Kezdőlap Sport Sporthirek Vizes Eb 2021 – Részleteket tudtunk meg a buborékról – hiába itt...

Vizes Eb 2021 – Részleteket tudtunk meg a buborékról – hiába itt rendezik, a magyar szabályok nem érvényesek, a szigor óriási!

Szigorú járványügyi szabályok a vizes Európa-bajnokságon. / Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ez a hír már több, mint egy éves, így elképzelhető, hogy a tartalma már nem releváns, esetleg a képek már törlésre kerültek!

Május 10. és 23. között Budapest ad otthont a 2020-ról elhalasztott vizes Európa-bajnokságnak. A szervezők törekedtek arra, hogy ebben a járványügyi helyzetben a létező legnagyobb biztonságot nyújtsák a résztvevőknek, és a közreműködőknek is. Ez okozhatott némi félreértést is.

A műúszók és a műugrók már hétfőn elkezdték a versenyeket az Európa-bajnoki érmekért. A magyar műugrócsapat egyik edzője szeretett volna a versenyre bejutni. Ezt a szervezők megtagadták, az is kiderült, miért történt mindez.

Mindenki ezt olvassa most!

Az Európai Úszó Szövetség, a LEN egy 16 oldalas dokumentumban tájékoztatta a résztvevőket a szigorú Covid-protokollról, ami minden résztvevő számára kötelező érvényű. A Magyarországra érkező versenyzőket már a határon, a Liszt Ferenc repülőtéren vizsgálták. Ezek után a résztvevőknek, a magyaroknak is, az úgynevezett buborékba kell vonulni.

Csak a szálloda, busz, uszoda viszonylatban mozoghatnak. Aki ettől eltér, az kizárja magát az Európa-bajnokságról. A Blikk megkereste Csurka Gergelyt, a LEN sajtómunkatársát, aki egyértelműsítette a szigorú protokollt.

Az uszodába az jöhet be egyáltalán, aki beköltözik a buborékba, azaz a hivatalos hotelekben lakik, tesztelésen vesz részt, és amíg a verseny tart, csak hotel-busz-uszoda térben tartózkodhat. Tekintettel arra, hogy ez egy Európa-bajnokság a LEN égisze alatt, a magyar szabályozás semmilyen formában nem érvényes. Az, hogy 51 résztvevő országról beszélünk, oltás és védettség totálisan változó, ezért nincs kivételezés: vagy buborék, vagy nincs belépés. Ha a műugrók az edzőt nem költöztették be a hotelbe, az az ő döntésük.”

A dokumentum előírja, hogy a védőmaszk használata mindenki számára kötelező. Úgynevezett Covid-marsallok vannak kinevezve, akik ellenőrzik és irányítják a csapatbuszok mozgását a szállodába, ahol negatív antigén gyorsteszt is szükséges a szobába lépéshez. Külön protokoll rendelkezik a szállodai szobák használatáról, amelyeket kizárólag a vizes Európa-bajnokság résztvevőinek alakítottak ki.

Ha valaki pozitív tesztet produkál, akkor a szobatársa azonnal karanténba kerül. Az étkezés is szigorúan be van osztva, a társadalmi távolságtartás szabályainak megfelelően. Ugyanígy szigorú szabályok vonatkoznak az edzések látogatására, a buszon való közlekedésre is.

Külön foglalkozik a dokumentum az edzőkkel is. Az edzőknek arcmaszkot kell viselniük, és tiszteletben kell tartaniuk a fizikai távolságtartást más személyekkel szemben, amikor ugyanazon a területen tartózkodnak. A helyiség méretétől függően tiszteletben kell tartani a szabályokat és legalább másfél méteres távolságot kell tartani. Az edzők a verseny ideje alatt nem tartózkodhatnak a medencetéren. Az edzői területen korlátozott számú edző tartózkodhat. Minden edző külön széket kap, azonban a 1,5 méteres fizikai távolságot tiszteletben kell tartani.

blikk

Hirmagazin.eu

Exit mobile version