Home Hírek Életmód Visszaváltható palackok: januártól erre kell figyelni!

Visszaváltható palackok: januártól erre kell figyelni!

253a34909ad545c49cd9b6507d931d99

Visszaváltási díjat minden olyan palack után fizetni kell bármely értékesítőhelyen, melyen a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, címke rajta van. A visszaváltási díj összegét a fogyasztói ár mellett kötelező feltüntetni. Januártól indul az új rendszer, de lesz átmeneti időszak is. Az Országos Kereskedelmi Szövetség összegezte a változásokat.

Január elsejétől hatályba lépnek azok a jogszabályi rendelkezések, melyek ettől kezdve szabályozzák a különféle üdítők és szeszesitalok csomagolásának – műanyag, fém, üveg palackoknak – a kötelező visszaváltását az üzletekben. Az új előírások azonban csak azokra az italféleségekre vonatkoznak, melyeken a gyártó ezt fel is tünteti a csomagoláson, palackokon. Ezek a visszaváltásos italok 2024. első féléve során fokozatosan jelennek meg az üzletek polcain. A cél az, hogy minél több palackot visszavigyenek a vásárlók az üzletekbe a hatékony hulladékgazdálkodás érdekében – ismertette az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ)

Visszaváltható palackok: erről szólnak az előírások

A visszaváltási rendszer lényege, hogy az egyébként a gyártó üzemekben újra nem tölthető, ezért csak egyszer használatos – úgynevezett egyutas – italos palackok értékesítésekor, ha a gyártó ezt már fel is tüntette a csomagoláson, a kereskedők kötelesek lesznek ötven forint visszaváltási díjat felszámolni a vásárlóknak az értékesítéskor. 

Ezt a visszaváltási díjat a vásárló visszakaphatja egy levásárolható utalvány formájában, ha visszaviszi a palackot az üzletbe. Dönthet majd azonban úgy is a vásárló, hogy az utalványt a pénztáraknál pénzre váltja.

A visszaváltás a négyszáz négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben lesz kötelező, minden más italt értékesítő árusítóhelyen már nem, de önként bármilyen üzlet csatlakozhat a rendszerhez. Ezekben az üzletekben a visszaváltást egy automata berendezés végzi, mely megfelelő módon ellenőrzi, hogy a bedobott palack visszaváltható-e, megfelelő-e a címkézése, nem sérült-e a palack.

A vásárló az üzletbe visszavitt üres italcsomagolást a visszaváltó automatába dobhatja bele. Ezek az automaták az italcsomagolás ellenőrzését követően azonnal adnak a vásárlónak egy levásárolható vásárlási utalványt, amelynek értéke a visszaváltási díjjal azonos, tehát ötven forint csomagolásonként.

Később lehetőség lesz arra is, hogy egy applikáció segítségével egy felhasználói fiókban megadott bakszámlaszámra utalják az ötven forint visszaváltási díjat. A tervek része az is, hogy lehetőség lesz jótékony célra felajánlani az összeget a visszaváltó automata kommunikációs paneljén.

A nem visszaváltható palackokat – amelyeken nincs rajta a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, logó, címke – tilos az automatákba dobni, azok meghibásodást, károkat is okozhatnak. 

Nem lehet majd visszaváltani a 0,1 liternél kisebb és a három liternél nagyobb palackokat sem. Az automata esetleges meghibásodása esetén a javítás időtartama alatt kézi visszaváltással adhatja vissza a palackokat a vásárló.

Az úgynevezett többutas, újratölthető palackokat sem szabad az automatákba beledobni (amikor betétdíjat kell fizetnie a vásárlónak), ezeket a megszokott módon kell az üzletekbe visszajuttatni és átadni.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő mutatta meg, milyen lesz az üvegvisszaváltó palackok automatája
Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra

Lesz átmeneti időszak is

Januártól június 30-ig egy átmeneti időszak is lesz. Ez azt szolgálja, hogy a gyártók megfelelő módon le tudják zárni a már korábban megkezdett átállást az új rendszerre, hiszen a visszaváltás lehetőségét minden egyes italcsomagoláson fel kell tüntetni, ami nem hajtható végre egyik pillanatról a másikra. Az átmeneti időszakban a gyártók még átadhatnak a kereskedőknek régi, tehát nem visszaváltható csomagolású italféleségeket is, utána viszont – 2024. júliusától – már csak a visszaváltás lehetőségét feltüntető címkézéssel szállíthatnak árut.

