyarországért nem hiszi, hogy a büntetés mértékének van visszatartó ereje, a Demokratikus Koalíció és az Együtt – A Korszakváltók Pártja úgy vélte: a kormányfő a Jobbiknak tett gesztust, és azt is hangsúlyozták: Európában sehol sincs halálbüntetés.