Home Hírek Háború Volodimir Zelenszkij: a német kancellár fél Vlagyimir Putyintól

Volodimir Zelenszkij: a német kancellár fél Vlagyimir Putyintól

1708098538 zxo9i2bve md
Nyitókép: MTI/EPA/Clemens Bilan

Exkluzív interjút adott Harkivban a legnagyobb példányszámú német lapnak, a Bildnek, továbbá az Axel Springer kiadó néhány más újságjának Volodimir Zelenszkij. Az ukrán elnök bírálta a német kancellárt, aki elutasítja Taurus cirkálórakéták szállítását, szerinte ennek oka az, hogy Scholz Vlagyimir Putyintól tart.

Volodimir Zelenszkij értetlenségének adott hangot amiatt, hogy a nyugati szövetségesek nem hajlandók bizonyos fegyverrendszerek szállítására. „Partnereink rendelkeznek bizonyos fegyverekkel, amelyekre a túlélés érdekében ma szükségünk lenne” – fogalmazott az ukrán elnök. Zelenszkij szerint Ukrajna drónjaival ugyan jelentős katonai sikereket ér el, de ezek nem helyettesítik a légelhárító fegyvereket, a nagy hatótávolságú rakétákat és a tüzérségi fegyvereket sem

Az elnök utalt arra, hogy a legkorszerűbbnek számító és legnagyobb hatótávolságú Taurus cirkálórakéták szállításával kapcsolatban továbbra is tárgyalásokat folytatnak a német kormánnyal.

„Amennyire én értem, a kancellár arra hivatkozik, hogy Németország nem atomhatalom, továbbá, hogy ez az ország legerősebb fegyverrendszere” – mondta Zelenszkij, de szerinte az elutasításnak az a magyarázata, hogy Scholz tart Vlagyimir Putyin nukleáris fenyegetéseitől.

A német kormány vezetője a Taurusok szállításának megtagadásával kapcsolatban mindeddig azzal érvelt, hogy ellenkező esetben országa közvetlenül is belesodródna a háborúba. Annak az aggodalmának adott hangot, hogy ilyen esetben német katonáknak is ukrán földön kellene ellenőrizniük a rakéták célba juttatását.

„Nem hiszem, hogy a Taurusok elutasítása megvédi a világot Oroszország nukleáris fenyegetéseitől” – jelentett ki az ukrán államfő. Egyetlen fegyver sem lehet igazán hatásos atomháború esetén – tette hozzá.

Az interjú helyszínére, az egymillió lakosával Ukrajna második legnagyobb városára, Harkivra utalva az elnök hangsúlyozta, hogy Putyin el akarja foglalni a települést, mert az számára szimbolikus jelentőségű. „Mindent megteszünk, hogy ez ne történhessen meg” – tette hozzá.

Azt ugyanakkor elismerte, hogy az ukrán energiastruktúra elleni orosz támadások sikeresek, „nagy fájdalmat” okoznak a lakosságnak.

„Putyin csak a hatalom nyelvét érti, vágya az, hogy elfoglalja egész Ukrajnát” – hangsúlyozta az elnök, aki szerint országa csak a legkorszerűbb fegyverek birtokában tudja felvenni a harcot.

„Az ukránok ezzel kapcsolatos reménye nem csupán a német fegyverrendszerekben rejlik, hanem abban a milliárdos segélycsomagban is, amelyet blokkolnak a republikánusok a kongresszusban” – jelentette Volodimir Zelenszkij.

Forrás

Hirmagazin.eu

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version