Moszkvai hivatalos jelentések szerint legalább nyolc, távolról irányított repülőszerkezetet lőtt le az orosz légvédelem. Friss hírek érkeztek Kijev drónokkal történő „megsorozásáról” is.

„Ez volt a második világháború óta a legsúlyosabb légitámadás Moszkva ellen”

– közölte a Reuters hírügynökséggel egy orosz parlamenti képviselő.

Makszim Ivanov azt hangoztatta: „Az oroszok vagy puszta ököllel verik le a szülőföldjük ellen támadókat, vagy örökre a családjukon marad az árulás és a gyávaság bélyege.”

A TASZSZ és a RIA Novosztyi hírügynökség szerint a Lenin sugárúton és a Profszojuznaja utcában ért találat egy egy-egy lakóépületet.

A közösségi médiában megjelent hírek szerint legalább tíz drón támadta meg az orosz fővárost, miközben a Reuters azt jelentette, hogy a „Baza” Telegram csatorna már huszonötnél is több repülő szerkezetről számolt be.

A Twitteren publikáló OSINTdefender csatorna közben tudni véli, hogy milyen drónokkal támadhatták meg Moszkvát az ukránok.

A videofelvételek alapján nagy valószínűséggel Beaver (Hód) típusú, öngyilkos drónokat vethettek be az orosz főváros ellen. Ezt a tolómotoros, kacsa elrendezésű robotrepülőgépet kifejezetten nagy hatótávolságú légicsapásokhoz fejlesztette ki az ukrán hadsereg.

A 6 db Twitter-videó egyesével:

https://twitter.com/sentdefender/status/1663409760517931009/video/1

https://twitter.com/sentdefender/status/1663409760517931009/video/2

https://twitter.com/sentdefender/status/1663409760517931009/video/3

https://twitter.com/sentdefender/status/1663409760517931009/video/4

 
Moscow City Officials have announced that Air Defense Batteries were able to Shoot Down at least 10 Drones which were Detected over the City within the last few hours, with Damage from Debris and “Successful Impacts” affecting multiple Residential Buildings; it was additionally stated that Emergency Services are currently on-scene of at least 1 Fire though there are No Injures being reported.
**************

Moszkva főpolgármesetere úgy nyilatkozott, hogy valamennyi drónt sikerült lelőni és csupán a lehulló roncsok okoztak kisebb épület károkat. Szergej Szobjanyin ugyanakkor azt is elmondta, hogy a légicsapás után két ember orvosi segítségre szorult, de később kiderült, kórházba nem kellett őket vinni.

Az orosz védelmi minisztérium közlése szerint az orosz főváros ellen Kijev által végrehajtott „terrortámadást” nyolc drónnal hajtották végre. Ezek közül hármat rádióelektronikai eszközökkel földre kényszerítettek, ötöt pedig Pancir-SZ típusú légvédelmi rendszerrel lőttek le. Az orosz Nyomozó Bizottság (SZK) a támadás ügyében eljárást indított.

A hatóságok szerint mind a négy Moszkva környéki polgári repülőtér rendes üzemmódban működik.

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő később újságíróknak kijelentette, hogy a dróntámadás a „kijevi rezsim” válasza volt arra, hogy Oroszország vasárnap eredményes csapásokat mért egyik döntéshozatali központjára. Az objektumot azonban nem nevezte meg. Vlagyimir Putyin a kezdetektől fogva operatív tájékoztatást kapott a dróntámadásról, és hogy az incidenssel kapcsolatban nem tervez beszédet mondani. A szóvivő a történtek okán méltatta az orosz katonai tárca, a légvédelem és a helyi hatóságok tevékenységét, és indokoltnak nevezte a „különleges hadművelet” folytatását, és kitűzött céljainak elérését.

Nem kímélik Kijevet

Időközben az oroszok újabb, tömeges drón- és rakétacsapást mértek Kijevre. Az ukrán fővárosban legalább egy ember életét vesztette. Az egyik drón egy lakóépületbe csapódott és lerombolta a két legfelső emeletet.

Szerhij Pepko, Kijev katonai parancsnoka szerint a lakók valószínűleg még mindig a romok alatt lehetnek. Mint mondta az oroszok több hullámban és több irányból támadták a fővárost.

Az ukrán hatóságok arról számoltak be, hogy legkevesebb húsz iráni gyártmányú Shaed drónt sikerült lelőni.

A képen az a kijevi lakóház, amelynek felső két szintje kigyulladt és teljesen romba dőlt a hajnali orosz légitámadás következtében. Forrás:Twitter/Dr. Khaled Alfaiomi
A képen az a kijevi lakóház látható, amelynek felső két szintje kigyulladt és teljesen romba dőlt a hajnali orosz légitámadás következtében. Forrás:Twitter/Khaled Alfaiomi

A Reuters megjegyzi, hogy csak ebben a hónapban ez már a tizenhetedik légicsapás volt Kijev ellen. A hírügynökségnek nyilatkozó Natalja Gumenyuk, az ukrán hadsereg déli katonai parancsnokságának szóvivője szerint

a sűrűn, egymás után érkező, nagy számú drónnal az oroszok igyekeznek túlterhelni a légvédelmet.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közben azt közölte, hogy az amerikai Patriot ütegek remekül beváltak. Éjszakai videó üzenetében egyebek közt arról beszélt: „ukrán kézben a Patriot rendszerek 100 százalékos hatékonyságúnak bizonyultak és ez hamarosan véget is vethet orosz légi-terrornak.”

Békeközvetítés?
Mindeközben a nemrég orosz kézre került Bahmutban a várost elfoglaló Wagner zsoldosokat lassan felváltják az orosz hadsereg ejtőernyős és gépesített lövész alakulatai.
Ezzel egyidőben az orosz vezetés jelezte, hogy elfogadja a kínai-brazil közvetítést az ukránokkal megszakadt béketárgyalások folytatása érdekében. Kijev viszont változatlanul ragaszkodik ahhoz, hogy a megbeszélések felújítása előtt az oroszok vonuljanak ki minden, általuk megszállt területről, így a Krím-félszigetről is.