Az üzleteknek értékesíteniük kell a korábban gyártott és a visszaváltási díj feltüntetése nélkül csomagolt italféleségeket is, melyek megtalálhatók lesznek az árusítóhelyek polcain 2024 januárját követően is, egészen addig, ameddig el nem adják, akár a féléves türelmi időszakon túl is. Így a vásárló majd egy ideig még megtalálhatja az üzletekben a régi és az új csomagolású italféleségeket egyaránt.

Mire kell figyelnie a vásárlóknak?

A vásárlóknak ügyelniük kell arra, hogy visszaváltási díjat csak olyan ital megvásárlásakor kötelesek fizetni, amelynek a csomagolásán feltüntette a gyártó a visszaváltás lehetőségét, ennek módja, megjelenése egységes lesz minden palackon. A vásárló csak ezeket a palackokat viheti vissza az üzletbe visszaváltási díjért cserébe. Ügyelnie kell a vásárlónak arra is, hogy az automatába csak ép, sértetlen palackot szabad bedobnia (a műanyag vagy fém palackokat, dobozokat nem szabad összenyomni).

Vigyázni kell arra is, hogy ha a vásárló olyan italt vásárol, amelyen nincs feltüntetve a visszaváltás lehetősége és a visszaváltási díj mértéke, akkor nem kell az ötven forint visszaváltási díjat megfizetnie. Ebben az esetben viszont nem is tudja a palackot visszavinni az üzletbe és a visszaváltó automatába bedobni. Célszerű a vásárlónak minden olyan italcsomagolást, hulladék palackot, melyet az üzletekben nem vesznek vissza, egy, az otthona közelében található szelektív hulladékgyűjtő helyen elhelyezni.

Visszaváltási díjat minden olyan palack után fizetni kell bármely értékesítőhelyen, amelyen a visszaváltás lehetőségét jelző felirat, címke rajta van. A visszaváltási díj összegét a fogyasztói ár mellett kötelező feltüntetni.

A négyszáz négyzetméternél kisebb alapterületű üzletek is kötelesek lesznek az ötven forint visszaváltási díjat felszámítani, de az üres, használt palackokat már nem kötelesek visszaváltani (bár önként csatlakozhatnak a rendszerhez). Lehetnek majd ugyanakkor olyan kisebb üzletek, melyek például kézi visszaváltással csatlakoznak a rendszerhez. Más értékesítőhelyeken is (például egyes iparcikkáruházakban, drogériákban, vendéglátóhelyen elvitel esetén vagy dohányboltokban) kötelező lesz az ötven forint visszaváltási díj felszámítása, amikor az már a csomagoláson is rajta van.

Az értékesítőhelyeknek az italokat kínáló polcokon, feliratokon, szórólapokon, reklámokban is kötelező lesz feltüntetniük a fogyasztói ár mellett az ötven forint visszaváltási díj összegét is, de ennek természetesen a nyugtán is szerepelnie kell. A vásárlóknak a visszaváltási utalványra vigyázniuk kell, mivel ha az elvész, vagy az azonosítását ellehetetlenítő módon megrongálódik, akkor az üzlet nem tudja vásárláskor beszámítani.

Az előbbiek nyomán lesznek olyan üzletek, értékesítőhelyek, ahol az ital vásárlásakor kötelesek lesznek felszámítani az ötven forint visszaváltási díjat, de a hulladék palackot csak egy másik, nagyobb üzletben válthatják vissza.

Számítani kell ugyanakkor arra is, hogy az automata visszaváltó berendezések telepítése nem zárható le ez év végéig minden üzletben (a berendezéseket szállító cégek korlátozott gyártási és üzembe helyezési lehetőségei miatt), ugyanakkor a gyártók is csak a 2024. január elsejei hatálybalépést követően, hónapokkal később kezdik szállítani a visszaváltás lehetőségét jelző felirattal, címkézéssel a különféle italokat.

Egy üzlet, több automata

Az Országos Kereskedelmi Szövetség élelmiszer-kereskedelmi tagvállalkozásai több mint ezer-egyszáz üzletben üzemeltetnek majd visszaváltó automata berendezéseket. Lesznek olyan nagyobb alapterületű élelmiszer áruházak is, ahol a vásárlók kényelme érdekében több automata is üzemel majd, így azok száma ezernégyszáz körül fog mozogni a berendezések telepítésének lezártával a legnagyobb láncok hálózataiban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Reuters)

Forrás

HIRMAGAZIN.EU

Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a sajtoiroda@hirmagazin.eu e-mail címen.
Exit mobile version