Vészhelyzet! Meteoroitbecsapódás miatt mentőakció indul a Nemzetközi Űrállomásra – videó

Dátum:

Oroszország űrügynöksége, a Roszkozmosz rendkívüli mentőakciót indít a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), az ott rekedt két űrhajós és amerikai asztronauta hazahozatalára, akik a Föld körüli pályán rekedtek, miután a lakókapszulájuk megsérült egy meteoroitbecsapódás következtében.

A dokkolt Szojuz MS-22 űrhajót kis léptékű meteoroiteső érte, ami a múlt hónapban súlyos hűtőfolyadék-szivárgást okozott, ez pedig egy űrhajóspárt arra késztetett, hogy megszakítsák az űrsétájukat.

E mikrometeoroitok, a természetben előforduló kőzet- vagy fémdarabok, amelyek akár homokszemnyi méretűek is lehetnek, jelentős veszélyt jelentenek az emberek részvételével végrehajtott űrrepülésekre. Ezek a kis kőzetszemcsék 17 000 mérföld/órás (27 400 km/órás) sebességgel száguldanak a Föld körül, sokkal gyorsabban, mint egy lövedék sebessége.

(A legfrissebb hírek itt)

Bár az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz szerint a becsapódás nem jelentett közvetlen veszélyt az űrállomás legénységére, viszont aggodalmat kelt, hogy vészhelyzetben mindenki vissza tud-e térni a Földre az űrállomásról – foglalta össze a jelenlegi helyzetet a theguardian.com.

Mivel a szivárgás miatt a kabin hőmérséklete megemelkedett, az MS-22-es űrhajót sérültnek és repülésre alkalmatlannak minősítették, így csak egy működőképes „mentőkabin” dokkolhat az ISS-en – a SpaceX Crew Dragon űrhajója. Az űrállomáson hét ember tartózkodik, de a SpaceX kapszulájában csak négy hely van.

Mérlegelés után a Roszkozmosz azt közölte, hogy a Szojuz MS-23-as tervezett márciusi indítását február 20-ra előrehozzák, hogy az asztronautákat, az orosz Szergej Prokopjevet és Dmitrij Petelint, valamint az amerikai Francisco Rubiót visszaszállíthassák a Földre.

Ha az ezt megelőző hetekben különösen kritikus helyzet alakulna ki az ISS-en, a Roszkozmosz szerint megfontolják annak lehetőségét, hogy a sérült Szojuz MS-22-t használják a legénység kimentésére.

Az MS-23-at eredetileg három legénységi tag felvételére tervezték, de mentőhajóként üresen indul majd el Bajkonurból. A Roszkozmosz vezetője, Jurij Boriszov nem közölte, hogy Prokopjev, Petelin és Rubio mikor tér vissza a Földre a tartalék Szojuzban. A sérült MS-22 viszont legénység nélkül indul vissza, amint megérkezik a csere – tette hozzá a az igazgató.

(A legfrissebb hírek itt)

A Roszkozmosz szerint a dokkoló Szojuzba csapódott mikrometeoroit átmérője igen kicsi volt, így mindössze 1 mm átmérőjű lyukat ejtett a kapszulán. Ám a kis mérete ellenére jelentős károkat okozott, ugyanis ezen a résen távozott a hűtőfolyadék. A NASA TV felvételein is jól látszik, amint a hűtőfolyadék részecskéi – mint amolyan hópelyhekre emlékeztető fehér párafelhő – az MS-22-es hátsó részből áramlanak ki.

Az ISS-től a kínai Mennyei Palotáig

Az ISS az amerikai–orosz űregyüttműködés keretében szakaszosan indult 1998-tól, és jelenleg is tart, dacára annak, hogy tavaly Oroszország megtámadta Ukrajnát. A tervek szerint az elöregedő űrállomást 2031-ben Föld körüli pályára állítják, és egy csendes-óceáni távoli pontra irányítják. Eközben új űrverseny folyik az Egyesült Államok és Kína között. 2021-ben a pekingi űrprogram létrehozta első Föld körül keringő legénységi űrállomását. A 70 tonnás Tiangong, azaz „Mennyei palota” várhatóan legalább 10 évig működik majd.

béikk

Hirmagazin.eu

Géza
Géza
Bognár Géza vagyok, a Hirmagazin.eu Online Média tulajdonosa és főszerkesztője. 30 éve foglalkozom írással, korábban írtam különböző témájú esszéket, jövőre jelenik meg az első regényem, a Hittől a keserűségig" címmel. A Hirmagazin.eu Online Médiában írt cikkeimet a hétköznapi emberek gondolati világával, és nemességük egyszerűségével írom, ebben a mai világban nem terhelem olvasóinkat a nehéz irodalmi nyelvvel, hiszen az olvasók nagy többsége pihenni, kikapcsolódni, tájékozódni vágyik, nem pedig "bogarászni" a bonyolult sorok közt. Olvassátok a Hirnagazint, pihenjetek, kapcsolódjatok ki, tájékozódjatok, és akinek valami ötlete van, hogy mely témák hiányoznak médiánkból, szeretettel várom megkeresését a Hirmagazin.eu Online Média központi e-mail címén, a [email protected] e-mail címen.

Megosztás:

Weblap4u weboldal karbantartás

Népszerű

További hasonló
Related

Nagyon kellemetlen adatlopási ügyben érintett az Európai Parlament

Saját alkalmazottai rendkívül érzékeny adatai szivárogtak ki. Személyi igazolványok, útlevelek,...

Robert Fico elleni merénylet: Valóság és összeesküvés-elméletek

Bevezetés Robert Fico, a szlovák politikai élet egyik meghatározó alakja,...

Kína „büntető hadgyakorlatba” kezdett Tajvan környékén

Peking által „büntetőként” aposztrofált hadgyakorlatokba kezdett csütörtökön a kínai...

„Ez rémálom” – épül a metróvonal Róma történelmi kincsei közé fúrva

Kevés a metróvonal az olasz fővárosban. Most épül egy...
Megszakítás